Μαμά-Παιδί
Έτσι επηρεάζει η εγκυμοσύνη την ψυχολογία μιας μέλλουσας μαμάς!
Οι Ορμονικές διακυμάνσεις σηματοδοτούν και συναισθηματικές. Κυρίως τους πρώτους 3 μήνες η μέλλουσα μανούλα είναι αρκετά ευσυγκίνητη, ευαίσθητη, έχει έντονα και αντιφατικά συναισθήματα, όμως σταδιακά αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν. Παρόλα αυτά υπάρχει μια ευαισθησία η οποία ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Οι Συναισθηματικές διακυμάνσεις επικρατούν κυρίως λόγω της ανησυχίας για αυτή την νέα αλλαγή, αλλά και για το μετά. Αρχικά, η εικόνα του σώματος αλλάζει. Είναι πολύ σημαντικό κάθε γυναίκα να αγαπήσει το σώμα της με όλες τις αλλαγές του και να νιώθει αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια γ αυτή την περίοδο που διανύει.
Είναι πολύ σημαντικό όταν υπάρχει δυσκολία βλέποντας όλες αυτές τις αλλαγές, να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας, να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν, να αλλάξουμε την ζωή μας έως εκεί που θα αισθανόμαστε εμείς καλά και να τον φροντίζουμε.
Με την έναρξη μιας εγκυμοσύνης αρχίζει συνήθως η προσοχή να φεύγει από την σχέση και να στρέφεται προς το μωρό. Αυτό είναι κάτι που είναι σημαντικό να έχετε στο νου σας και να το προσέξετε. Είναι πολύ βοηθητικό να δώσουμε χώρο στον σύντροφό μας, να επικοινωνούμε και να κάνουμε πράγματα μαζί. Αυτή την έντονη περίοδο συνήθως η γυναίκα την βιώνει μόνη της και αυτό είναι που την κάνει δύσκολη, όμως αυτό οφείλετε στο ότι με κάποιο τρόπο δεν δίνουμε χώρο στον σύντροφο να συμμετέχει και εκείνος. Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να βάλετε τον σύντροφό σας μέσα σε όλο αυτό που βιώνετε, αν του εξηγήσετε πως αισθάνεστε και να μιλήσετε για τις σκέψεις και τις ανησυχίες σας περάστε χρόνο μαζί, κάντε μαζί σκέψεις και όνειρα για το μετά. Ο στόχος δεν είναι να καταλήξτε σε αποφάσεις, ούτε σε συμφωνίες, αλλά να έρθετε κοντά και όλη αυτή η περίοδος να σας φέρει κοντά.
Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα είναι κάτι το φυσιολογικό στη ζωή της γυναίκας, όμως , καμία γυναίκα δεν είναι έτοιμη από πριν γ αυτό και δεν γνωρίζει τι θα ακολουθήσει. Όμως, η κάθε γυναίκα με τον δικό της μοναδικό τρόπο προετοιμάζετε συναισθηματικά και δίνει τον καλύτερό της.
Τα βρέφη βιώνουν όλα όσα βιώνει η μαμά, ακόμα και τα συναισθήματα ή τις προτιμήσεις της μαμάς, γ αυτό είναι πολύ σημαντικό η μέλλουσα μαμά να είναι ήρεμη, να νιώθει καλά και ευχάριστα αυτή την περίοδο ι σκέψεις και τα συναισθήματά της για το μωρό της, θα γίνουν «η πραγματικότητα» για το μωρό της.
Το άγχος της νέας μαμάς είναι πραγματικότητα και λίγο πολύ το βιώνουν όλες οι μανούλες, ο βαθμός όμως που θα εμφανιστεί παίζει σημαντικό ρόλο και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και από τον περίγυρο τη νέας μαμάς.
Σίγουρα ο σύντροφος πρέπει να δείξει αρκετή κατανόηση σε όλη αυτή την περίοδο, να στηρίξει την σύντροφό του, να αποφύγει την κριτική, να προσπαθεί να την βοηθήσει όπου εκείνη το χρειάζεται και να είναι μαζί σε όλο αυτό το ταξίδι κάνοντας πράγματα μαζί και συζητώντας.
Οι μανούλες χρειάζεται να σκεφτούν πως εάν οι ίδιες είναι καλά, τότε θα είναι και το μωρό τους. Αυτό σημαίνει πως η έμφαση πρέπει να στραφεί προς τον εαυτό τους, να τον φροντίσουν και να τον βοηθήσουν όπου το χρειάζονται.
Αγγελική Καβαλλιεράτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, BSc Ψυχολόγος, MSc Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος, Εκπαιδευόμενη Οικογενειακή – Συστημική Θεραπεύτρια
aggelikikavallieratoy@gmail.com
Μια ματιά ακόμα: Ο πελαργός ανήκει στα παραμύθια: Πώς πρέπει να χειριστείτε το θέμα της γέννησης όταν σας ρωτήσει το παιδί σας!