Μαμά-Παιδί
Πώς η τηλεόραση μπορεί να επιδράσει θετικά στα μικρά μας
Ας αρχίσουμε με το δεδομένο: Η τηλεόραση μπορεί να σώσει την ψυχική υγεία της μαμάς! Αν είσαι μαμά και με διαβάζεις δεν χρειάζονται εξηγήσεις. Αν όχι να στο πω απλά. Υπάρχει αυτή η ώρα, αυτή η στιγμούλα που τα ´χεις δώσει όλα και πραγματικά δεν έχεις τίποτα άλλο να κάνεις.
Έστω αυτά τα 10 λεπτάκια. Όχι μόνο για να αποφορτιστείς αλλά για να κάνεις μια ψευτοδουλειά. Μιλάω φυσικά για μαμάδες με νήπια μέχρι 4-5 ετών. Από κει και πέρα ευελπιστώ και θέλω να πιστεύω ότι μπορούν να μένουν μόνα τους 5 λεπτά;; Τί όχι; Χαχααχαχα! Αλίμονο μου.
Ας πάμε όμως στα παιδιά. Είναι η τηλεόραση φουλ εθιστική; Ναι είναι.
Έχει δαιμονοποιηθεί και απαγορεύεται ρητά μέχρι τα δύο έτη; Ναι.
Καταφέρνουν οι γονείς να το τηρήσουν; Σπάνια.
Μπορούν να βάλουν οι γονείς όρια και μέτρο; Φυσικά και ναι αλλά προϋποθέτει να είναι παρόντες.
Ας αρχίσω λοιπόν από τη δική μου ιστορία και σχέση της κόρης μου με την τηλεόραση και πως παλεύω να την κάνω αυτήν την επαφή εποικοδομητική.
Αρχικά είχα πει το αμίμητο «Εγώ δεν θα την αφήσω ποτέ να δει τηλεόραση.» Μπράβο σε αυτούς που τα κατάφεραν. Θα το πετύχαινα αν δεν της έκανα τόσες πολλές δραστηριότητες λες και είναι νηπιαγωγείο οπότε δε θα χα «στερέψει» σωματικά και ψυχικά. Ξέρεις τι είναι άπειρες ώρες παιχνίδι στο πάτωμα κάθε μα κάθε μέρα; Μάλλον ξέρεις!
Κάτι που με κυνηγά η επαγγελματική διαστροφή και κάτι οι τύψεις της μανούλας προσπαθώ να βγάλω κάτι καλό από αυτή την «επαφή».
Τηλεόραση και μικρά παιδιά: Μερικά τιπς που ίσως τα εφαρμόσετε και σεις
Προσέχω πολύ το τι θα δει. Να έχει χαλαρό περιεχόμενο, όχι έντονες εναλλαγές εικόνας και απλούς διαλόγους. Υπάρχουν πάντα και τα αμιγώς εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά νομίζω ότι δεν την πολυενδιαφέρουν όταν είναι τόσο προφανή, δηλαδή μάθε τα χρώματα. Αρχίζει και βαριέται και την κουράζει.
Δεν κάθεται ποτέ μόνη της. Αν κάτσει στο σαλόνι θα είμαι πάντα δίπλα και αν είμαι κουζίνα και μαγειρεύω θα βάλω το τάμπλετ σε μακρινή απόσταση. Αυτό το κάνω πρώτον γιατί κάνουμε άλλο ένα πράγμα παρέα αλλα και γιατί συζητάμε και εξηγούμε αυτά που βλέπουμε. Το τάμπλετ ειδικά είναι τελείως απαγορευμένο ως προς την πρόσβαση. Είναι αυστηρά του μπαμπά και δεν το αγγίζει ποτέ. Διότι αν αρχίσει να έχει διάδραση καήκαμε. Το καθιέρωσα έτσι από την αρχή και πιστεύω να το κρατήσω.
Όταν για παράδειγμα βλέπουμε ένα πρόγραμμα με ζωάκια, μπορεί την ώρα που παίζει η τηλεόραση να έχω πάρει τα αντίστοιχα ζωάκια και να κάνω ένα χαζοθέατρο ή να μιμηθώ τις φωνές ή να δώσω κάποιες πληροφορίες για το ζωάκι. Πολλές φορές έχουμε χρώματα και μπλοκ και ζωγραφίζουμε σχετικά ζωάκια ή κολλάμε αυτοκόλλητα.
Άλλο που κάνουμε με την Κωνσταντίνα είναι να της τυπώνω ήρωες ή διάφορα που είδε στην τηλεόραση και να τα ζωγραφίζουμε.
Σε πολλές περιπτώσεις αντίστοιχα με τις παιδικές σειρές ή ταινίες κυκλοφορούν αντίστοιχα βιβλία.
Έχω αγοράσει αυτά που της αρέσουν και ανοίγουμε το βιβλίο στο σημείο που δείχνει η τηλεόραση ή χωρίς τηλεόραση την ρωτάω διάφορα από αυτά που έχει δει και τα βρίσκουμε στο βιβλίο.
Κάτι ακόμα που κάνουμε είναι ότι κατασκευάζουμε πράγματα όπως το ότι φτιάξαμε έναν βυθό στο εσωτερικό ενός κουτιού από παπούτσια με αυτοκόλλητα, ζωγραφική και πλαστικά ψαράκια, πάντα με αφορμή κάτι που είδαμε στην τηλεόραση.
Θα μου πεις τώρα αν είναι να κάνω όλα αυτά ας το αφήσω. Δεν είπα ότι είναι εύκολο. Είπα πως μπορεί η τηλεόραση να γίνει πέρα από απλή διασκέδαση και ένα έξτρα εργαλείο εκπαίδευσης που δε «χαζεύει» μόνο τα παιδιά.
Εννοείται ότι βλέπει πολύ συγκεκριμένες ώρες και το ξέρει. Είναι κάτι σαν ρουτίνα μέσα στο πρόγραμμα της. Για παράδειγμα με την κοπέλα που την κρατά δεν έχει ποτέ ζητήσει να δει τηλεόραση. Ξέρει ότι κοιμάται και παίζει.
Πάντα πριν κάτσουμε εξηγώ το πόσο και τι θα δούμε και λέω τι θα κάνουμε μετά. Εννοείται ότι τα μικρά τερατίνια θέλουν όλο και περισσότερο και ότι η τηλεόραση είναι έρωτας με την πρώτη ματιά.
Έχω βαρεθεί να μου σηκώνει το δάχτυλο άλλο ένα δηλαδή να κάτσει άλλο λίγο. Κάποιες φορές ομολογώ ότι θα υποκύψω αλλά γενικώς προσπαθώ να κρατώ ένα μέτρο.
Είναι μόλις δύο και πραγματικά δε λέω μεγάλες κουβέντες αλλά μέχρι στιγμής το έχουμε κρατήσει σε καλά επίπεδα.
Είδωμεν…
Ποτέ μη λες ποτέ γιατί ως μαμάδες όλα τα λουζόμαστε!!
Φωτογραφίες: Pexels
Μια ματιά ακόμα:
Η μανία των μικρών κοριτσιών με τα καλλυντικά
Δεν είναι μόνο η μαμά. Υπάρχει και ο μπαμπάς!
Πώς να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση των παιδιών σας!
Το παιδί μου έχει άγχος για το σχολείο! Τι να κάνω;