Μαμά-Παιδί
Σχολείο: Πώς να διαχειριστούν οι γονείς το άγχος αποχωρισμού του μικρού παιδιού
Σχολείο… Ο Σεπτέμβριος αποτελεί ορόσημο για μας τους γονείς γιατί ταυτίζεται με το άνοιγμά του. Τί γίνεται όμως όταν πρέπει να στείλουμε για πρώτη φορά το παιδί μας σχολείο; Κάνουμε το σταυρό μας και πορευόμαστε;
Αστειεύομαι αλλά ας δεχτούμε αρχικά ότι όσο και αν χαιρόμαστε που μεγαλώνει το παιδί μας, όσο και να νιώθουμε μια μικρή αίσθηση ελευθερίας πρωτίστως το άγχος αποχωρισμού το έχουμε εμείς.
Οπότε από εκεί ξεκινά το όλο θέμα. Διότι αν εμείς οι ίδιοι αρχίζουμε τα… Θα μου λείψεις τώρα που θα πας σχολείο, πώς θα σε αφήσω… Και χίλια άλλα πιθανά δυσάρεστα σενάρια που μπορεί να του συμβούν, ε τότε λυπάμαι, αλλά υπάρχει θέμα.
Πάμε λοιπόν στα εύκολα και στα πρακτικά που θα σας λύσουν τα χέρια και θα σας κάνουν να τα σκεφτείτε όλα διαφορετικά.
Πώς δηλαδή θα προετοιμάσουμε το παιδί μας για το νέο ξεκίνημα στο σχολείο
Καλή προετοιμασία, επικοινωνία και συζήτηση. Με απλά λόγια, ίσως κάποιο βιβλίο, μιλήστε του για το σχολείο και του τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί.
Καλό θα ήταν όχι να είναι στοχευμένο ούτε να το βομβαρδίζουμε με άπειρες πληροφορίες. Το κυριότερο είναι να νιώσει ασφάλεια και αυτό μόνο με την εικόνα μπορεί να το συλλάβει.
Δηλαδή πριν πάτε σχολείο να ξέρει τη διαδρομή, πως μοιάζει το κτίριο, πως είναι ο κήπος.
Η άλλη λέξη κλειδί είναι η ρουτίνα που άλλωστε συνοδεύει ευλαβικά το παιδί. Ξεκινάμε με το θέμα ύπνου που από μέρες πριν το δουλεύουμε να κοιμάται πιο νωρίς και προσπαθούμε να λειτουργούμε με πρόγραμμα γενικότερα από τα γεύματα, από τις ώρες οθόνης και παιχνιδιού.
Άλλο ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι η αίσθηση της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης. Πρέπει να ξέρει ποιος θα το παίρνει από το σχολείο. Αν αλλάξει κάτι στο πρόγραμμα πρέπει να είναι ενήμερο ότι θα πάει π.χ. στους παππούδες.
Γενικότερα αν ένα παιδάκι δεν φεύγει συχνά από τους γονείς καλό είναι να υπάρχει μια προετοιμασία σταδιακών αποχωρισμών. Ακόμα και μέσα στο σπίτι εμπιστευτείτε τα και δώστε τους χρόνο να παίξουν μόνα τους.
Τέλος, μερικές θετικές σκέψεις και αισιοδοξία βοηθούν ώστε να νιώσει όμορφα το παιδί. Αν είμαστε μέσα στο άγχος είναι και αυτό που θα του μεταδόσουμε.
Δεν γυρνά από το σχολείο και το κάνουμε εκατό διαφορετικές ερωτήσεις, παρά περιμένουμε να ανοιχτεί και να μας πει τις εμπειρίες του.
Άλλωστε ως γονείς έχουμε δώσει τα εφόδια που χρειάζονται για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του σχολικού περιβάλλοντος.
Νομίζω πάντως ότι οι γονείς έχουν περισσότερη αγωνία και διαφορετικά ερωτήματα γυρίζουν στο κεφάλι τους γι’ αυτό ας χαλαρώσουμε.
Ήρθε η ώρα να εξερευνήσουν και να μάθουν μόνα τους κάποια πράγματα.
Αυτή είναι η φυσική τάξη των πραγμάτων και δεν πρόκειται να τ´αλλάξουμε εμείς.
Φωτογραφίες: Pexels
Μια ματιά ακόμα και σε άλλα θέματα παρακάτω:
«Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» Η ερώτηση που βασανίζει κάθε μαμά
Πώς να κόψει το μωρό μου την πιπίλα
Πώς η τηλεόραση μπορεί να επιδράσει θετικά στα μικρά μας
Η μανία των μικρών κοριτσιών με τα καλλυντικά