Μαμά-Παιδί

Είσαι έγκυος και θες να ταξιδέψεις για τον Δεκαπενταύγουστο; 10 tips για να το κάνεις με άνεση και ασφάλεια!

Είσαι έγκυος και το σκέφτεσαι; Να ταξιδέψεις ή να μην ταξιδέψεις; Οι μετακινήσεις και τα ταξίδια δεν είναι πάντα απαγορευτικά για τη μέλλουσα μαμά. Θα πρέπει όμως ο γιατρός να έχει δώσει το πράσινο φως και να υπάρχει σωστή πρόληψη για ορισμένα βασικά θέματα.

Αν όλα πάνε καλά με την εγκυμοσύνη, το ιστορικό σου δεν είναι βεβαρημένο και δεν έχεις συμπτώματα που προβληματίζουν, το πιθανότερο είναι ότι ο  γυναικολόγος σου θα σου επιτρέψει να ταξιδέψεις. Φυσικά κάθε περίπτωση είναι μοναδική και ο γιατρός είναι ο μόνος αρμόδιος για να συστήσει αν πρέπει ή δεν πρέπει να ταξιδέψεις.

Ρόλο, εξάλλου, παίζει και το τρίμηνο της εγκυμοσύνης το οποίο διανύεις.

Για παράδειγμα το πρώτο τρίμηνο απαιτεί προσοχή δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αποβολών συμβαίνει κατά τη διάρκειά του.

Το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης θεωρείται καλύτερο για ταξίδια, καθώς μειώνονται ενοχλητικά συμπτώματα όπως η ναυτία και οι εμετοί, αλλά και μειώνεται ο κίνδυνος για αποβολή.

Αντίθετα, το τρίτο τρίμηνο τα ταξίδια καλό είναι να αποφεύγονται, επειδή συχνά ξεκινούν κάποιες πρώτες συσπάσεις που μπορεί με την ταλαιπωρία του ταξιδιού να επιδεινωθούν ή να γίνει ρήξη των υμένων, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ταξίδι, αν είσαι έγκυος, ακόμα κι αν το επιτρέπει ο γιατρός σου, θα πρέπει να προγραμματιστεί κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embio, δίνει 10 συμβουλές για να ταξιδέψεις με άνεση και κυρίως με ασφάλεια:

Οι μακρινές διαδρομές με αυτοκίνητο επιβαρύνουν το φλεβικό σύστημα των κάτω άκρων, ιδιαίτερα όταν παραμένεις πολλές ώρες καθιστή. Για αυτό προτίμησε κοντινούς προορισμούς.
Αν το ταξίδι πραγματοποιείται με το αυτοκίνητο, οι συχνές στάσεις ανά μία ώρα είναι απαραίτητες, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το φλεβικό δίκτυο των κάτω άκρων.
Aπόφυγε κατά το ταξίδι αλλά και στις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο στον τόπο των διακοπών χωματόδρομους ή δρόμους με λακκούβες.
Διαδρομές με πολλές στροφές μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα ναυτίας από τα οποία μπορεί να υποφέρεις κατά την εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο. Καλό είναι λοιπόν να προτιμάς την ευθεία.
Για να μειώσεις τα συμπτώματα της ναυτίας, που πιθανόν να επιδεινωθούν με το ταξίδι, απόφυγε να ταξιδέψεις εντελώς νηστική. Μία με δύο ώρες πριν ταξιδέψεις φρόντισε να φας κάτι ελαφρύ και στεγνό και απόφυγε τα πολλά υγρά.
Απόφυγε το ταξίδι οδικώς με ΚΤΕΛ, γιατί οι στάσεις δεν είναι συχνές. Προτίμησε το τρένο, όπου μπορείς να σηκωθείς και να περπατήσεις ή να κλείσεις ακόμα και καμπίνα για να κοιμηθείς.
Χρησιμοποίησε κατά προτίμηση το αεροπλάνο, το τρένο ή το πλοίο, όταν το ταξίδι είναι μεγάλο, δηλαδή η διαδρομή ξεπερνά τα 200 με 300 χλμ. Μην προτιμήσεις, ωστόσο, το ταξίδι με το αεροπλάνο το πρώτο τρίμηνο – ιδιαίτερα εάν έχεις προβληματική εγκυμοσύνη- και το τρίτο τρίμηνο.
Αν το ταξίδι με το πλοίο είναι πολύωρο, φρόντισε να κλείσεις καμπίνα, ώστε να μπορέσεις να αναπαυθείς.
Μη σηκώνεις βαλίτσες ή χειραποσκευές.  Φρόντισε να συνοδεύεσαι, ώστε να έχεις βοήθεια, ενώ, αν χρειαστεί να ταξιδέψεις μόνη σου, επίλεξε αποσκευή με τροχούς.
Μην επιλέγεις να επισκεφτείς έρημα νησιά και απομονωμένα μέρη, όπου δεν υπάρχει κοντά οργανωμένο ιατρικό κέντρο.
Σε κάποιες περιπτώσεις πάντως οι μετακινήσεις θεωρούνται απαγορευτικές, πράγμα που θα σου επισημάνει και ο γυναικολόγος σου. Πιο συγκεκριμένα καλύτερα να μην ταξιδέψεις αν είσαι έγκυος και ισχύει κάποιο από τα παρακάτω: είχες στο παρελθόν αποβολή, έχεις υποβληθεί σε θεραπεία γονιμότητας ή έχει γίνει εξωσωματική γονιμοποίηση, έχεις υποβληθεί στο παρελθόν σε πολλές γυναικολογικές επεμβάσεις (π.χ. αποξέσεις ή επεμβάσεις στη μήτρα), είχες προηγούμενο πρόωρο τοκετό, έχει γίνει περίδεση τραχήλου, έχεις αιμορραγία (έστω και περιστασιακά), έχεις πόνους στην κοιλιά ή στη μέση, έχεις σοβαρή ναυτία που πιθανόν απαιτεί νοσηλεία.  Τέλος, μην ταξιδέψεις, αν δεν έχουν περάσει δεκαπέντε μέρες από την εξέταση της αμνιοπαρακέντησης.

Μια ματιά ακόμα: Περιμένεις δίδυμα; Ορίστε τι πρέπει να ξέρεις!