Μαμά-Παιδί
Παιδιά και ήλιος! Ποιες ώρες και με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία με ασφάλεια;
Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με τον ήλιο είτε είμαστε στην θάλασσα είτε στο βουνό είτε στην πόλη. Ο ήλιος είναι απαραίτητος διότι χωρίς αυτόν δεν μπορεί να υπάρξει η ίδια η ζωή. Όμως τα τελευταία χρόνια είναι σε όλους μας γνωστό ότι η απεριόριστη και χωρίς κανόνες έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει πολλά σοβαρά προβλήματα στην υγεία. Εμείς ζητήσαμε από τον παιδιάτρο Σπύρο Μαζάνη να μας μιλήσει για τον ήλιο και πόσο επικίνδυνος είναι για τα παιδιά.
1. Τι κινδύνους κρύβει για ένα παιδί η έκθεση για ώρα στην ηλιακή ακτινοβολία τους καλοκαιρινούς μήνες;
Η ανεξέλεγκτη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα: α)ηλίαση, β)εγκαύματα και γ)καρκίνο. Η ηλίαση εμφανίζεται με ζάλη, εμετό, κακουχία, πυρετό, λιποθυμία. Το έγκαυμα μπορεί να είναι μικρό και εμφανίζεται με κοκκίνισμα του δέρματος αλλά μπορεί και να ξεφλουδίσει την επιδερμίδα και να γίνει έγκαυμα 3ου βαθμού. Ο καρκίνος του δέρματος είναι το γνωστό και σοβαρό μελάνωμα.
2. Ποιες ώρες της ημέρας είναι πιο επικίνδυνη η ηλιακή ακτινοβολία για τα παιδιά;
Το διάστημα από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 17.30 το απόγευμα είναι απαγορευτικό ακόμη και αν το παιδι είναι καλυμμένο από ομπρέλα ή δέντρο. Η καλύτερη ώρα είναι από τις 17.30 και μετά που ο ήλιος αρχίζει να δύει και έτσι μειώνεται η βλαπτική δράση του.
3. Ποια προληπτικά μέτρα μπορούμε να πάρουμε για το παιδί μας; Πως τα χρησιμοποιούμε σωστά και ποιος ο κατάλληλος δείκτης προστασίας για τα παιδιά;
Τα αντηλιακά είναι τα πιο δημοφιλή. Πρέπει όμως να χρησιμοποιούνται με το σωστό τρόπο ώστε να είναι αποτελεσματικά. Ο δείκτης προστασίας θα πρέπει να είναι πάνω από 30 και να εφαρμόζεται τουλάχιστον είκοσι λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο.
4. Τι βαθμού εγκαύματα μπορούν να προκληθούν από την ηλιακή ακτινοβολία στα παιδιά αν δεν προσέξουμε;
Τόσο μικρό έγκαυμα είναι εκείνο που προκαλεί μόνο μια κοκκινίλα στο δέρμα. Το πιο σοβαρό είναι όταν κάνει φουσκάλες και σκάνε και αυτό είναι έγκαυμα τρίτου βαθμού. Το έγκαυμα είναι πολύ επικίνδυνο διότι εκτός από τον πόνο και την πιθανότητα μόλυνσης που μπορεί να υπάρξει, αν το έγκαυμα καλύψει πάνω απο 70% την επιφάνεια του δέρματος , τότε μπορεί να επέλθει ακόμη και ο θάνατος.
5. Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου πάθει ηλιακό έγκαυμα;
Σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος πρώτα πρώτα θα πρέπει να μεταφερθεί το παιδί σε ένα δροσερό και καθαρό μέρος. Αν είναι μόνο ένα κοκκίνισμα τότε το καθαρίζουμε με χλιαρό νερό αφού πρώτα το έχουμε βράσει ή αν έχουμε φυσιολογικό όρο είναι ακόμη καλύτερα. Συνήθως μετά εφαρμόζουμε κάποια ενυδατική αλοιφή. Αν όμως το δέρμα έχει φουσκάλες ή έχει ξεφλουδίσει θα πρέπει να το εκτιμήσει γιατρός διότι θα χρειαστεί τοπικές αντιβιοτικές αλοιφές ή αντιβίωση από το στόμα ή ακόμη και νοσηλεία σε νοσοκομείο.
Μια ματιά ακόμα: Τα πρώτα μαθήματα πειθαρχίας για το μωράκι σας – Δείτε πως θα του βάλετε όρια μέσα από καθημερινές διαδικασίες!