Μαμά-Παιδί

Οι κίνδυνοι που κρύβει το Tik Tok: Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς και τα παιδιά!

Αν με ρωτάτε θα έλεγα ότι ιδανικά τα παιδιά δημοτικού για να μην πω και των πρώτων τάξεων γυμνασίου θα έπρεπε να μην έχουν ιδιαίτερη πρόσβαση πόσο μάλλον δικό τους λογαριασμό.

Και αυτό γιατί ως εκπαιδευτικός διακρίνω πέρα από την απίστευτη ώρα που αφιερώνουν σε βίντεο με “χαζό” περιεχόμενο, είναι άκρως εθιστικά και επικίνδυνα αφού πραγματικά αλλοιώνουν χαρακτήρες.

Νιώθω πολλές φορές ότι δεν έχω απέναντί μου το παιδί αλλά την περσόνα που έγινε viral στο TikTok και μιλά με ατάκες, με γκριμάτσες, με τραγούδια και δρα ως ηθοποιός σε οποιαδήποτε φάση του μαθήματος.

Όσο «γούστο» και να έχει κάποιες φορές “Αχ! Τι χαριτωμένα χορεύει ως Wednesday” αναρωτηθήκατε ποτέ τι βλέπει το παιδί σας; Τι μηνύματα μπορεί να ανταλλάζει; Και εν τέλει τι επιλέγει το ίδιο το παιδί να ανεβάσει;

Ας μείνουμε σε μερικά σημεία που ισχύουν γενικότερα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ας γίνουν τροφή για σκέψη χωρίς να αφορίζουμε ή να είμαστε υπερβολικά αυστηροί με το τι βρίσκουν ωραίο τα παιδιά μας.

Αναφέρομαι στο TikTok γιατί αυτή είναι η πλατφόρμα που αγαπούν τα παιδιά και επιλέγουν!

Ακατάλληλο περιεχόμενο:

Το TikTok επιτρέπει στους χρήστες να ανεβάζουν και να μοιράζονται σύντομα βίντεο, μερικά από τα οποία μπορεί να περιέχουν ρητό ή ακατάλληλο υλικό, όπως βία, γυμνό ή σεξουαλικό περιεχόμενο.

Τα παιδιά μπορεί να συναντήσουν τέτοιο περιεχόμενο κατά λάθος ή σκόπιμα και θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική και συναισθηματική τους ευεξία. Έχω δεχτεί ερωτήσεις τύπου “Τί σημαίνει αυτό; Τί είναι π.χ. ένας δονητής και άλλα τέτοια!”

Cyberbullying:

Το TikTok είναι μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και όπως κάθε άλλη πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για διαδικτυακό εκφοβισμό.

Τα παιδιά μπορεί να εκτεθούν σε αρνητικά σχόλια, παρενόχληση και άλλες μορφές διαδικτυακού εκφοβισμού, που μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος και κατάθλιψη.

Το παράδοξο είναι ότι το θεωρούν αστείο να αποκαλούν π.χ. σλατίνα κάποιο κορίτσι που δεν θεωρείται κολακευτικό ή να χρησιμοποιούν βρισιές ή χαρακτηρισμούς και να ταγκάρουν άτομα.

Για να μη μιλήσω για μια εφαρμογή που λέγεται anonymous και γίνεται ο κακός χαμός γιατί γράφεις ό,τι θες ανώνυμα σε κάποιον άλλο χρήστη που συμμετέχει.

“Θηρευτές”: Το TikTok έχει μεγάλη βάση χρηστών και, δυστυχώς, ορισμένοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα για να αποπλανήσουν και να εκμεταλλευτούν παιδιά.

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των παιδιών τους.

Κοινώς ρητός όρος θα είναι να μη δέχονται μηνύματα από μη ακολούθους και στο πρώτο ύποπτο κρούσμα να ενημερώνουν τους γονείς ή αυτόματα να είναι εκπαιδευμένα να μπλοκάρουν τον άγνωστο χρήστη.

Εθισμός: Το TikTok έχει σχεδιαστεί για να είναι εθιστικό και τα παιδιά μπορεί να περνούν ώρες σκρολάροντας, παραμελώντας άλλες σημαντικές δραστηριότητες όπως η μελέτη, ο ύπνος ή η συναναστροφή με την οικογένεια και τους φίλους.

Αληθινό σκηνικό με μαθήτρια: “Κλαίει γοερά για τη στέρηση κινητού και μονολογεί «φταίω εγώ που είμαι εθισμένη;”»

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ το TikTok έχει τους πιθανούς κινδύνους του, μπορεί επίσης να είναι μια διασκεδαστική και δημιουργική πλατφόρμα για τα παιδιά να εκφραστούν και να συνδεθούν με τους φίλους του.

Επίσης όταν όλοι μπορεί να μιλάνε για κάτι σχετικό με το tik tok το παιδί δε νιώθει αποκομμένο.

Εναπόκειται στους γονείς να παρακολουθούν τη χρήση της εφαρμογής από τα παιδιά τους, να θέσουν τα κατάλληλα όρια και να τα εκπαιδεύσουν για το πώς να παραμείνουν ασφαλή στο διαδίκτυο.

Πηγή Φωτογραφιών: Unsplash

Μια ματιά ακόμα:

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Ένα πρωινό με τη μαμά μου