Μαμά-Παιδί

Προγεννητική κατάθλιψη: ποια είναι τα συμπτώματα

Για τις περισσότερες γυναίκες, η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι από τις πιο ευτυχισμένες της ζωής τους. Μια περίοδος γεμάτη χαρά, ανυπομονησία και λάμψη, τόσο εξωτερική όσο και εσωτερική. Τι γίνεται όμως, όταν αυτά τα συναισθήματα δίνουν τη θέση τους σε άλλα, αρνητικά, όπως ο φόβος, η ανησυχία ή η χαμηλή αυτοπεποίθηση;

 

 

Βάση μια έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία τη δεκαετία του ΄90, τα ποσοστά των γυναικών, από τις 9.028 που συμμετείχαν και ανέφεραν ότι υπέφεραν από συμπτώματα  κατάθλιψης, διαμορφώθηκαν κάπως έτσι:
 
11.8% στις 18 εβδομάδες
13.5% στις 32 εβδομάδες
9.1%  8 εβδομάδες μετά τη γέννα
8.1% 8 μήνες μετά τη γέννα
 
Τα συγκεκριμένα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με τη δημοφιλή άποψη ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπής στην κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Μέχρι πρότινος, οι γιατροί δεν πίστευαν ότι μια έγκυος γυναίκα μπορεί να πάσχει από κατάθλιψη, γιατί θεωρούσαν ότι προστατεύεται από τις προγεννητικές ορμόνες. Οι ειδικοί γνωρίζουν πλέον ότι η ταχεία αύξηση των επιπέδων των ορμονών στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να διαταράξει τη χημεία του εγκεφάλου και μερικές φορές να οδηγήσει σε κατάθλιψη. 
 
Σύμφωνα με μελέτη, γύρω στο 70% των εγκύων βιώνουν συμπτώματα κατάθλιψης, όπως φευγαλέες στιγμές κόπωσης, άγχους, δυστυχίας, ξεσπάσματα για την εικόνα τους, με τα οποία είμαστε πάνω κάτω όλοι εξοικειωμένοι. Ωστόσο σε ένα 10-15% των εγκύων, τα καταθλιπτικά συμπτώματα μπορεί να αυξηθούν και να οδηγήσουν σε κανονική κατάθλιψη σε οποιοδήποτε τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
 
Όπως συμβαίνει και με την επιλόχεια κατάθλιψη, έτσι και η προγεννητική, είναι μια κατάσταση η οποία μπορεί να διαγνωστεί με δυσκολία. Μιας και τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης μπορεί να μοιάζουν με αυτά της κατάθλιψης, συχνά είναι δύσκολο να καταλάβεις τι συμβαίνει πραγματικά, ενώ πολλές φορές δυσκολεύεσαι να δεχτείς ότι ο φόβος και η δυσαρέσκεια μπορούν να επισκιάσουν  το χαρμόσυνο γεγονός της εγκυμοσύνης.  Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση που αισθανθείς τρία ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα για περισσότερο από δύο εβδομάδες, θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου για να σε συμβουλεύσει:
 
Αν δεν βρίσκεις τίποτα ευχάριστο ή διασκεδαστικό 
Αν για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ή κάθε μέρα έχεις τις «μαύρες» σου ή αισθάνεσαι συναισθηματικά «κενή» 
Αν δυσκολεύεσαι να επικεντρωθείς σε κάτι
Αν νιώθεις ακραία ευερεθιστότητα,  διέγερση ή κλαις υπερβολικά
Αν έχεις προβλήματα στον ύπνο ή θέλεις να κοιμάσαι όλη την ώρα
Αν νιώθεις μόνιμα ή υπερβολικά κουρασμένη 
Αν επιθυμείς να τρως όλη την ώρα ή δεν έχεις καθόλου όρεξη για φαγητό
Αν αισθάνεσαι ενοχή, αναξιότητα ή απελπισία
 
Αν δεν διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η προγεννητική κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως πρόωρο τοκετό ή μειωμένη ανάπτυξη του μωρού. Μην αναγκάζεις τον εαυτό σου να χαμογελάει αν δεν το νιώθεις. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι να ζητήσεις βοήθεια τόσο για το δικό σου καλό όσο και για το μωρό σου. Το αξίζετε και οι δύο.