Μαμά-Παιδί
Πόσο σημαντική είναι η γνώση πρώτων βοηθειών για γονείς και εκπαιδευτικούς; Ποια η χρήση του απινιδωτή;
Με αφορμή το πρόσφατο γεγονός της καρδιακής ανακοπής του ποδοσφαιριστή, Κρίστιαν Έρικσεν και τη διάσωση του ύστερα από την άμεση αντίδραση συμπαικτών και διασωστών, ήρθε στο προσκήνιο το ζήτημα της γνώσης πρώτων βοηθειών και της χρήσης απινιδωτή.
Συζητήσαμε με τον παιδίατρο, Σπύρο Μαζάνη για το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τόσο πρώτες βοήθειες όσο και να χρησιμοποιούμε απινιδωτή.
Με τον όρο πρώτες βοήθειες τι εννοούμε;
Πρώτες βοήθειες είναι οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βοηθήσουμε ένα άτομο που κινδυνεύει η ζωή του άμεσα ή έμμεσα. Γίνονται από ένα ή περισσότερα άτομα, σε άτομο στο οποίο υπάρχει κίνδυνος απώλειας της ζωής του από μη αναστρέψιμη βλάβη κάποιου οργάνου του σώματος του ή ενός μέλους του σώματος του.
Εννοείται ότι η καρδιακή και η εγκεφαλική δυσλειτουργία είναι οι πιο σοβαρές περιπτώσεις που απειλείται η ζωή ενός ανθρώπου. Ακολουθούν οι αιμορραγίες και οι τραυματισμοί με σοβαρά κατάγματα ή τη ρήξη εσωτερικών οργάνων (σπλήνας, συκώτι και άλλα ), πνιγμός κλπ.
Τι είναι ο απινιδωτής; Πως και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται;
Ο απινιδωτής είναι ένα ιατρικό όργανο-συσκευή το οποίο σε συνεργασία με καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, μπορεί να ανατάξει μια θανατηφόρα καρδιακή δυσλειτουργία. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός ηλεκτρικού σοκ που στέλνεται στο άτομο-θύμα μέσω ενός οργάνου και καλωδίων που τοποθετούνται στο στήθος του.
Ο απινιδωτής χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, δηλαδή στους χειροκίνητους και στους αυτόματους. Παλιότερα οι απινιδωτές λόγω της περιπλοκότητας τους μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο από επαγγελματίες υγείας στα επείγοντα των νοσοκομείων.
Σήμερα οι σύγχρονοι απινιδωτές μπορούν να τοποθετηθούν σε δημόσιους χώρους, ξενοδοχεία, υπουργεία, τράπεζες, συνεδριακούς χώρους, αεροδρόμια, γήπεδα, πολυκαταστήματα, γυμναστήρια, σχολεία, εκκλησίες, πλοία, αλλά ακόμη και σε κατοικίες.
Γιατί είναι σημαντικό οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν την παροχή πρώτων βοηθειών;
Επειδή είναι απρόβλεπτο το πότε “θα γίνει το κακό”, επειδή έχουν συμβεί καρδιακά περιστατικά σε κατά τα άλλα υγιείς αθλούμενους μαθητές, στα γυμναστήρια των σχολείων, σε εκδρομές κλπ, είναι απαραίτητο οι εκπαιδευτικοί, οι βοηθοί και συνοδοί και οι γονείς να γνωρίζουν τους κανόνες παροχής πρώτων βοηθειών.
Η αντιμετώπιση ενός καρδιακού επεισοδίου εγκαίρως με απινιδωτή στα πρώτα πέντε λεπτά, έχει ποσοστό επιβίωσης έως και 80%. Αντιθέτως για κάθε λεπτό που καθυστερεί η απινίδωση μειώνεται η πιθανότητα επιβίωσης κατά 10%.
Σε ποιους χώρους θεωρείτε απαραίτητο να υπάρχει απινιδωτής και τουλάχιστον ένας γνώστης πρώτων βοηθειών;
Είναι κατανοητό ότι ο απινιδωτής θα πρέπει να βρίσκεται μέσα σε κάθε σπίτι μέχρι και σε κάθε γήπεδο. Όπως οι πυροσβεστήρες είναι απαραίτητοι για να σώσουμε μια περιουσία, έτσι και ο απινιδωτής μπορεί να σώσει μια ανθρώπινη ζωή.
Επίσης όσο περισσότερα άτομα γνωρίζουν να τον χρησιμοποιούν στο χώρο που βρίσκεται τόσο το καλύτερο, διότι δεν είναι προγραμματισμένο ποιος θα βρίσκεται εκεί να τον λειτουργήσει σε μια ανάγκη.
Πιστεύετε θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί αυτό σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και σε κεντρικούς δημόσιους χώρους;
Καθόλου δύσκολο. Υπάρχουν σύγχρονοι απινιδωτές , απλοί στη λειτουργία τους, φτιαγμένοι πια για να χρησιμοποιούνται από οποιονδήποτε έχει παρακολουθήσει μια τυπική εκπαίδευση. Εννοείται ότι το οικονομικό κόστος είναι αμελητέο μπροστά στη διάσωση των πολιτών.
Πρώτες βοήθειες μπορεί να μάθει οποιοσδήποτε πολίτης; Που μπορεί να απευθυνθεί κάποιος που ενδιαφέρεται να εκπαιδευτεί στη παροχή πρώτων βοηθειών;
Με νόμο του ελληνικού κράτους, από το 1995, στο ΕΚΑΒ, λειτουργούν εκπαιδευτικά προγράμματα για την εκπαίδευση όχι μόνο των ιατρών, νοσηλευτών και διασωστών πληρωμάτων ασθενοφόρων, αλλά και στελεχών δημοσίων υπηρεσιών και απλών πολιτών.
Η ελληνική πολιτεία με νόμους προστατεύει και ενθαρρύνει τους πολίτες να προσφέρουν τη βοήθεια τους σε όσους την έχουν ανάγκη. Και πρέπει να σας πω ότι όλο και συχνότερα νέοι γονείς μας ρωτούν για το που θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν στις πρώτες βοήθειες για τα έκτακτα περιστατικά των παιδιών τους αλλά και των οικείων τους.
Μια ματιά ακόμα και σε άλλα θέματα που ενδιαφέρουν όλους τους γονείς:
Η εκπαιδευτικός που δωρίζει αναπηρικά καροτσάκια στα παιδιά που τα έχουν ανάγκη!
Μόλις γέννησα! Θα μπορέσει η κόρη μου που είναι ήδη 12 χρονών να με βοηθήσει στο μεγάλωμα του μωρού;