Μαμά-Παιδί
5 κανόνες για να μάθει να τρώει σωστά το παιδί σου!
Τα ψώνια του σπιτιού περνούν απο το χέρι σου. Συνεπώς, εσυ διαλέγεις τι τρόφιμα θα αγοράσεις και κατ’επέκταση τι θα φάει το παιδί σου. Παρότι σε ταλαιπωρεί όταν προσπαθείς να το μυήσεις σε κάποιες τροφές, γιατί σίγουρα του αρέσουν λιχουδιές όπως μπισκότα και πατατάκια, καλό είναι να αποφεύγεις να υπάρχουν στο σπίτι και να προτιμάς θρεπτικές και φρέσκες τροφές, όχι συσκευασμένα και επεξεργασμένα προϊόντα. Να θυμάσαι πως εσυ είσαι υπεύθυνη για το εσωτερικό του ψυγείου και των ντουλαπιών με τα τρόφιμα. Το παιδί θα πεινάσει και θα φάει ότι βρει στα ντουλάπια και το ψυγείο. Αν, τώρα, αγαπά κάποιο σνακ που δεν είναι και η επιτομή του υγιεινού, δεν είναι έγκλημα να του το αγοράζεις μια στο τόσο για να μην αισθάνεται πως το στερείται.
Απο τις διαθέσιμες τροφές που έχεις στο σπίτι, άφησε το παιδί να αποφασίσει αν και πόσο θέλει να φάει. Δεν είναι πια τόσο μικρό ώστε να μην έχει λόγο και διατροφικές προτιμήσεις. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι ένα προγραμματισμό στα γεύματα και το κολατσιό του. Απο εκεί και πέρα, άστο να φάει κατά βούληση. Όσο περιέργο κι’αν σου ακούγεται, αν ακολουθήσεις τον 1ο κανόνα, το παιδί θα έχει να διαλέγει ανάμεσα σε θρεπτικές τροφές, οπότε κανένα πρόβλημα.
Μην ξαναπείς ποτέ στο παιδί σου την ατάκα “Φαε όλο σου το πιάτο”. Με αυτό το τρόπο το ζορίζεις να φάει ακόμα και αν είναι πραγματικά χορτασμένο. Τα παιδιά είναι καλό να “ακούνε” το σώμα τους και τις ανάγκες τους απο μικρή ηλικία, ώστε να καταλαβαίνουν πότε πρέπει να σταματούν. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο, μπορεί να αποφευχθεί η υπερφαγία.
Εκπαίδευσέ το απο μικρό να έχει ποικιλία στη διατροφή του. Ακόμα και αν δεν του αρέσει μια συγκεκριμένη τροφή, προσπάθησε να τη μαγειρέψεις με διαφορετικούς τρόπους και να του δώσεις να δοκιμάσει. Μην το ζορίσεις να φάει, απλά να δοκιμάσει. Και ποιος ξέρει; Μπορεί να την αποδεχτεί!
Να είσαι θετική σε νέες γευστικές εμπειρίες. Επειδή είναι μικρό δεν σημαίνει πως θα του αρέσει μόνο η πίτσα, τα μακαρόνια και οι πατάτες τηγανιτές. Ούτε πως θα τρώσει τα ίδια και τα ίδια υγιεινά και πάντοτε ανάλατα παιδικά πιάτα που ίσως έτρωγε αποκλειστικά μέχρι τα 2-3 χρόνια του. Κάποια στιγμή θα θέλει να δοκιμάσει ότι τρώτε και οι υπόλοιποι. Δοκίμαζε να μαγειρεύεις νέες γεύσεις και να του δίνεις να δοκιμάζει. Όταν, πάλι, βγαίνετε έξω για φαγητό, άφησέ το να δοκιμάσει κάτι καινούργιο -η ααντίδρασή του μπορεί να σε εκπλήξει. Αρχικά, μπορείς να του δώσεις να δοκιμάσει κάτι απο το δικό σου πιάτο.