Μαμά-Παιδί

Πότε πρέπει να βάζεις το παιδί σου τιμωρία και ποιος είναι ο σωστός τρόπος;

Η τιμωρία σίγουρα θα τα διδάξει να συμπεριφέρονται λίγο καλύτερα, αρκεί οι γονείς να έχουν φροντίσει και να τα έχουν προειδοποιήσει.

Όταν κάνουν κάτι και εσάς δεν σας αρέσει επειδή δεν πρέπει να το κάνουν, ή επειδή μπαίνει σε κίνδυνο η σωματική τους ακεραιότητα και τα έχετε προειδοποιήσει 2-3 φορές, φτάνετε στο σημείο να πείτε εάν το ξανακάνεις θα σε βάλω τιμωρία. Εάν πείτε στο παιδί σας θα σε βάλω τιμωρία, πρέπει να το κάνετε ώστε να μην πάρει το μήνυμα ότι μπορεί να κάνει κάτι κακό χωρίς συνέπειες.

Οι μορφές τιμωρίας που επιτρέπονται στα παιδιά είναι να του πούμε να κάτσει στο δωμάτιό του να σκεφτεί αυτό που έκανε, αφού του έχουμε εξηγήσει ότι τιμωρείται για αυτό που έγινε κι όχι επειδή το ίδιο δεν ήταν καλό παιδί. Επίσης να του απαγορεύσετε να πάει τη βόλτα ή το πάρτι που ήθελε να πάει.

Αξίζει να θυμάστε ότι πολλές φορές τα παιδιά επιφορτίζονται με περισσότερες ευθύνες και οι γονείς έχουν περισσότερες απαιτήσεις από τη συμπεριφορά τους.

timoria-paidi-12-juniorsclub

Στη προσπάθεια, λοιπόν, να κάνετε πιο υπεύθυνο το παιδί, εκείνο μπορεί να αισθάνεται τις προσδοκίες πολύ πιεστικές και να αντιδρά άσχημα.

Πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει μια διερεύνηση για τη ρίζα του προβλήματος, γιατί αλλιώς καμία τιμωρία και καμία συζήτηση δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Η Νέλλη Θεοδοσίου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Αμιένης (Γαλλία) και εργάζεται ως ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία τόσο ενηλίκων, όσο και παιδιών από το 1990. Έχει δημιουργήσει το χώρο ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής, μαθησιακής υποστήριξης και λογοθεραπείας «Διαλέγεσθαι», όπου σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες του κάθε τομέα, αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών κάθε ατόμου που απευθύνεται στο κέντρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Όναρ – μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» και μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής».

Για περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το έργο της κάντε κλικ ΕΔΩ.

Μια ματιά ακόμα: Ρινορραγία στο σχολείο! Χρήσιμες συμβουλές για γονείς και δασκάλους!