Μαμά-Παιδί
Παλινδρόμηση:Υπάρχει άμεση θεραπεία;
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η ακούσια επιστροφή γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο. Αποτελεί φυσιολογικό φαινόμενο, που συμβαίνει αρκετές φορές την ημέρα σε υγιή βρέφη, παιδιά και ενηλίκους. Οφείλεται σε παροδική χάλαση του σφιγκτήρα που βρίσκεται στο κάτω άκρο του οισοφάγου ή σε μη επαρκή προσαρμογή του τόνου του σφιγκτήρα στις αλλαγές της ενδοκοιλιακής πίεσης.
Αποτελεί πολύ συχνό φαινόμενο τον πρώτο χρόνο της ζωής. Το υψηλότερο ποσοστό (έως και 70%) παρατηρείται στην ηλικία των 4 μηνών, ενώ στο τέλος του έτους μειώνεται (1-5%), γεγονός που δικαιολογείται από την ωρίμανση της γαστροοισοφαγικής λειτουργίας, την εισαγωγή στερών τροφών στη διατροφή του βρέφους αλλά και από την αλλαγή της θέσης του σώματος, καθώς αυξάνεται ο χρόνος που βρίσκεται στην όρθια θέση.
Βρέφη με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που έχουν καλή σωματική ανάπτυξη, είναι χαρούμενα και δεν εμφανίζουν συμπτώματα παλινδρομικής νόσου, προφανώς δε χρειάζονται θεραπεία πέραν των σιτιστικών οδηγιών. Όταν υπάρχει παλινδρομική νόσος, η θεραπεία και η διάρκεια της εξατομικεύονται.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής
Για τα βρέφη συνιστάται η κάθετη θέση σίτισης και παραμονή σε αυτή περίπου 30 λεπτά μετά το γεύμα. Μικρότερα και συχνότερα γεύματα πιθανά να βοηθήσουν. Ο ρόλος του μητρικού θηλασμού δεν είναι απόλυτα διευρκινισμένος όσον αφορά στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Έχει πάντως διατυπωθεί ότι βρέφη σιτιζόμενα με γάλα αγελάδας παρουσιάζουν περισσότερα επεισόδια παλινδρόμησης και με μεγαλύτερο χρόνο έκθεσης του οισοφάγου στο όξινο περιβάλλον σε σχέση με τα θηλάζοντα βρέφη.
Πηκτικά – αντιαναγωγικά γάλατα
Με τη χρήση πηκτικών – αντιαναγωγικών γαλάτων έχει βρεθεί ότι μειώνεται ο αριθμός επεισοδίων παλινδρόμησης αλλά όχι ο «δείκτης αναγωγής». Τα γάλατα αυτά θεωρούνται «θεραπευτικά» με αντιαναγωγική αλλά όχι αντι-παλινδρομική δράση. Σε κάθε περίπτωση χορηγούνται μετά από ιατρική συμβουλή και παρακολούθηση.
Στα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους οι διαιτητικές οδηγίες περιλαμβάνουν την αποφυγή τροφών όπως σοκολάτα, αναψυκτικά, καφεϊνη, πικάντικες τροφές, μπαχαρικά και τα πολύ λιπαρά γεύματα. Συνιστώντας η αποφυγή καπνίσματος, η κατανάλωση αλκοόλ, και η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.
Η ειδική θέση για τη μείωση της γαστροοισοφαγικής παλνδρόμησης φαίνεται για τα βρέφη ότι είναι η πρηνής επίπεδη ή πλάγια αριστερά σε κάποιοες περιπτώσεις. Ο κίνδυνος όμως εμφάνισης συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου φαίνεται να είναι μεγαλύτερος στην πρηνή θέση, οπότε δεν μεταβάλλεται ο οδηγία για πρόσθια θέση των βρεφών στον ύπνο.
Η φαρμακευτική τέλος θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με την κλινική εικόνα και τα αποτελέσματα του ελέγχου.