Μαμά-Παιδί

Συναγερμός στην Ελλάδα από το θάνατο 8χρονου αγοριού: Τι είναι η Διφθερίτιδα και ποια τα συμπτώματά της;

Η είδηση ότι ένα 8χρονο αγόρι κατέληξε στο Νοσοκομείο Παίδων «Π&Α Κυριακού» φέροντας το βακτήριο της διφθερίτιδας προκάλεσε όπως ήταν και λογικό αναστάτωση και θόρυβο, αφού μιλάμε για μία νόσο που είχε … εξαφανιστεί εδώ και 30 χρόνια από τη χώρα μας. Με αφορμή αυτό το δυσάρεστο περιστατικό συναντήσαμε τον παιδίατρο Δρ. Σπύρο Μαζάνη και συζητήσαμε μαζί του. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξή που ακολουθεί.

1. Τι είναι και που οφείλεται η διφθερίτιδα;

Η διφθερίτιδα είναι μία από τις πιο σοβαρές αρρώστιες, υπάγεται στις λεγόμενες παιδικές αρρώστιες καθώς ενδιαφέρει περισσότερο τα παιδιά που είναι κάτω από 5 χρόνων και οφείλεται σε ένα μικρόβιο που ονομάζεται κορυνοβακτηρίδιο της διφτερίτιδας.

2. Πώς εκδηλώνεται και ποια είναι τα συμπτώματά της;

Αρχικά η επώαση της νόσου διαρκεί από 2-6 μέρες με κάποια κακουχία και ύστερα εμφανίζεται ήπιος πυρετός μέχρι 38-39 ο οποίος δεν θόρυβει τους γονείς. Επειδή πρήζονται οι αδένες του λαιμού, παραμορφώνεται το πρόσωπο και το παιδί παραπονιέται ότι πονάει, η επίσκεψη στον παιδίατρο θα βγάλει τη διάγνωση καθώς ο γιατρός θα διαπιστώσει κάποιες  χαρακτηριστικές πλάκες κολλημένες στο φάρυγγα του παιδιού και ίσως στο εσωτερικό της μύτης. Αν δεν γίνει έγκαιρη θεραπεία , μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές σοβαρές στην καρδιά, τους πνεύμονες , τον εγκέφαλο και αλλού και να απειληθεί η ζωή του αρρώστου παιδιού.

3. Πόσο εύκολο είναι να μεταδοθεί;

Η μετάδοση της διφτερίτιδας είναι αστραπιαία, υψηλού βαθμού και γίνεται μέσω των σταγονιδίων που εκπέμπονται από το στόμα και τη μύτη με τον βήχα, το φτέρνισμα αλλά και το γέλιο. Μερικές φορες μπορεί να μεταδοθεί και μέσω των μολυσμένων αντικειμένων όταν με τα χέρια μεταφέρεται το μικρόβιο στο στόμα ή την μύτη.

4. Εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας: Πόσο σημαντική είναι η πρόληψη και ποιο εμβολιαστικό σχήμα ακολουθείται για τα παιδιά

Η μόνη λύση για την πρόληψη είναι ο εμβολιασμός κατά της διφτερίτιδας. Το εμβόλιο γίνεται από τον παιδίατρο αφού πρώτα έχει εξετάσει ενδελεχώς το παιδί ώστε να διαπιστώθει η καταλληλότητα του οργανισμού για να ανοσοποιηθεί. Η κατάλληλη ηλικία είναι στους 2 μήνες της ζωής και επαναλαμβάνεται στους 4, 6, 18, 30 και μετα 5-6 ετών, μετά στα 10 χρόνια και επαναλαμβάνεται κάθε 10 χρόνια. Το σχήμα αυτό καλύπτει το παιδί ώστε να έχει άμυνα για όλη τη ζωή του.

5. Οι ενήλικες πρέπει να εμβολιάζονται; Πόσο συχνά;

Και οι ενήλικες θα πρέπει να εμβολιάζονται κάθε 10 χρόνια εφόσον έχουν κάνει στο παρελθόν όλο το προηγούμενο σχήμα. Ιδιαίτερα οι ηλικίες πάνω από 50-60 ετών είναι οι πιο ευάλωτες στην διφτερίτιδα.

Διαβάστε ακόμα:

Βόλιος Εμβόλιος: Συνέντευξη με τον συγγραφέα του παραμυθιού για τα εμβόλια και τη σημασία τους, Δρ. Σπύρο Μαζάνη!