Μαμά-Παιδί

Πόσο αλάτι μπορώ να τρώω στην εγκυμοσύνη;

Το αλάτι (Χλωριούχο Νάτριο), είναι πηγή νατρίου για τον οργανισμό. Το νάτριο, όπως και το κάλιο, είναι ιχνοστοιχεία που παίζουν σημαντικό ρόλο στο σώμα μας. Πιο συγκεκριμένα, το νάτριο ρυθμίζει τον όγκο του αίματος, συμβάλει με το κάλιο στη ρύθμιση της οξεοβασικής ισορροπίας, ρυθμίζει τις συσπάσεις των μυών και της καρδιάς αλλά παράλληλα οδηγεί στην κατακράτηση υγρών και στην αύξηση της πίεσης.

Υπήρχε πάντα ο προβληματισμός για την πρόσληψη αλατιού και τη συσχέτισή του με υπερτασικές διαταραχές της εγκυμοσύνης (προεκλαμψία, εκλαμψία). Σήμερα έχει αποδειχθεί ότι η υπερβολική ή η ανεπαρκής πρόσληψη αλατιού, σε συνδυασμό με μεγάλη αύξηση βάρους και πλημμελή πρόσληψη πρωτεϊνών και σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε τέτοιου είδους διαταραχές. Παρόλα αυτά όμως, ούτε ο περιορισμός της λήψης του προλαμβάνει σίγουρα την εμφάνισή τους, ούτε η υπερβολική του πρόσληψη οξύνει τα συμπτώματα.

Οι διαιτητικές επομένως συστάσεις είναι: για περιπτώσεις ιδιοπαθούς υπέρτασης (υπέρτασης δηλαδή που προϋπάρχει της εγκυμοσύνης) ο περιορισμός του αλατιού, ενώ για περιπτώσεις προεκλαμψίας-εκλαμψίας (υπέρτασης που πρωτοεμφανίζεται στην εγκυμοσύνη) η κανονική πρόσληψή του.

Γενικά συστήνεται η πρόσληψη 5 γραμμαρίων την ημέρα και να αποφεύγονται τα πολύ αλατισμένα τρόφιμα και τα “διαιτητικά αλάτια”. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως το νάτριο δε βρίσκεται μόνο στο αλάτι που προσθέτουμε στο φαγητό μας, αλλά και “κρυμμένο” σε τροφές, όπως αλλαντικά, κονσέρβες, τυροκομικά, σούπες, τυποποιημένα τρόφιμα, ξηρούς καρπούς, ακόμα και στο νερό. Έτσι ακόμα και να περιορίσουμε την προσθήκη αλατιού στο φαγητό μας, μπορούμε να πάρουμε μεγάλες ποσότητες, αν δεν είμαστε προσεκτικοί.

 

eliashintipas@yahoo.gr