Μαμά-Παιδί
Τεστ αλλεργιών: Πώς και πότε πρέπει να γίνονται στα παιδιά; Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς!
Η εμφάνιση αλλεργιών είναι πολύ συχνό φαινόμενο που μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο κυρίως για τα παιδιά. Εμφανίζουν έξαρση την περίοδο της άνοιξης που κάνουν την εμφάνιση τους πιο έντονη τα αλλεργιογόνα όπως η γύρη, η οικιακή σκόνη κ.α.
Γενικότερα όμως, πολλά παιδιά ταλαιπωρούνται από αλλεργίες σε γνωστά, αλλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και σε άγνωστα αλλεργιογόνα. Έτσι, αναδεικνύεται ο ζωτικός ρόλος των δερματικών τεστ που συμβάλουν πάντα με την καθοδήγηση ενός έμπειρου ειδικού ιατρού στην ανεύρεση των υπεύθυνων αλλεργιογόνων για κάθε αλλεργία. Εμείς ζητήσαμε από τον παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη να μας πει τα πάντα για το θέμα αυτό.
1. Τι είναι η αλλεργία;
Η αλλεργία είναι μια παθολογική αντίδραση του οργανισμού σε μια ουσία η οποία κατά τα άλλα θεωρείται φυσιολογική να υπάρχει στο περιβάλλον και όταν έρχεται σε επαφή με το άτομο να την θεωρεί “φιλική” και να μην αντιδρά με παθολογικές εκδηλώσεις.
2. Ποιές οι πιο κοινές αλλεργίες στα παιδιά; Μπορεί να είναι επικίνδυνες;
Οι πιο συνηθισμένες αλλεργίες είναι οι τροφικές. Δηλαδή αυτές που εισέρχονται στον οργανισμό του παιδιού με την τροφή. Ακολουθούν οι αναπνευστικές, δηλαδή αυτές που εισέρχονται με την αναπνοή και ύστερα οι δερματικές, δηλαδή αυτές που προέρχονται από την επαφή του δέρματος με κάποια ουσία.
Βεβαίως οι αλλεργίες μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή του παιδιού διότι είναι απρόβλεπτη η αντίδραση του οργανισμού ακόμη και στην ίδια την ουσία που στο παρελθόν αντέδρασε με πιο ήπιο τρόπο. Ο κίνδυνος είναι να πάθει αλλεργικό σοκ ή δύσπνοια.
3. Ποιά η λογική χρήσης των τεστ αλλεργίας;
Τα αλλεργικά τεστ δεν είναι πανάκια αλλά ούτε και θεραπεία. Πρέπει να γίνονται όταν πραγματικά είναι απαραίτητα και αυτό το κρίνει ο θεράπων ιατρός αφού πρώτα έχει εκτιμήσει τις ανάγκες του παιδιού. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα παρακολουθούμε και παρατηρούμε το παιδί πότε εμφανίζει τις αλλεργίες και με ποια συχνότητα και αφού έχουμε αξιόπιστη εικόνα, τότε υποβάλουμε το παιδί στις εξετάσεις και όχι στην τύχη.
4. Τι είδους τεστ αλλεργίας χρησιμοποιούνται στα παιδιά;
Τα τεστ αλλεργίας είναι δύο ειδών. Τα δερματικά που γίνονται με σκαρφίσματα στο δέρμα και τα αιματολογικά που γίνονται με εξέταση του αίματος.
5. Πότε πρέπει να γίνονται τεστ αλλεργίας στα παιδιά;
Όταν ένα παιδί έχει εμφανίσει αρκετές φορές τα ίδια συμπτώματα αλλεργίας και “βασανίζεται” με θεραπείες, εξετάσεις και ενδεχομένως νοσηλείες σε νοσοκομεία , τότε θα πρέπει να προβαίνει σε αλλεργιολογικές εξετάσεις και τεστ.
6. Ποιές αλλεργίες (αλλεργιογόνα) καλύπτουν τα τεστ αλλεργίας;
Τα τεστ αλλεργίας καλύπτουν εκατοντάδες ουσίες. Όμως κάθε φορά ο ιατρός αποφασίζει ποιες είναι εκείνες που υπάρχει ανάγκη να τις κάνει ένα παιδί.
7. Υπάρχουν κίνδυνοι από τα αλλεργικά τεστ;
Τα αλλεργικά τεστ είναι αλλεργιογόνα σε ελεγχόμενη μορφή και δοσολογία και εφόσον βρίσκονται κάτω από ιατρικό έλεγχο δεν προκαλούν βλάβη στην υγεία του παιδιού.