Μαμά-Παιδί

Συσπάσεις: Πότε να ξεκινήσεις για μαιευτήριο;

«Ψεύτικες» συσπάσεις (ή συσπάσεις Braxton Hicks)
Πολλές γυναίκες βιώνουν «ψεύτικες» συσπάσεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, γνωστές και ως Braxton Hicks, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό δεν διαφέρουν καθόλου από τις κανονικές: Στο μόνιτορ του γυναικολόγου δείχνουν αληθινές. Οι έγκυος τις νιώθει σαν αληθινές. Αλλά δεν είναι αληθινές. Η διαφορά τους, ωστόσο, με τις αληθινές είναι ότι είναι ακανόνιστες, ενώ δεν προδιαθέτουν το σώμα προς τοκετό ούτε τον τράχηλο προς διαστολή. Στις αληθινές συσπάσεις, αυτές που λαμβάνουν χώρα πριν τον τοκετό, πραγματοποιούνται ταυτόχρονα και αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας.

Η έγκυος νιώθει τις συσπάσεις Braxton Hicks συνήθως περί το δεύτερο τρίμηνο, ενώ γίνονται εντονότερες καθώς η εγκυμοσύνης εξελίσσεται. Το αίσθημα είναι ένα σφίξιμο στο στομάχι, ενώ είναι ταυτόχρονα σκληραίνει και η κοιλιακή χώρα (πιο σωστά, η περιοχή γύρω από τη μήτρα). Η γυναίκα το καταλαβαίνει αμέσως όταν το νιώσει. Αν πιάσει το στομάχι της τη στιγμή που έχει μία τέτοια σύσπαση θα το νιώσει τεντωμένο σαν ταμπούρλο. Δεν υπάρχει τρόπος να τεθούν υπό έλεγχο οι συσπάσεις. Συνήθως θα περάσουν μετά από μερικά δευτερόλεπτα. Μέχρι τότε, η γυναίκα αρκεί μόνο να αναπνέει βαθιά, να αλλάξει δραστηριότητα ή να πιει λίγο νερό.

Οι συσπάσεις Braxton Hicks δεν είναι ιδιαίτερα επίπονες, όμως δημιουργούν ένα άβολο συναίσθημα. Μπορεί να ποικίλουν από μερικά δευτερόλεπτα έως μισό λεπτό, ενώ είναι αδύνατο για την έγκυο να προβλέψει πότε θα συμβούν. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχει τρεις ή τέσσερις συσπάσεις, τη μία μετά την άλλη, για μία ώρα και μετά να σταματήσουν χωρίς λόγο. Μπορεί να μην επανέλθουν για εβδομάδες ή μπορεί να ξανασυμβούν την επόμενη ώρα. Κοινώς, δεν έχουν συγκεκριμένο ρυθμό.

Τι λένε οι ειδικοί
Καθώς οι άνθρωποι έχουν διαφορετική ανοχή στον πόνο, πολλές γυναίκες περιγράφουν τις συσπάσεις Braxton Hicks ως ιδιαίτερα επίπονες. Για την έγκυο, μάλιστα, που δεν έχει ξαναγεννήσει και τις βιώνει πρώτη φορά μπορεί να είναι ακόμα και ανυπόφορες. Όταν, βέβαια, έρθει η στιγμή του τοκετού, τότε καταλαβαίνει τι σημαίνει πόνος. Καλό είναι, πάντως, αν είστε έγκυος να θυμάστε πως υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που αυξάνουν το αίσθημα του πόνου, και το άγχος είναι σίγουρα ο πρώτος. Προσπαθήστε, λοιπόν, να μειώσετε τουλάχιστον αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, αν νιώθετε υπερβολικό πόνο με τις συσπάσεις σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας. Ο πόνος μπορεί να προέρχεται και από άλλη πηγή, π.χ. από την ουροδόχο κύστη, αλλά εσείς να νομίζετε ότι είναι από τη μήτρα. Μπορεί ακόμα να προέρχεται από κάποιον μυ που έχει τραβηχτεί ή από κάποιο γαστρεντερικό πρόβλημα, το οποίο να πρέπει να εξετάσετε. Μην υποφέρετε με σταυρωμένα τα χέρια τον πόνο και επιβεβαιώστε ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

Οι αληθινές συσπάσεις
Συγκριτικά με τις συσπάσεις Braxton Hicks, οι αληθινές συσπάσεις έχουν ομαλή διάρκεια και συχνότητα, καθώς και ομαλά ενδιάμεσα διαλείμματα. Καθώς ο τοκετός εξελίσσεται γίνονται περισσότερο έντονες και διαρκούν πιο πολύ. Για παράδειγμα, μπορεί όταν ξεκινήσουν να έχουν διάρκεια μερικών δευτερολέπτων και να επαναλαμβάνονται κάθε 10 λεπτά, αλλά κάθε ώρα θα γίνονται όλο και πιο τακτικές και θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Κατά μέσο όρο, μία αληθινή σύσπαση διαρκεί από 30 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό. Το σύνηθες για την γυναίκα που γεννά είναι να ξεκινήσει με τέσσερις έως έξι συσπάσεις ανά ώρα. Όταν έχετε τέσσερις έως έξι συσπάσεις ανά ώρα, για δύο ώρες συνεχόμενες, έχει έρθει η στιγμή να καλέσετε τον γυναικολόγο σας. Είναι πολύ πιθανό να… γεννάτε!

Η έγκυος μπορεί να νιώσει τις αληθινές συσπάσεις ως βουβό πόνο και σφίξιμο της μήτρας ( α λα Braxton Hicks) ή μπορεί να τις νιώσει και ως ανυπόφορο, δραματικό, εξουθενωτικό πόνο. Αυτό που υποστηρίζουν πάντως οι ειδικοί είναι ότι θα το καταλάβετε σίγουρα όταν θα τις νιώσετε.

Όταν ξεκινούν οι συσπάσεις θα πρέπει να τις χρονομετρείτε για να δείτε πόσο διαρκούν. Έπειτα θα πρέπει να τις χρονομετρήσετε ξανά για να δείτε με τις συχνότητα επαναλαμβάνονται. Το πιθανότερο είναι πως τόσο η μαία όσο και ο γιατρός σας θα σας ρωτήσουν όταν τους καλέσετε. Βάλτε τον σύντροφό σας να σημειώνει σε ένα χαρτί την συχνότητα και την διάρκεια των συσπάσεων. Έτσι θα βοηθήσετε τον γιατρό σας να καταλάβει αν έχει έρθει η ώρα να σας πει να ξεκινήσετε για το μαιευτήριο.

Να είστε προετοιμασμένες πως οι συσπάσεις θα αλλάξουν γρήγορα, δηλαδή μπορεί τη μία στιγμή να νιώθετε ότι τις αντέχετε και την επόμενη στιγμή ο πόνος να σας διαλύει. Όταν συμβεί αυτό το πιθανότερο είναι ότι το μωράκι σας… έρχεται!

Πηγή: Pregnancy

Από την Έλενα Μπούλια

 

www.mama365.gr