Μαμά-Παιδί

Πότε να ανησυχήσω αν δεν μένω έγκυος και τι πρέπει να κάνω;

Τι εννοούμε όταν λέμε “Υπογονιμότητα” στο ζευγάρι; Υπογονιμότητα λοιπόν ονομάζουμε την αδυναμία σύλληψης, μετά από 1 χρόνο ελεύθερων, τακτικών επαφών. Και τι είναι “τακτικές” επαφές; Τακτικές επαφές χωρίς προφύλαξη που στοχεύουν στη σύλληψη, είναι οι επαφές που γίνονται 2-3 φορές την εβδομάδα γύρω απ΄την ωορρηξία. Μιλάμε πρακτικά για επαφή μέρα παρά μέρα. Γιατί όχι κάθε μέρα; Διότι το σπέρμα πρέπει να “ανανεωθεί” για να έχει δυναμικό σύλληψης.

Πάμε τώρα στην ωορρηξία (ή για να είμαστε πιο σωστοί, στην ωοθυλακιορρηξία). Πότε γίνεται; Σε κύκλο σταθερό, 28 ημερών, γίνεται ακριβώς στη μέση, δηλαδή στην 14η ημέρα (υπολογισμένη από την 1η ημέρα της περιόδου). Αν σκεφτούμε ότι το ωάριο που απελευθερώνεται ζει περίπου 24-48 ώρες, ενώ το σπερματοζωάριο περίπου 1 εβδομάδα, οι “γόνιμες μέρες” είναι το διάστημα από την 12η έως την 18η ημέρα του κύκλου.

Είναι εύκολο να βρούμε την ακριβή μέρα της ωοθυλακιορρηξίας; ΟΧΙ. Ακόμα και σε γυναίκες με σταθερό κύκλο 28 ημερών, είναι δύσκολο, πολύ δε περισσότερο στις γυναίκες με ασταθή κύκλο. Επομένως τι κάνουμε; Ελεύθερες επαφές στις γόνιμες μέρες μέρα παρά μέρα. Σ΄αυτό το σημείο πρέπει να πούμε το εξής: Εστιάζουμε τις επαφές στις γόνιμες μέρες, αλλά επαφές μπορούμε να έχουμε σε όλο τον κύκλο, ανεξαρτήτως μέρας.

Αν αναρωτηθεί κανείς ποιά είναι η πιθανότητα σύλληψης σε υγιή ζευγάρια, η απάντηση είναι: 25 % ανά κύκλο. Που σημαίνει ότι ακόμα κι αν δεν έχετε κανένα απολύτως πρόβλημα, η πιθανότητα να μην συλλάβετε είναι μεγάλη.

Που θέλω να καταλήξω με όλα αυτά; Πολύ απλά: ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ ΑΓΧΟΣ!!! Προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Πετάξτε τα ημερολόγια, τα κιτς ωορρηξίας, κλπ. Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι περισσότερες συλλήψεις έχουν γίνει σε περιόδους χαλάρωσης του ζευγαριού (διακοπές, επετείους, κλπ). Θα με θυμηθείτε.

[email protected]