Μαμά-Παιδί
Τo παιδί σας γκρινιάζει διαρκώς; Τέλεια tips για να το ηρεμήσετε!
Η θετική στάση του παιδιού απέναντι στον εαυτό του και τη ζωή είναι από τα πιο ουσιαστικά εφόδια που καλείστε ως γονείς να δώσετε στα παιδιά σας. Όχι, όμως, αφηρημένα και γενικά, αλλά με συγκεκριμένες πρακτικές και κυρίως τόλμη που θα τα ωθήσει σ’αυτή την κατεύθυνση.
Αν το παιδί σας ανήκει στην ομάδα των παιδιών που βλέπουν απαισιόδοξα τον εαυτό τους, θα πρέπει να το βοηθήσετε να σχηματίσει μια πιο θετική εικόνα του εαυτού του. Ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι να ενθαρρύνετε τα παιδιά να διακινδυνεύουν και όχι να διαλέγουν πάντα τον πιο σίγουρο δρόμο.
Σε περίπτωση που το παιδί σας ανήκει στην κατηγορία αυτών που γκρινιάζουν, οφείλετε να το βοηθήσετε να μειώσει την παραπονιάρικη συμπεριφορά. Ένα κλαψιάρικο παιδί στην πραγματικότητα σας λέει: “Δεν μου αρέσει το ποιος και το πού είμαι αυτή τη στιγμή”. Θετική αυτοεκτίμηση σημαίνει θετική προσέγγιση σε όλα τα πράγματα της ζωής, ακόμα κι αν δεν πηγαίνουν όλα με τον τρόπο που θα θέλαμε.
Ένας άνθρωπος με υψηλή αυτοεκτίμηση σέβεται πολύ τον εαυτό του. Αυτού του είδους οι άνθρωποι προτιμούν την πράξη από την κριτική και ξέρουν πως να δέχονται τα πράγματα που δεν τους ευχαριστούν. Όταν αφήνετε τα παιδιά σας να παραπονιούνται συνέχεια, χωρίς να αντιδράτε, ενισχύετε κυριολεκτικά τη χαμηλή αυτοεκτίμησή τους.
Αν θέλετε να γίνουν τα παιδιά σας μεγαλώνοντας ενεργητικά άτομα με υψηλή αυτοεκτίμηση, θα πρέπει να μάθουν να αποφεύγουν τα παράπονα και τις μεμψιμοιρίες στην παιδική τους ζωή. Μια καλή τακτική είναι να αγνοήσετε τα παράπονα και τη γκρίνια.
Να αντιμετωπίζετε, όμως, πάντα τα παιδιά σας με προσοχή και ειλικρίνεια, γιατί η προσοχή και η ακεραιότητα είναι η βάσεις της τιμιότητας και του σεβασμού που θέλετε να έχουν για τον εαυτό τους. Δείξτε στα παιδιά σας ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά γι’αυτά ακόμα κι αν δεν μπορείτε να τους αφιερώσετε παρά μερικά λεπτά κάθε μέρα. Ακούστε τα όταν σας μιλούν για τη ζωή τους.
Κάντε τους ερωτήσεις για το σχολείο, τους φίλους τους, τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Στην περίπτωση των πολύ μικρών παιδιών, καθίστε και ακούστε τα, καθώς ξετυλίγουν τις φαντασιώσεις τους με τα παιχνίδια τους. Δείξτε ενδιαφέρον για τις ιστορίες που σας λένε και τότε τα παιδιά θα σκεφτούν ότι τα αγαπάτε επειδή τα ακούτε κάθε μέρα.
Η Νέλλη Θεοδοσίου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Αμιένης (Γαλλία) και εργάζεται ως ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία τόσο ενηλίκων, όσο και παιδιών από το 1990. Έχει δημιουργήσει το χώρο ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής, μαθησιακής υποστήριξης και λογοθεραπείας «Διαλέγεσθαι», όπου σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες του κάθε τομέα, αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών κάθε ατόμου που απευθύνεται στο κέντρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Όναρ – μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» και μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής».
Για περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το έργο της κάντε κλικ ΕΔΩ.
Φώτο: Pinterest
Διαβάστε ακόμα: Πώς μπορώ να κάνω το παιδί μου υπεύθυνο; Tips που θα βοηθήσουν όλες τις μανούλες!