Μαμά-Παιδί
Πώς να αντιμετωπίσετε τα καθημερινά προβλήματα με το πιτσιρίκι σας!
1. «Θα φορέσεις αυτό που σου είπα»
Η περίσταση: Είστε καλεσμένοι σε τραπέζι για την ονομαστική γιορτή της υπερήλικης θείας σας και θα θέλατε να εμφανιστείτε περιποιημένοι και κομψοί, σαν την οικογένεια Φον Τραπ από τη «Μελωδία της Ευτυχίας». Όμως, ο δίχρονος γιος σας επιμένει να φορέσει την μπλούζα με το Spiderman (μαζί με την κάπα που τη συνοδεύει).
Τι να κάνετε: Απλά φροντίστε το προηγούμενο βράδυ να αφαιρέσετε από τα συρτάρια και τα ντουλάπια του όσα ρούχα θεωρείτε ακατάλληλα για την περίσταση, αφήνοντας μόνο δύο-τρεις επιλογές της προτίμησής σας. Εάν τα αναζητήσει, πείτε ότι είναι στο πλυντήριο.
2. «Καθάρισε το δωμάτιό σου»
Η περίσταση: Μετά από μια μέρα εξαντλητικού παιχνιδιού με τα πιτσιρίκια της γειτονιάς, το παιδικό δωμάτιο μοιάζει βομβαρδισμένο. Και φυσικά, θα θέλατε ο βασικός υπεύθυνος αυτού του χάους να βάλει ένα χεράκι για την αποκατάστασή του.
Τι να κάνετε: Το κόλπο είναι να βάλετε το παιδί να τακτοποιήσει, χωρίς να χρειαστεί να γκρινιάξετε. Απλά πείτε του ήρεμα και αποφασιστικά ότι υπάρχει ένα λογικό χρονικό περιθώριο για να τακτοποιήσει και, στη συνέχεια, εσείς θα αναλάβετε την ηλεκτρική σκούπα, η οποία θα εξαφανίσει όσα παιχνίδια δεν βρίσκονται στη θέση τους!
3. «Πρέπει να κοιμηθείς νωρίς»
Η περίσταση: Την επόμενη μέρα θα πρέπει να ξυπνήσει νωρίς, και ξέρετε ότι, εάν δεν έχει προλάβει να κοιμηθεί αρκετά, θα είναι όλο γκρίνια. Επιπλέον, δεν θα σας κακόπεφτε εάν πήγαινε επιτέλους μία φορά νωρίς στο κρεβάτι του, ώστε να έχετε κι εσείς λίγο χρόνο για τον εαυτό σας μέχρι να κοιμηθείτε.
Τι να κάνετε: Χωρίς να σας πάρει είδηση, γυρίστε τα ρολόγια του σπιτιού μία ώρα μπροστά. Μετά, σε ανύποπτο χρόνο, πείτε του πως η ώρα πέρασε και για επιβεβαίωση, στείλτε το να κοιτάξει μόνο του στο ρολόι της κουζίνας.
4. «Προχώρα επιτέλους»
Η περίσταση: Εσείς, φορτωμένη με τις σακούλες του σουπερμάρκετ, περιμένετε εδώ και ώρες στην εξώπορτα της εισόδου πίσω από τα παιδιά σας, που τώρα βρήκαν την ώρα να παίξουν, να τσακωθούν ή να δηλώσουν την επιθυμία τους να μην επιστρέψετε στο σπίτι, αλλά να κάνετε μια στάση στη γειτόνισσα για να παίξουν με τα δικά της παιδιά.
Τι να κάνετε: Απλά βάλτε μια δυνατή, χαρούμενη φωνή: «Ο τελευταίος που θα φτάσει στην πόρτα του σπιτιού είναι ένας μαλλιαρός ιπποπόταμος!». Η επιτυχία είναι σίγουρη και το μοναδικό μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι θα πρέπει να ανεχτείτε να σας αποκαλούν «μαλλιαρό ιπποπόταμο» για την επόμενη ώρα.
5. «Βάλε τα ρούχα σου»
Η περίσταση: Θεωρείτε ότι το παιδί είναι πια αρκετά μεγάλο για να ντύνεται μόνο του, εκείνο όμως αρνείται ακόμα και να σας βοηθήσει, τεντώνοντας τα χέρια του όταν το ντύνετε εσείς.
Τι να κάνετε: Στο βιβλίο «Tidy Your Room» (Μάζεψε το δωμάτιό σου), η Τζέιν Μπίντερ προτείνει διάφορα κόλπα για να κάνετε τα παιδιά να ασχοληθούν με διαδικασίες τις οποίες θεωρούν βαρετές ή κουραστικές. Ανάμεσά τους αναφέρεται αυτό το πρωτότυπο τρικ για το ντύσιμο: Σταθείτε κοντά στο παιδί σας και αρχίστε να λέτε με τραγουδιστή φωνή το όνομα του ρούχου που έχει σειρά να φορεθεί: «Μπλούζα, μπλούζα, μπλούζα – κάλτσα, κάλτσα, κάλτσα» κλπ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ρυθμό από οποιοδήποτε παιδικό ή μη τραγούδι σάς έρθει στο μυαλό, αρκεί να το κάνετε να φαίνεται διασκεδαστικό.
6. «Πρέπει να κάνεις μπάνιο»
Η περίσταση: Κάθε φορά που έρχεται η ώρα να κάνει μπάνιο, το παιδί σας κλαίει και τσιρίζει τινάζοντας πόδια και χέρια, ώστε να σας εμποδίσει στην προσπάθειά σας να το βάλετε -έστω και με καταναγκασμό- στην μπανιέρα.
Τι να κάνετε: Αντί να του ζητήσετε να κάνει μπάνιο, ζητήστε του να σας βοηθήσει να καθαρίσετε το μπάνιο! Το πιθανότερο είναι ότι θα δεχτεί με χαρά, αφού οι δουλειές που περιλαμβάνουν νερό και σαπουνάδες ενθουσιάζουν ακόμα και τα παιδιά που απεχθάνονται να τα πλένουν. Δώστε του ένα σφουγγάρι για να καθαρίσει την μπανιέρα και περιμένετε να βρέξει τα ρούχα του (κάτι που θα συμβεί οπωσδήποτε) για να του προτείνετε να τα βγάλει. Τα υπόλοιπα θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι πια πιο εύκολα!
Η Νέλλη Θεοδοσίου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Αμιένης (Γαλλία) και εργάζεται ως ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία τόσο ενηλίκων, όσο και παιδιών από το 1990. Έχει δημιουργήσει το χώρο ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής, μαθησιακής υποστήριξης και λογοθεραπείας «Διαλέγεσθαι», όπου σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες του κάθε τομέα, αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών κάθε ατόμου που απευθύνεται στο κέντρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Όναρ – μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» και μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής».
Για περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το έργο της κάντε κλικ ΕΔΩ.
Διάβασε ακόμα: Έχει το παιδί σας πρόβλημα με κάποιον καθηγητή στο σχολείο; Να τι πρέπει να κάνετε!