Μαμά-Παιδί
Θες μωρό τώρα; 10 tips από τον Δρ. Θάνο Παράσχο, για να συλλάβεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα!
Αποφάσισες να γίνεις μαμά; Και το καλύτερο; Συμφωνεί και ο σύντροφός σου με αυτό; Μάθε πώς μπορείς να πετύχεις μια πιο γρήγορη σύλληψη. Ο Δρ. Θ. Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO (διάβασε περισσότερα), σου δίνει 10 χρήσιμες συμβουλές για να πετύχεις τον στόχο σου.
Εντόπισε σωστά τις γόνιμες μέρες
Σε έναν κύκλο 28-30 ημερών, γόνιμες θεωρούνται οι μέρες κοντά στη 14η ημέρα του κύκλου. Κάθε μήνα, λοιπόν, εντατικοποίησε τις προσπάθειες από τη 11η μέχρι 19η ημέρα. Αν ο κύκλος σου είναι μεγαλύτερος, οι γόνιμες ημέρες μεταφέρονται λίγο πιο μετά. Αν ο κύκλος σου όμως δεν είναι σταθερός, χρειάζεται να συμβουλευτείς τον γυναικολόγο σου.
Κάνε σεξ στη σωστή συχνότητα
Η συχνότητα των επαφών με το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας για σύλληψη είναι κάθε δύο μέρες (μέρα παρά μέρα). Υψηλά όμως είναι και τα ποσοστά για σύλληψη, αν έχεις επαφές δύο τρεις φορές την εβδομάδα.
Πρόσεχε τη δίαιτά σου
Παρόλο που η παχυσαρκία είναι εχθρός της γονιμότητας, θα πρέπει να ξέρεις ότι το ίδιο ισχύει κι αν έχεις υπερβολικά χαμηλό βάρος. Στόχος σου πρέπει να είναι το ιδανικό βάρος. Μην ακολουθείς όμως χωρίς καθοδήγηση ειδικού.
Πες αντίο στο τσιγάρο
Το κάπνισμα επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία των ωοθηκών, οπότε μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να συλλάβεις. Έχει αποδειχθεί, ωστόσο, ότι σε πρώην καπνιστές, ο χρόνος σύλληψης μπορεί να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να το κόψεις.
Βάλε μέτρο στο αλκοόλ
Αν καταναλώνεις σε περιορισμένη ποσότητα αλκοόλ, είναι δύο φορές πιο πιθανό να συλλάβεις, σε σχέση με μια γυναίκα που καταναλώνει περισσότερο. Γενικά συνίσταται μία γυναίκα που προσπαθεί να συλλάβει να αποφεύγει εντελώς το αλκοόλ.
Μείωσε την καφεΐνη
Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση πολλών καφέδων μπορεί να καθυστερήσει τη σύλληψη. Αυτό δε σημαίνει ότι χρειάζεται να απαρνηθείς τελείως τον καφέ, αλλά καλό θα ήταν να μην υπερβάλλεις στην κατανάλωση.
Γυμνάσου χωρίς υπερβολές
Η εξαντλητική γυμναστική, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με εξαντλητική δίαιτα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα να συλλάβεις. Γι’ αυτό προτίμησε την ήπια γυμναστική.
Μην αγχώνεσαι
Το στρες μπορεί να επηρεάσει το ορμονικό σου σύστημα και να διαταράξει την ωορρηξία σου. Γι’ αυτό φρόντισε να το έχεις υπό έλεγχο. Να θυμάσαι ότι είναι φυσιολογικό να μη συλλάβεις από τους πρώτους μήνες που θα εντατικοποιήσεις τις προσπάθειές σου.
Μην καθυστερείς όμως την επίσκεψη στον ειδικό
Αν είσαι κάτω από 35 και δεν έχεις συλλάβει μετά από ένα χρόνο συστηματικών επαφών, θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να απευθυνθείς σε έναν ειδικό υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αν είσαι όμως πάνω από 35, το διάστημα αναμονής μειώνεται στους έξι μήνες. Σ’ ένα καλό κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θα γίνουν οι πρώτες εξετάσεις και θα διερευνηθούν τα πιθανά αίτια, που μπορεί να σχετίζονται με το γεγονός ότι αργείς να συλλάβεις και να αντιμετωπιστούν κατάλληλα, επισπεύδοντας έτσι την πολυπόθητη εγκυμοσύνη.
Μην ξεχνάς τον σύντροφό σου
Η επίσκεψη στο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θα πρέπει να γίνει με τον σύντροφό σου, σε περίπτωση που η εγκυμοσύνη καθυστερεί. Να θυμάσαι ότι για μια εγκυμοσύνη που καθυστερεί δεν ευθύνεται πάντα η γυναίκα. Μπορεί το αίτιο υπογονιμότητας (διάβασε περισσότερα) να οφείλεται στον άντρα. Το ποσοστό είναι περίπου 50% και για τους δύο. Γι’ αυτό θα πρέπει να επισκεφτούν τον ειδικό μαζί και να διερευνηθούν τα πιθανά αίτια υπογονιμότητας και στους δύο.
Μια ματιά ακόμα: Περιμένεις δίδυμα; Ορίστε τι πρέπει να ξέρεις!