Μαμά-Παιδί
Οι απορίες του παιδιού για τη γέννηση και η επιρροή της τηλεόρασης
Μόλις το παιδί σας γίνει 4,5 ή 6 ετών, θα σας ρωτήσει πώς γεννιούνται τα παιδιά, οπότε εσείς θα του απαντήσετε σ’αυτή και μόνο την ερώτηση. Λίγο αργότερα, μια εβδομάδα ή μερικούς μήνες, θα σας ρωτήσει κάτι επιπλέον. Μπορεί να πει για παράδειγμα: “Αφού το μωρό είναι μέσα στην κοιλιά της μαμάς, πώς τρώει;” ή κάτι παρόμοιο. Μόλις συνειδητοποιήσει και αυτή την απάντηση που θα του δώσετε, πάλι μετά από λίγο καιρό θα ρωτήσει πώς βγαίνει το μωρό από την κοιλιά, πώς έγινε και βρέθηκε εκεί μέσα, πότε ακριβώς έγινε αυτό…
Όλες αυτές οι απορίες συνδέονται άμεσα με την ηλικία του παιδιού, που όσο μεγαλώνει τόσο ωριμάζει και προβληματίζεται, με αποτέλεσμα να απορεί για πολλά θέματα. Άλλο παιδί εκφράζει την πρώτη του σχετική απορία όταν είναι 4 ετών και άλλο όταν 6 ή 7.
Εάν όμως περάσει αυτή την ηλικία και η ερώτηση περί μωρών και προέλευσης τους δεν έχει γίνει, είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να έχει στραφεί αλλού για να βρει τις απαντήσεις που θέλει. Σ’αυτή την περίπτωση, μπορείτε να προκαλέσετε εσείς τη σχετική συζήτηση, να διαπιστώσετε πόσα ξέρει ή δεν ξέρει το παιδί σας ώστε να… συμπληρώσετε τα κενά ή να διορθώσετε τυχόν λάθη στις γνώσεις του.
Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες είναι αθώα και ξέρουν ελάχιστα ή τίποτα για το σεξ. Όμως η συσκευή τηλεόρασης υπάρχει σε κάθε σπίτι και όπως όλοι ξέρουμε, πολλές φορές η συσκευή είναι αναμμένη ενώ δεν θα έπρεπε.
Έτσι, τα μικρά παιδιά ακούνε περισσότερα από όσα θα έβλεπε, βλέπουν πράγματα που είναι ακατάλληλα για την ηλικία τους και… επιμορφώνονται για θέματα που οι γονείς τους διστάζουν να μιλήσουν.
Είναι λοιπόν πολύ πιθανό το παιδί σας να έχει δει ζευγάρια να φιλιούνται και να αγκαλιάζονται η να έχει ακούσει για ζευγάρια που έχουν παιδιά ή που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν και να έχει συνδέσει τα δύο αυτά θέματα χάρη σε όσα ακούει ή καταλαβαίνει. Αδράξτε την ευκαιρία και ανοίξτε μια συζήτηση με το παιδί σας, στην οποία θα μιλήσετε για όλα, πάντα με ειλικρίνεια και πάντα χωρίς πολλές λεπτομέρειες που δεν είναι διόλου απαραίτητες.
Η Νέλλη Θεοδοσίου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Αμιένης (Γαλλία) και εργάζεται ως ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία τόσο ενηλίκων, όσο και παιδιών από το 1990. Έχει δημιουργήσει το χώρο ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής, μαθησιακής υποστήριξης και λογοθεραπείας «Διαλέγεσθαι», όπου σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες του κάθε τομέα, αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών κάθε ατόμου που απευθύνεται στο κέντρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Όναρ – μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» και μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής».
Για περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το έργο της κάντε κλικ ΕΔΩ.
Φώτο: Pinterest
Διαβάστε ακόμα:
Πώς μπορώ να κάνω το παιδί μου υπεύθυνο; Tips που θα βοηθήσουν όλες τις μανούλες!