Μαμά-Παιδί
Αυτές είναι οι γυναίκες που δεν πρέπει να καθυστερούν ν’ αποκτήσουν παιδιά!
Οι γυναίκες που εμφανίζουν την πρώτη τους περίοδο σε μικρή ηλικία, γύρω δηλαδή στην ηλικία των έντεκα ή και πιο πριν, μπορεί να αντιμετωπίσουν και προβλήματα τεκνοποίησης σε μεγάλη ηλικία.
Αυτές οι γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο Queensland στην Αυστραλία και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Human Reproduction», εμφανίζουν μεγαλύτερο ρίσκο να μπουν πρόωρα στην εμμηνόπαυση.
Ο Δρ. Θάνος Παράσχο, ειδικός σε θέματα γονιμότητας, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, μας λέει περισσότερα για το θέμα αυτό.
Τι δείχνουν οι έρευνες σχετικά με την εμμηνόπαυση και την τεκνοποίηση σε γυναίκες με πρώιμη ήβη;
Στην έρευνα του πανεπιστήμιου Queensland στην Αυστραλία συμμετείχαν 51.540 γυναίκες από Αγγλία, Αυστραλία, Δανία και Ιαπωνία, ενώ ορίστηκε ως μέση ηλικία εμμηνόπαυσης τα 47 με 51 έτη και ως μέση ηλικία έναρξης της περιόδου τα 13 έτη. Προέκυψε ότι γυναίκες με περίοδο σε ηλικία 11 ή και νωρίτερα εμφανίζουν πρόωρη εμμηνόπαυση σε ποσοστό 80%, ενώ πιο συγκεκριμένα η εμμηνόπαυση εμφανίζεται σε ηλικίες γύρω στα 44 στο 30%, ποσοστά δηλαδή πολύ μεγαλύτερα από γυναίκες με εμφάνιση περιόδου σε φυσιολογικές ηλικίες. Επιπλέον, μια σημαντική παρατήρηση ήταν ότι γυναίκες που έχουν πρώιμη ήβη χωρίς παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο για πρώιμη εμμηνόπαυση με κίνδυνο να μην καταφέρουν να τεκνοποιήσουν.
Γιατί πρέπει να προσέξουν ως προς την καθυστέρηση μίας τεκνοποίησης οι γυναίκες;
Οι γυναίκες συνηθίζουν πλέον να αναβάλλουν την τεκνοποίηση για λόγους καριέρας ή αδυναμίας εύρεσης κατάλληλου συντρόφου. Αυτά μπορεί να αποδειχθούν μπούμερανγκ για όσες είναι βιολογικά προγραμματισμένες να έχουν εμμηνόπαυση νωρίς, καθώς ήδη πριν την ηλικία των 40 δεν θα διαθέτουν ωάρια για γονιμοποίηση. Έτσι, οι γυναίκες θα πρέπει να ενημερώνονται καλά από τον γυναικολόγο τους για τις αναπαραγωγικές τους δυνατότητες και να επισπεύσουν την τεκνοποίηση αντί να την αναβάλλουν.
Υπάρχουν άλλες λύσεις σε περίπτωση πρόωρης εμμηνόπαυσης;
Η επιστήμη πλέον έχει την ικανότητα να εξασφαλίζει σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση, όπως και σε πολλές άλλες, την εναλλακτική να παρατείνουν τη γονιμότητά τους μέσω της κατάψυξης ωραρίων. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που κάποια γυναίκα δεν προνοήσει για κάτι τέτοιο υπάρχει και η δυνατότητα να βιώσουν τη χαρά της εγκυμοσύνης κάνοντας εξωσωματική γονιμοποίηση με ωάρια δότριας. Αυτό στηρίζεται στο γεγονός ότι, μπορεί μεν οι ωοθήκες να γερνούν και ο αριθμός και η ποιότητα των ωραρίων να φθίνει, αλλά η μήτρα δεν επηρεάζεται από την ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι η γυναίκα μπορεί μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης να συλλάβει και να φέρει σε πέρας μία εγκυμοσύνη.
Ένα τελευταίο μήνυμα για γυναίκες με πρώιμη ήβη.
Τελικά το πιο σημαντικό είναι οι γυναίκες που εμφανίζουν πρώιμη ήβη να είναι καλά ενημερωμένες και αναλόγως να αποφασίσουν για τις κινήσεις που αφορούν το αν, πότε και πώς θα γίνουν μητέρες στο μέλλον.