Μαμά-Παιδί
Ο θηλασμός προστατεύει τη μητέρα από καρκίνο και καρδιοπάθεια
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας, μεγάλης μελέτης στην οποία για πρώτη φορά αξιολογήθηκε η επίδραση του θηλασμού στον κίνδυνο θανάτου, στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Στη μελέτη αξιολογήθηκε επί 12 χρόνια η πορεία της υγείας σχεδόν 380.000 εθελοντών από εννέα ευρωπαϊκές χώρες, σε συνάρτηση με την υιοθέτηση επτά κύριων συστάσεων για την προστασία από τον καρκίνο.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η υιοθέτηση και των επτά μειώνει κατά 34% τις πιθανότητες θανάτου από διάφορα νοσήματα και όχι μόνο από τον καρκίνο.
Στην πραγματικότητα, όσοι ακολουθούν κατά γράμμας τις επτά συστάσεις διατρέχουν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αναπνευστικό νόσημα, κατά 44% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά προβλήματα και 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο.
Οι συστάσεις που αξιολογήθηκαν είναι αυτές που έχουν εκδώσει το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WCRF) και το Αμερικανικό Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου (AICR).
Εκτός από την αποφυγή του καπνίσματος η οποία δεν συμπεριελήφθη στην παρούσα ανάλυση, οι δύο οργανισμοί συνιστούν διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, συστηματική φυσική δραστηριότητα, μείωση τροφίμων και ροφημάτων που συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους, κατανάλωση κυρίως φυτικής προελεύσεως τροφίμων, μείωση κατανάλωσης κρέατος, περιορισμό του αλκοόλ και – στην περίπτωση των νεαρών γυναικών – θηλασμό των μωρών επί τουλάχιστον έξι μήνες.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), οι συστάσεις που μεμονωμένα ασκούν την μεγαλύτερη επίδραση στον κίνδυνο θανάτου από χρόνια νοσήματα είναι η διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, δίχως όμως να γίνεται κάποιος λιποβαρής, και η κατανάλωση φυτικών τροφίμων.
Το υγιές σωματικό βάρος φάνηκε να μειώνει κατά 22% τον κίνδυνο θανάτου από χρόνια νοσήματα, ενώ τα φυτικά τρόφιμα κατά 21%.
Ειδικά στο θέμα του καρκίνου, την μεγαλύτερη προστασία φάνηκε να παρέχει ο περιορισμός του αλκοόλ (μείωνε τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 21%) και τα φυτικά τρόφιμα (μείωναν τον κίνδυνο κατά 17%).
«Αυτή η μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στην υιοθέτηση των συστάσεων των WCRF/AICR και της μείωσης του κινδύνου θανάτου από καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα και ασθένειες του αναπνευστικού», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τερέσα Νόρατ.
«Τώρα χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, σε ακόμα μεγαλύτερους πληθυσμούς, για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα», πρόσθεσε η δρ Νόρατ, η οποία είναι κύρια ερευνήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής του ImperialCollege του Λονδίνου.
Προγενέστερες μελέτες έχουν παράσχει ισχυρές ενδείξεις ότι ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αλλά η παρούσα ανάλυση δείχνει πως τα οφέλη του δεν αρχίζουν ούτε τελειώνουν στην συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.
Η νέα μελέτη είναι επίσης η πρώτη που δείχνει ότι, εκτός από την αποφυγή του καπνίσματος, και άλλες παράμετροι του τρόπου ζωής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από αναπνευστικά νοσήματα.