Μαμά-Παιδί

Η στιγμή που το παιδί σου μαθαίνει τα… περί φύλου -Τι να του πεις και τι όχι!

Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που εξαρτώνται από το φύλο του παιδιού αλλά και το καθορίζουν. Ο πρώτος από αυτούς είναι η σεξουαλικότητα και ο δεύτερος η κοινωνικότητα ή αλλιώς οι ανθρώπινες σχέσεις.

Ο κοινωνικός ρόλος του φύλου είναι αυτός που αναφέρεται στις συμπεριφορές και τα πρότυπα τα οποία είναι αποδεκτά από την κοινωνία και που το παιδί γνωρίζει ή αρχίζει να έρχεται σε επαφή μαζί τους από την προσχολική ηλικία. Αμέσως μόλις αρχίσει να αντιλαμβάνεται το φύλο του καταλαβαίνει πως αυτό υπόκειται σε κάποιους ”κανόνες” που οριοθετούν οι ”μεγάλοι”.

Έτσι καταλαβαίνει πως κάποιες από τις πράξεις του είναι αποδεκτές, ενώ κάποιες άλλες δεν είναι, σύμφωνα πάντα με τις αντιδράσεις των γονιών του. Γι’αυτό είναι σημαντικό για το παιδί και την κοινωνική του ανάπτυξη να γνωρίζει ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή ώστε αφενός να μην μπλέκεται και αφετέρου να αφομοιώνει εύκολα τα πρότυπα τα οποία του προσφέρονται. Έτσι, άλλωστε, θα μάθει να φέρεται σύμφωνα με το φύλο του, με αποτέλεσμα να γίνεται εύκολα αποδεκτό από οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα. Γι’αυτό εξάλλου αναφέραμε πως η αναγνώριση του φύλου είναι πολύ σημαντική για την κοινωνικότητα του παιδιού.

Φυσικά η συγκεκριμένη αναγνώριση δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη ούτε σε σταθερά προκαθορισμένη ηλικία.

Το 3χρονο παιδάκι αντιλαμβάνεται πως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι και χωρίζονται σε κατηγορίες: το αρσενικό και το θηλυκό φύλο. Φυσικά δεν καταλαβαίνει απολύτως τις έννοιες των δύο αυτών όρων, καταλαβαίνει όμως τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Παράλληλα, παρατηρώντας εσάς και τα άτομα του περιβάλλοντός του, βλέπει πως διαφέρετε όχι μόνο στην εξωτερική εμφάνιση αλλά και στη συμπεριφορά και τον τρόπο που αυτή γίνεται αποδεκτή. Το πιο απλό παράδειγμα είναι ο τρόπος αντίδρασής σας όταν δείτε το μικρό αγοράκι να φοράει γυναικεία παπούτσια. Αμέσως θα πείτε ”Μα εσύ είσαι αγοράκι, δεν πρέπει να φοράς τακούνια!”. Το μικρό αγοράκι αντιλαμβάνεται πως αυτό που έκανε δεν άρμοζε στο φύλο του, γεγονός που συμπεραίνει όχι μόνο από τα λόγια που ακούει αλλά και από τον τόνο της φωνής όπως και την έκφρασή σας, καθώς αντιλαμβάνεται πολύ εύκολα πότε είναι έκφραση αποδοχής και πότε αποδοκιμασίας.

Όσο το παιδάκι θα μεγαλώνει τόσο περισσότερα μηνύματα σχετικά με το φύλο του θα δέχεται από εσάς, τους γονείς του, όσο και από τον κοινωνικό περίγυρο. Χωρίς λοιπόν να έχει γίνει σχετική συζήτηση ή χωρίς να έχετε μιλήσει στο παιδί σας σχετικά με το φύλο του, θα διαμορφώνει την προσωπικότητά του και θα αναπτύσσει την κοινωνικότητά του σύμφωνα με αυτό, χωρίς καν το ίδιο να το αντιλαμβάνεται.

Εξάλλου παράλληλα με τον ψυχισμό του, που βρίσκεται σ’αυτό το δρόμο, η φύση επιτελεί το δικό της έργο βοηθώντας το παιδί καθοριστικά. Οι ορμόνες που αναπτύσσονται στον οργανισμό από την εμβρυϊκή ακόμη ηλικία αυξάνονται συνεχώς προσφέροντας σε κάθε παιδί στοιχεία του φύλου του. Παράλληλα, μεγαλώνει και το σώμα του και αρχίζει να μοιάζει όλο και περισσότερο με το σώμα του πατέρα ή της μητέρας, οπότε οι σχετικές συγκρίσεις γίνονται όλο και πιο εύκολα, όλο και πιο ανώδυνα.

Η Νέλλη Θεοδοσίου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Αμιένης (Γαλλία) και εργάζεται ως ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία τόσο ενηλίκων, όσο και παιδιών από το 1990. Έχει δημιουργήσει το χώρο ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής, μαθησιακής υποστήριξης και λογοθεραπείας «Διαλέγεσθαι», όπου σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες του κάθε τομέα, αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών κάθε ατόμου που απευθύνεται στο κέντρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Όναρ – μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» και μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής».

Για περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το έργο της κάντε κλικ ΕΔΩ.