Μαμά-Παιδί
Το παιδί σας λέει συνέχεια ψέματα; Δείτε τι πρέπει να κάνετε!
Μπορεί το παιδί σαν να έχει φτάσει στην ηλικία των 6 και να παρατηρήσετε πως συνεχίζει να λέει ψέματα, όπως έκανε μικρότερος, μόνο που πλέον είναι διαφορετικά και έχουν άλλους σκοπούς. Για παράδειγμα το μικρό σας, γυρνώντας από το σχολείο σας αποκάλυψε πως ανακοίνωσε στους συμμαθητές του ότι πήγατε διακοπές στη Χαβάη, κάτι που δεν έχει συμβεί και ούτε είναι στα άμεσα σχέδια σας.
Γιατί λέει ψέματα;
Στην ηλικία που το παιδί έχει ήδη αρχίσει το νηπιαγωγείο ή έχει περάσει στο περιβάλλον του σχολείου συνειδητοποιεί ότι τα ψέματα μπορεί να λειτουργήσουν ως μέθοδος επίλυσης προβλημάτων και αποφυγής δυσάρεστων συνεπειών όπως της τιμωρίας. Επίσης τα ψέματα σε αυτή την ηλικία είναι πιο συνειδητά και προσχεδιασμένα. Το μικρό σας θα σας εκπλήξει με το ταλέντο εξαπάτησης που διαθέτει ενώ θα δοκιμάσει τα όρια και τις αντοχές των ανθρώπων του περιβάλλοντός του.
Πώς να το αντιμετωπίσετε;
1.Δώστε το καλό παράδειγμα
Ο καλύτερος τρόπος για να μεταδώσετε στο παιδί σας την αξία της ειλικρίνειας είναι να είστε οι ίδιοι όσο το δυνατό πιο ειλικρινείς μπορείτε απέναντι στους άλλους και κυρίως απέναντι στο λιλιπούτειο μέλος της οικογένειας. Εξηγήστεε και αποδείξτε ότι η εμπιστοσύνη είναι η συμπεριφορά -κλειδί στις σχέσεις σας μέσα στην οικογένεια.
2.Εξηγήστε την έννοια του αθώου ψέματος
Πείτε στο παιδί σας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις λέμε ένα ψέμα για να αποφύγουμε να πούμε κάτι που μπορεί να πληγώσει κάποιον. Αν, για παράδειγμα, η κόρη σας δεχθεί μια πρόταση για το πάρτι ενός συμμαθητή που δεν συμπαθεί ιδιαίτερα, εξηγήστε της ότι είναι προτιμότερο να πει ότι δεν μπορεί να πάει επειδή έχει μια άλλη υποχρέωση εκείνη την ημέρα.
3.Δώστε του την ευκαιρία να επανορθώσει
Αν ο γιος σας λέει ψέματα ότι βούρτσισε τα δόντια του, στείλτε τον πίσω στο μπάνιο για να ολοκληρώσει αυτό που έκανε. Ίσως να χρειάζεται να τον ελέγχετε περισσότερο, αλλά αυτό είναι προτιμότερο από το να προσπαθείτε να τον συνετίσετε με επίπληξη και τιμωρία.
4.Βρείτε μια αποτελεσματική ”τιμωρία”
Αν το παιδί κάνει κάτι σοβαρό, κλέψει, για παράδειγμα, το παιχνίδι ενός φίλου του και προσπαθεί να καλυφθεί πίσω από ένα ψέμα, θα πρέπει να το τιμωρήσετε έτσι ώστε να καταλάβει το διπλό λάθος του. Μπορείτε, για παράδειγμα, για δυο μέρες να του απαγορέψετε να βλέπει τηλεόραση και να του εξηγήσετε ότι η πρώτη ημέρα χωρίς τηλεόραση είναι το τίμημα για την κλοπή του παιχνιδιού και η δεύτερη για το ψέμα που είπε για να καλύψει την πράξη του.
Η Νέλλη Θεοδοσίου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Αμιένης (Γαλλία) και εργάζεται ως ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία τόσο ενηλίκων, όσο και παιδιών από το 1990. Έχει δημιουργήσει το χώρο ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής, μαθησιακής υποστήριξης και λογοθεραπείας «Διαλέγεσθαι», όπου σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες του κάθε τομέα, αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών κάθε ατόμου που απευθύνεται στο κέντρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Όναρ – μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» και μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής».
Για περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το έργο της κάντε κλικ ΕΔΩ.
Φωτογραφία: Pinterest
Μια ματιά ακόμα: Περιμένεις δίδυμα; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις!