Μαμά-Παιδί
Πώς να κόψει το μωρό μου την πιπίλα
Αν έχεις και εσύ μωρό, τότε αυτό το θέμα σε ενδιαφέρει απόλυτα. Κάνοντας λοιπόν μια σχετική έρευνα στο διαδίκτυο «πώς να κόψω την πιπίλα» διαπίστωσα ότι τα άρθρα, οι συμβουλές και τα τιπς ήταν ναι μεν πάνω κάτω τα ίδια αλλά πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Σαν να μην είχαν αυτοί που τα έγραφαν ένα μωρό παιδί.
Θέλω να πω το θέμα πιπίλα είνα ένα φλέγον θέμα επειδή είναι καθαρά ψυχολογική εξάρτηση και ασφάλεια δεν κόβεται πολύ εύκολα.
Το θέμα είναι πως δε φταίνε τα μωρά αλλά εμείς οι ίδιοι με την κατάχρηση. Για παράδειγμα εγώ από το φόβο μου μην πνιγεί στη φάση που έβαζε τα πάντα στο στόμα της έχωνα την πιπίλα στο στόμα.
Επίσης η πιπίλα ήταν μεγάλο «κόλπο» στον ύπνο. Έπεφτε η πιπίλα καταστροφή γιατί ξύπναγε το μωρό μου.
Τέλος είναι η απόλυτη ανακούφιση στα δόντια και στα ούλα. Τα διάφορα μασητικά δεν τα πολυήθελε σ´αντίθεση με την πιπίλα.
Κάτι το ένα, κάτι τ´άλλο κοντεύουμε τα δύο και η πιπίλα εκεί.
Έχω αρχίσει την ασταμάτητη πλύση εγκεφάλου ότι πια δεν είναι μωρό αλλά έχει μεγαλώσει, ότι έχει δοντάκια, ότι τρώει τα πάντα αλλά δεν την έχω πολυπείσει.
Κατά περιόδους κρύβω τις πιπίλες ή δεν έχει εύκολη πρόσβαση αλλά μετά από φάσεις απίστευτης γκρίνιας υποκύπτω.
Έκει είναι και το θέμα ότι δεν κρατώ μια σταθερή, κοφτή θέση. Βλέπω όμως ότι παίρνει την πιπίλα και την τοποθετεί εκεί ακριβώς που βγαίνει το δόντι γιατί ακόμα παλεύουμε με αυτά τα δόντια.
Το πιο λογικό είναι να την δίνουμε μόνο στον ύπνο ώστε να περιορίσουμε τη χρήση. Από την άλλη κανονικά απαγορεύεται λένε οι παιδιάτροι τη νύχτα πιπίλα. Άντε τώρα και πείτε το αυτό στις μαμάδες που δεν κοιμούνται τα παιδιά τους.
Συζήταγα με μια φίλη μου που έχει συνομήλικο αγοράκι ότι προσπαθώ να κόψω την πιπίλα στην Κωνσταντίνα και μου είπε «Δεν το κάνω αυτό το λάθος. Ας τη φοράει μέχρι να πάει φαντάρος. Την έκοψα στο μεγάλο μου γιο και κατέληξα απο τότε να τον έχω κάθε βράδυ στο κρεβάτι μου γιατί έψαχνε την πιπίλα». Βλέπεις λοιπόν η κάθε μαμά με τον πόνο της.
Το σίγουρο είναι ότι θέλει επιμονή, υπομονή, κόπο. Θέλει και φουλ συζήτηση. Το να οργανώσεις και ένα παραμύθι, μια ιστορία ότι θα έρθει η νεράιδα των πιπίλων και θα σου φέρει δώρο δεν είναι κακό αλλά πχ στην περίπτωση της Κωνσταντίνας δε θα πολυδουλέψει. Γενικώς ο κάθε γονιός γνωρίζει το παιδί του και ξέρει ακριβώς το πότε και τον τρόπο.
Νομίζω ιδανικά μια περίοδο εκτός ρουτίνας όπως π.χ. διακοπές που θα έχει μπόλικες δραστηριότητες ίσως βοηθήσει. Επίσης να μην έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις.
Δε γίνεται να πονάει στα δόντια και ενώ την έχει για ανακούφιση εμείς να την στερούμε. Όπως και το γεγονός ότι δε γίνονται όλα μαζί.
Δηλαδή αν αρχίζει παιδικό και έχει ήδη το άγχος αποχωρισμού ή του μαθαίνουμε το γιο-γιο μην περιμένουμε τότε να κόψει την πιπίλα. Ένα βήμα τη φορά.
Τώρα αν δεν σταματήσει άμεσα αφήστε ξέρω έναν καλό ορθοδοντικό!
Φωτογραφίες: Pexels
Μια ματιά ακόμα:
Η μανία των μικρών κοριτσιών με τα καλλυντικά
Δεν είναι μόνο η μαμά. Υπάρχει και ο μπαμπάς!
Πώς να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση των παιδιών σας!
Το παιδί μου έχει άγχος για το σχολείο! Τι να κάνω;