Μαμά-Παιδί

Μόλις γέννησα! Θα μπορέσει η κόρη μου που είναι ήδη 12 χρονών να με βοηθήσει στο μεγάλωμα του μωρού;

Ίσως να αναρωτιέστε εάν το δεκάχρονο ή δωδεκάχρονο παιδί σας μπορεί να αναλάβει την φροντίδα του μωρού σας. Πράγματι, η σχετική ευθύνη είναι θαυμάσια ευκαιρία για το μεγαλύτερο παιδί καθώς έτσι μαθαίνει να είναι υπεύθυνο, να αγαπά, να φροντίζει και να νοιάζεται για κάποιο άλλο πρόσωπο. Όπως, λοιπόν, υποστηρίζουν όλοι, τα δεκάχρονα ή δωδεκάχρονα παιδιά μπορούν να γίνουν τέλειοι ή τέλειες baby sitter!

Κάθε μικρό παιδί γενικά περνά καλά με την παρέα μεγαλύτερων παιδιών αφού κοντά τους ακούει, γνωρίζει και μαθαίνει πολλά και ενδιαφέροντα. Το ίδιο καλά όμως μπορεί να περάσει και το μεγάλο παιδί με τη συντροφιά ενός μωρού. Θεωρεί πρόκληση το άλλαγμα της πάνας, προσπαθεί να το κοιμίσει νανουρίζοντάς το, διασκεδάζει όταν το ντύνει ή το πλένει, παίζει μαζί του επιδεικνύοντας τις γνώσεις του και αντιμετωπίζει το κλάμα του με ευρηματικούς τρόπους.

Συχνά ακούμε 12χρονα παιδιά να θέλουν να δουλέψουν ως baby sitter φροντίζοντας παιδιά γνωστών και φίλων. Συνήθως, παρόμοιες τάσεις παρουσιάζουν τα νεαρά κορίτσια, χωρίς όμως να υστερούν και τα αγόρια που απολαμβάνουν τη φροντίδα ενός μωρού, αν και προτιμούν να φροντίζουν λίγο μεγαλύτερα παιδάκια ώστε να μπορούν να παίζουν κιόλας μαζί τους. Φαίνεται πως και στις δυο περιπτώσεις λειτουργεί το μητρικό ή πατρικό φίλτρο αλλά και το ένστικτο παροχής βοήθειας προς έναν αδύναμο συνάνθρωπο.

Εάν λοιπόν θέλετε να λείψετε για λίγο από το σπίτι, μην διστάσετε να αφήσετε το μεγαλύτερο παιδί να προσέχει το μικρότερο. Εφόσον ξέρει να αλλάζει πάνα, να του δίνει την πιπίλα και να το πλένει, εφόσον το έχει ήδη κρατήσει αγκαλιά και ξέρετε πως το αγαπά και θέλει να παίζει μαζί του ή να το περιποιείται, μην διστάσετε. Φυσικά, δεν θα λείψετε για πολλή ώρα και μπορείτε πάντα να τηλεφωνείται ώστε να μαθαίνετε τα νέα του. Καλό είναι όμως να έχετε προετοιμάσει και προειδοποιήσει το παιδί σας τι μπορεί να γίνει και τι θα πρέπει να κάνει σε κάθε περίπτωση. Αφήστε του ένα νούμερο τηλεφώνου όπου μπορεί να σας βρει σε περίπτωση ανάγκης. Εάν δεν πρόκειται να βρίσκεστε κοντά σε τηλέφωνο, αφήστε το τηλέφωνο της γιαγιάς και του παππού ή κάποιου άλλου προσώπου που εμπιστεύεστε.

Η Νέλλη Θεοδοσίου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Αμιένης (Γαλλία) και εργάζεται ως ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία τόσο ενηλίκων, όσο και παιδιών από το 1990. Έχει δημιουργήσει το χώρο ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής, μαθησιακής υποστήριξης και λογοθεραπείας «Διαλέγεσθαι», όπου σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες του κάθε τομέα, αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών κάθε ατόμου που απευθύνεται στο κέντρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Όναρ – μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» και μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής».

Για περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το έργο της κάντε κλικ ΕΔΩ.

Μια ματιά ακόμα: Το παιδί μου κάνει παράπονα ότι οι συμμαθητές του δεν το κάνουν παρέα! Τι συμβαίνει;