Μαμά-Παιδί
Σταφυλόκοκκος στα παιδιά: Τι είναι, πώς μεταδίδεται και ποια συμπτώματα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς!
Ο σταφυλόκοκκος αποτελεί το βακτήριο που προκαλεί συχνότερα βακτηριακές λοιμώξεις, από πολύ ήπιες με δερματικά εξανθήματα έως αρκετά σοβαρές και συστηματικές μορφές.
Μπορεί να αποτελεί μέρος της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του δέρματος. Ωστόσο σε συνθήκες έκπτωσης του ανοσοποιητικού, τραύματος του δέρματος ή επαφής με άτομο που νοσεί, ως δυνητικά παθογόνο μικρόβιο, μπορεί να προκαλέσει σταφυλοκοκκική λοίμωξη. Διαβάστε όλα όσα συζητήσαμε για το θέμα αυτό με τον Δρ. Σπύρο Μαζάνη, τον αγαπημένο μας παιδίατρο.
1. Τι είναι ο σταφυλόκοκκος;
Ο σταφυλόκοκκος είναι μια οικογένεια μικροβίων που αποτελείται από πολλά διαφορετικά στελέχη. Μερικά από αυτά είναι πολύ παθογόνα, δηλαδή όταν μπουν στον οργανισμό ενός παιδιού τον μολύνουν και εμφανίζονται συμπτώματα αρρώστιας.
Το μικρόβιο είναι πολύ διαδεδομένο στο περιβάλλον που ζούμε. Δηλαδή βρίσκεται παντού. Στο χώμα, στα αντικείμενα, στα ρούχα, στα τρόφιμα. Άρα οι πιθανότητες να έρθει ένα παιδί σε επαφή με τον σταφυλόκκοκο είναι πολύ συχνές.
Αν θα μολυνθεί ένα παιδί και αν εμφανίσει συμπτώματα, εξαρτάται από την ποσότητα του μικροβίου και από την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού τη δεδομένη στιγμή.
2. Με ποιες μορφές εκδηλώνεται στα παιδιά; Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα που θα μας ανησυχήσουν;
Ανάλογα με το μέρος του σώματος που θα μολύνει ο σταφυλόκκοκος, είναι και διαφορετικά τα συμπτώματα. Συνήθως μολύνεται το δέρμα, αλλά μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε οποιοδήποτε όργανο όπως πνευμονία,διάρροια, εμετούς, ουρολοίμωξη και άλλα. Στο δέρμα προκαλεί χαρακτηριστικές κοκκινίλες με πύον οι οποίες μπορεί να επεκταθούν σε όλο το σώμα αλλά και να εισχωρήσουν μέσω του αίματος και σε άλλα όργανα.
Οι γονείς θα τον υποψιαστούν από τις δερματικές βλάβες. Για τις άλλες περιπτώσεις θα γίνει διάγνωση από τον γιατρό και πολλές φορές και με την βοήθεια εργαστηριακών εξετάσεων.
3. Υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης; Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς; Τρόποι πρόληψης.
Η μόλυνση από σταφυλόκκοκο είναι πολύ μεταδοτική. Πάρα πολύ εύκολα ένα παιδί μπορεί να μολυνθεί από ένα άλλο με την επαφή δέρμα με δέρμα αλλά και μέσω της στοματικής οδού. Οι γονείς πρέπει να τηρούν τους κανόνες προσωπικής υγιεινής ,ευλάβεια και να εκπαιδεύουν τα παιδιά πως να προσέχουν τόσο μέσω της καθαριότητας όσο και μέσω των προσωπικών επαφών.
4. Πως θεραπεύεται;
Ανάλογα με το όργανο και τα συμπτώματα η θεραπεία συνήθως είναι με αντιβίωση τόσο τοπικά όσο και από το στόμα. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο με χορήγηση φαρμάκων και αντιβίωσης με όρο.
5. Μπορεί να επανεμφανιστεί;
Ο σταφυλόκκοκος δεν προκαλεί μόνιμη ανοσία και γι’ αυτό μπορεί να ξαναεμφανιστεί πολλές φορές. Γι’ αυτό η μόνη πρόληψη είναι οι κανόνες υγιεινής του σώματος αλλά και του περιβάλλοντος στο οποίο ζει ένα παιδί. Δηλαδή καλό πλύσιμο των τροφίμων, καλό μαγείρεμα, σωστή φύλαξη των τροφίμων στα ψυγεία κλπ.
Φωτογραφίες: Pinterest
Δείτε ακόμα: Τα παιδιά σας πάνε στο σχολείο; 9 τέλειες ιδέες για να τους φτιάξετε το πιο υγιεινό και νόστιμο κολατσιό!