Μαμά-Παιδί
Το παιδί μου δεν δείχνει καθόλου ενθουσιασμό. Τι μπορώ να κάνω;
Ερώτηση
Ο δεκάχρονος γιος μου δεν έχει κανένα κίνητρο. Δυσκολεύομαι να τον σηκώσω από το κρεβάτι του για να προλάβει να πάει στο σχολείο. Δεν τον πείθω καν να πλύνει τα δόντια του. Είναι πάντα αργοπορημένος στο σχολείο! Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω…
Απάντηση
Τα παιδιά ζουν με τη συνεχή προσδοκία ότι ακολουθούν μια σειρά από κανόνες οι οποίοι έχουν επιβληθεί από άτομα που επιβάλουν την αρχή. Αισθάνονται συχνά την ανάγκη να πάρουν πίσω το έλεγχο της ζωής τους και κάποιες φορές θα καταφύγουν στην αντίσταση ως ένα μέσο για να επιβεβαιώσουν την ανεξαρτησία και τη δική τους εξουσία. Παρακάτω παραθέτω κάποιους τρόπους που θα βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τον γιο σου.
1.Έλεγξε το άγχος σου.
Τα παιδιά συχνά μπαίνουν σε ένα παιχνίδι δύναμης.. εσύ σπρώχνεις και εκείνα αντιστέκονται. Το άγχος σου σχετικά με τις συνέπειες των πράξεών τους θα τους μάθει απλά πώς να σου αντιστέκονται. Αντί να εστιάζουν στον εαυτό τους και στο να προσπαθούν να βρουν ένα εσωτερικό κίνητρο, θα μάθουν να αντιδρούν απλά προς εσένα. Ηρέμησε και κάνε ένα βήμα πίσω.
2.Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης.
Άλλαξε τη συμπεριφορά σου για να είσαι ένα θετικό πρότυπο για τον γιο σου. Το παιδί σου θα σου αντιστέκεται εάν είσαι άτομο που θέλει να έχει τα πάντα υπό έλεγχο, οπότε αντί να προσπαθείς να έχεις τον έλεγχο της συμπεριφοράς του προσπάθησε να γίνεις πρότυπο για τον ίδιο.
3. Άφησε τον γιο σου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του.
Εάν δεν ασχολείται με τα μαθήματά του, μην τα κάνεις εσύ για εκείνον. Άφησέ τον να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες στο σχολείο. Εάν δεν σηκωθεί από το κρεβάτι, άφησέ τον να δει ότι το σχολείο θα έχει πρόβλημα μαζί του. Θα τον αφήσεις έτσι να είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του.
4. Μην έχεις ενοχές.
Η έλλειψη κινήτρου του παιδιού σου δεν έχει να κάνει το πιο πιθανό με τη δική σου ανικανότητα να προσπαθήσεις να βοηθήσεις. Το παιδί είναι ελεύθερο να πάρει τις δικές του αποφάσεις, να αποτύχει και να δεχτεί τις συνέπειες.
5. Δες ποιες είναι οι πιο δυνατές του ικανότητες.
Είναι δημιουργικός; Eίναι αθλητικός τύπος; Είναι γενναιόδωρος; Όποια και αν είναι η ικανότητά του, αξιοποίησέ την! Πήγαινέ τον σε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα στην οποία θα προοδεύσει. Αυτό θα τον βοηθήσει να αποκτήσει αυτοπεποίθηση αλλά και να κοινωνικοποιηθεί σε άλλα παιδιά που μοιράζονται την ίδια αγάπη με το αντικείμενο. Θα αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, με αποτέλεσμα να έχει και μεγαλύτερο κίνητρο.
Ίσως η πιο σημαντική συμβουλή που μπορώ να σου δώσω είναι ότι κανένα παιδί δεν έχει πραγματική έλλειψη από κίνητρα. Πρέπει απλά να αποκωδικοποιήσεις την συμπεριφορά του παιδιού και να βρεις τον καλύτερο τρόπο για να το βοηθήσεις να αξιοποιήσει όλο του το δυναμικό.