Wellness
Κορονοϊός: Τι πρέπει να προσέξουμε όλες αυτές τις μέρες που διανύουμε με τα μέτρα περιορισμού στο σπίτι μας!
Η τρέχουσα πανδημία από τον covid 2019 έχει αλλάξει την καθημερινότητα σχεδόν ολόκληρης της υφηλίου. Είναι, επομένως, σημαντικό να αντιληφθούμε καλύτερα πως πρέπει να συμπεριφερθούμε απέναντι σε αυτήν την αόρατη, αλλά ύπουλη και επικίνδυνη απειλή, σε σχέση με ζητήματα όπως η λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας, η διατροφή και η προστασία των παιδιών από τον νέο ιό.
Για το λόγο αυτό ρωτήσαμε τον παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη όλα όσα μας απασχολούν. Από τα βασικά μέτρα προφύλαξης που μπορούμε να λάβουμε στο σπίτι μας και το τι πρέπει να περιέχει η διατροφή μας για να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας, μέχρι το πόσο κοντά είμαστε στην ανακάλυψη του εμβολίου που θα βάλει τέλος σε όλο αυτό που ζούμε.
1. Ποια βασικά μέτρα προφύλαξης μπορούμε να λάβουμε μέσα στο σπίτι μας;
Είναι αλήθεια ότι έχουμε δώσει πολύ σημασία ώστε να μην κολλήσουμε τον κορονοϊό έξω από το σπίτι, δηλαδή στη δουλειά, στα μέσα μεταφοράς, στο δρόμο κλπ. Όμως είναι εξίσου πιθανό να μπει ο ιός μέσα στο σπίτι μας και να μολυνθούμε σοβαρά. Για παράδειγμα τα τρόφιμα και τα ψώνια που μπαίνουν στο σπίτι από το σούπερ μάρκετ ή με ντελίβερι, είναι φορείς μικροβίων και ιδιαίτερα του κορονοϊού. Είναι γνωστό ότι ο κορονοϊός μπορεί να ζήσει στο περιβάλλον από μερικές ώρες μέχρι και πάνω από 3 μέρες. Ο χρόνος ζωής του εξαρτάται από το είδος της επιφάνειας, τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και την υγρασία. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να πιάνουμε τις συσκευασίες με γάντια, να τις καθαρίζουμε με απολυμαντικό και αφού τις αποθηκεύσουμε να πετάξουμε τις συσκευασίες. Επίσης να μην τινάζουμε τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα διότι ο ιός καθώς αιωρείται μπορεί να εισχωρήσει στο αναπνευστικό μας σύστημα και να νοσήσουμε.
2. Η διατροφή μας τι θα πρέπει να περιέχει σε καθημερινή βάση για να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας;
Η έγχρωμη διατροφή είναι ο σύμμαχος της υγείας μας. Δηλαδή αρκετά φρούτα (τρία την μέρα), έγχρωμα λαχανικά, μέλι, ταχίνι, πέντε έως δέκα ελιές την μέρα, ψάρια με καλά λιπαρά (σολομό, τόνο, σαρδέλα, κολιό) και λάδι. Επίσης να αποφεύγουμε τα τηγανητά και τα λίπη διότι προσφέρουν κακής ποιότητας θερμίδες και κουράζουν το σύστημα υγείας το οποίο πρέπει να ανταπεξέλθει στα μικρόβια.
3. Πόσο μεγάλη είναι η πιθανότητα να νοσήσει ένα παιδί και τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση;
Δυστυχώς καθώς περνάνε οι μέρες αποδεικνύεται ότι ο κορονοϊός μολύνει εξίσου όλες τις ηλικίες. Και παρόλο που στατιστικώς τα βαριά περιστατικά σε ηλικίες κάτω των 17 ετών είναι σπάνια, εντούτοις υπάρχουν και μας ανησυχούν. Κάθε παιδί με πυρετό ή δύσπνοια θα πρέπει να ελέγχεται ενδελεχώς από τον παιδίατρο διότι δεν ξέρουμε τι μπορεί να κρύβεται. Βεβαίως και εξακολουθούν να υπάρχουν και άλλες ασθένειες όπως η γρίπη, αναπνευστικός ιός, άσθμα και αλλεργίες, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη ποια είναι τα στάνταρ συμπτώματα του κορονοϊού στα παιδιά.
4. Το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών πόσο σημαντικό είναι να τηρείται στα παιδιά εν μέσω πανδημίας;
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνεχίζονται τα προγράμματα εμβολιασμού στα παιδιά, διότι μετά το πέρας της πανδημίας του κορονοϊού, θα κινδυνεύσουμε από επιδημίες άλλων ασθενειών αν πολλά παιδιά παραμείνουν ανεμβολίαστα. Ειδικότερα τα παιδιά που είναι κάτω των 2 ετών και τα οποία ακόμη κάνουν τα κανονικά τους εμβόλια και όχι τα λεγόμενα αναμνηστικά, θα πρέπει να εμβολιάζονται κανονικά.
5. Πόσο κοντά είμαστε στην ανακάλυψη του εμβολίου για τον κορονοϊό; Θα είναι υποχρεωτικό για όλες τις ομάδες πληθυσμού ανεξαρτήτως ηλικίας & υποκείμενων νοσημάτων;
Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα έχουμε φαρμακευτική θεραπεία και πολύ σύντομα θα έχουμε και το εμβόλιο. Είναι πρωτόγνωρο ότι αυτή τη στιγμή δεκάδες επιστημονικά κέντρα στον κόσμο εργάζονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα για την παρασκευή προϊόντων αντιμετώπισης του κορονοϊού. Όταν θα παρασκευαστεί το εμβόλιο τότε θα ξέρουμε ποιες θα είναι οι ηλικίες και πόσες δόσεις θα πρέπει να γίνονται. Αυτό εξάλλου συμβαίνει και με όλα τα άλλα εμβόλια.
Φώτο: Pinterest
Μια ματιά ακόμα σε άλλα θέματα που μας ενδιαφέρουν :
Μόλις γέννησα! Θα μπορέσει η κόρη μου που είναι ήδη 12 χρονών να με βοηθήσει στο μεγάλωμα του μωρού;