Μαμά-Παιδί
Μένουμε σπίτι: 11 τέλειες ιδέες για να περάσετε δημιουργικά τον χρόνο σας με τα παιδιά!
Η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε μια σειρά έκτακτων και αναγκαίων μέτρων στη χώρα μας και μάλιστα για δεύτερη φορά σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του ιού.
Από σήμερα που όλα τα σχολεία θα είναι κλειστά, ξέρουμε πολύ καλά πως όλοι οι γονείς ψάχνετε λύσεις για να απασχολείται τα παιδιά σας που παραμένουν περιορισμένοι μέσα στο σπίτι βιώνοντας μια πρωτόγνωρη κατάσταση.
Εμείς είμαστε εδώ για να σας δώσουμε σήμερα μια σειρά από τέλειες ιδέες για να απασχολήσετε δημιουργικά:
1) Διαβάστε μαζί τους ένα παραμύθι, κόμικ ή βιβλίο. Μπορείτε να κάνετε ανάγνωση εναλλάξ και όταν τελειώσει συζητήστε το περιεχόμενο και το βαθύτερο νόημα όλων. Αν είναι μεγαλύτερο μπορείτε να του αναθέσετε να τα γράψει και σε ένα χαρτί.
2) Κάντε κατασκευές, χειροτεχνίες και ζωγραφίστε. Είναι ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν με πολύ απλά υλικά, όπως τουβλάκια, οδοντογλυφίδες, καλαμάκια, λαστιχάκια και πλαστελίνη -στο YouTube υπάρχουν πολλά videos για να πάρετε ιδέες. Κατόπιν κρεμάστε τις ζωγραφιές στους τοίχους του σπιτιού και με τις κατασκευές διακοσμήστε το σαλόνι σας.
3) Φτιάξτε το αγαπημένο τους γλυκό ή φαγητό. Δώστε τις οδηγίες ώστε να εκτελούν και εσείς επιτηρήστε τις προσπάθειες τους. Σας προτείνουμε τα πιο εύκολα, νόστιμα και υγιεινά pancakes που φυσικά θα τα ξετρελάνουν.
4) Κάντε δουλειές στο σπίτι και τακτοποιήστε εκκρεμότητες που δεν είχατε χρόνο να φέρετε εις πέρας. Τα παιδιά μπορούν να σας βοηθήσουν και όλα θα γίνουν εύκολα και ευχάριστα, εξοικειώνοντάς τα στις οικιακές εργασίες.
5) Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι μία ακόμη δημιουργική επιλογή. Monopoly, scrabble, uno, σκάκι, ‘’Στο κεφάλι το’χω’’ και ‘’σπασίκλας’’ είναι κάποιες καλές επιλογές. Επίσης, μπορείτε να συνεργαστείτε δοκιμάζοντας να φτιάξετε ένα παζλ.
6) Βάλτε αγαπημένα τραγούδια στο κινητό ή στον υπολογιστή σας και χορέψτε μαζί τους. Είναι ένας σίγουρος τρόπος να τα ψυχαγωγήσετε και να ανέβει η διάθεση τους -και εσείς φυσικά να γυμναστείτε.
7) Εκτός από την εκπαιδευτική τηλεόραση και τα e-learning μαθήματα μπορούν να παρακολουθήσουν μια σειρά από ντοκιμαντέρ από το διαδίκτυο ώστε να διευρύνουν τις γνώσεις τους
8) Ένα αγαπημένο παιχνίδι τους και παλιό γνώριμο των μεγάλων είναι το ‘’τσαφ, τσουφ, το τρένο, περνά’’ ή για άλλους πιο γνωστό ως ‘’λάστιχο’’ ή ‘’λάστιχάκι’’. Δε θα ήταν άσχημη ιδέα να συμμετέχετε κι εσείς στο βαθμό που μπορείτε. Δείτε το σαν ένα ‘’challenge’’.
9) Κρυμμένος θησαυρός: Κρύψτε ένα αντικείμενο μέσα στο σπίτι και δώστε τους οδηγίες και πληροφορίες ώστε να το ανακαλύψουν.
10) ‘’Σπάσε το μπαλόνι’’: Δέστε με ένα σπάγκο μπαλόνια στα πόδια τους και στα δικά σας. Μόλις ξεκινήσει η μουσική, στόχος είναι να κινήστε συνεχώς ώστε να μη σας σκάσουν το μπαλόνι, ενώ εσείς προσπαθείτε να κάνετε το ίδιο σε αυτά. Νικητής θα είναι αυτός που θα έχει σώσει το μπαλόνι του.
11) Ένα ακόμη διασκεδαστικό και διαδρονικό παιχνίδι είναι η σκυταλοδρομία με αυγά. Φυσικά για την αποφυγή ατυχήματος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καραμέλες ή μπαλάκια πινγκ πονγκ. Σκοπός είναι η κάθε ομάδα να μεταφέρει το μπαλάκι μέσα σε ένα κουτάλι που έχει στο στόμα και να το πάει απέναντι σε ένα καλάθι. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα μεταφέρει όλα τα μπαλάκια πρώτη στο καλάθι. Ο αριθμός των παιχτών της κάθε ομάδας εξαρτάται από τα μέλη της οικογένειας, δηλαδή μια 4μελής οικογένεια θα χωριστεί σε 2 ομάδες των 2 ατόμων κ.ο.κ.
Οι παραπάνω ιδέες μπορούν με λίγη φαντασία να τροποποιηθούν, να εμπλουτιστούν και φυσικά να συνδυαστούν ώστε να γίνουν ακόμη πιο διασκεδαστικές για τους μικρούς μας φίλους. Όσον αφορά στις δραστηριότητες που περιέχουν σωματική κίνηση, θα πρέπει να προσέξετε την ασφάλειά τους για να μην τραυματιστούν, αφού θα πραγματοποιηθούν σε κλειστό χώρο.
Ο Γιάννης Μπιτζούνης είναι Υπεύθυνος- Συντονιστής σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.
Φώτο: Kim Kardashian / Instagram
Μια ματιά ακόμα σε άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τους γονείς:
Η εκπαιδευτικός που δωρίζει αναπηρικά καροτσάκια στα παιδιά που τα έχουν ανάγκη!
Μόλις γέννησα! Θα μπορέσει η κόρη μου που είναι ήδη 12 χρονών να με βοηθήσει στο μεγάλωμα του μωρού;