Μαμά-Παιδί

Εργαζόμενη μητέρα, αυτός ο άθλος! Πώς συνδυάζεται εργασία και μωρό;

Ως ελεύθερη επαγγελματίας οι μέρες μου που λένε ήταν μετρημένες μετά τη γέννα και θα πω δυστυχώς για άπειρους λόγους που δεν χρειάζονται επεξήγηση.

Είτε πρέπει να γυρίσει μια γυναίκα στη δουλειά της για οικονομικούς λόγους, είτε γιατί έχει μια καριέρα, είτε για καθαρά ψυχολογικούς να αποφορτίζεται δηλαδή από την όλη τρέλα του σπιτιού είτε για όλους τους παραπάνω λόγους μαζί ο κοινός παρονομαστής είναι ότι είναι μια εξαιρετικά δύσκολη και θαρραλέα απόφαση να αποκτήσεις το ρόλο εργαζόμενη μαμά και ήδη παίρνεις από μένα το πρώτο μεγάλο μπράβο!

Η διαχείριση της δουλειάς και ενός μωρού μπορεί να είναι μια πρόκληση για κάθε γονέα, ειδικά όμως για μια γυναίκα αφού επιφορτίζεται ακόμα έναν απαιτητικότατο ρόλο.

Επειδή πραγματικά μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν και κάθε σπίτι έχει τους δικούς του ρυθμούς όπως και η κάθε δουλειά έχει τις δικές της απαιτήσεις θα συνοψίσω κάποιες μικρές συμβουλές για να γίνει η καθημερινότητα μας λίγο πιο εύκολη.

Το τονίζω λίγο γιατί πραγματικά ένα χρόνο μετά αν με ρωτήσετε πως την παλεύω θα σας πω δύσκολα!!! Προφανώς και εγώ χρειάζεται να ακολουθήσω πιο προσεκτικά τις παρακάτω συμβουλές.

1. Βρείτε μια αξιόπιστη επιλογή φύλαξης και φροντίδας του μωρού:

Αναγκαστικά θα πρέπει να αναζητήσετε μια λύση αφού θα λείπετε από το σπίτι. Η εύρεση μιας αξιόπιστης και επιλογής μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά.

Εξερευνήστε διαφορετικές επιλογές όπως παιδικό σταθμό, νταντά ή μέλος της οικογένειας και επιλέξτε αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σας.

2. Έχετε πάντα ένα πλάνο στο μυαλό σας:

Κάντε ένα χρονοδιάγραμμα τόσο για τις δουλειές όσο και για το σπίτι, συμπεριλαμβανομένων των ωρών σίτισης, των ωρών ύπνου, των προθεσμιών εργασίας και των συναντήσεων.

Προγραμματίστε την ημέρα ή την εβδομάδα σας μπροστά και προσπαθήστε να τηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Ειδικά στα θέματα του μωρού η ρουτίνα είναι απαραίτητη.

3. Επικοινωνήστε με τον εργοδότη σας:

Εντάξει στην Ελλάδα ζούμε και ακούγονται λίγο ουτοπικά αλλά αν δουλεύετε ως υπάλληλοι μιλήστε με τον εργοδότη σας σχετικά με τις ανάγκες και τους περιορισμούς σας.

Ρωτήστε εάν υπάρχουν ευέλικτες επιλογές εργασίας, όπως η εργασία από το σπίτι ή το ευέλικτο ωράριο εργασίας, που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα τις ευθύνες σας.

4. Να είστε αποτελεσματικοί:

Χρησιμοποιήστε τον χρόνο σας στη δουλειά αποτελεσματικά, ώστε να μπορείτε να περνάτε περισσότερο χρόνο με το μωρό σας στο σπίτι.

Αποφύγετε να χάνετε χρόνο σε μη βασικές εργασίες και προσπαθήστε να ολοκληρώσετε σημαντικές εργασίες κατά τις ώρες εργασίας.

5. Φροντίστε τον εαυτό σας:

Ως εργαζόμενη μητέρα, είναι σημαντικό να φροντίζετε και τον εαυτό σας.

Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας, γυμναστείτε, τρώτε υγιεινά και κοιμηθείτε αρκετά. (Εντάξει σε ένα παράλληλο σύμπαν αλλά αυτό είναι το ιδανικό).

6. Ζητήστε υποστήριξη:

Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια από τον σύντροφό σας, την οικογένεια ή τους φίλους σας όταν τη χρειάζεστε.

Η ύπαρξη ενός συστήματος υποστήριξης μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα τις ευθύνες σας. Τολμήστε να ζητήσετε βοήθεια έστω και για να βγείτε μια βόλτα μόνες σας να πάρετε μερικές ανάσες.

Θυμηθείτε, κάθε εργαζόμενη μητέρα αντιμετωπίζει μοναδικές προκλήσεις, επομένως είναι σημαντικό να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς και την οικογένειά σας.

Μην είστε πολύ σκληρές με τον εαυτό σας και προσπαθήστε να απολαύσετε το ταξίδι εξισορρόπησης εργασίας και μητρότητας.

Φωτογραφίες: Unsplash

Μια ματιά ακόμα: Αυτοφροντίδα: Μίνι οδηγός επιβίωσης για μαμάδες!