Μαμά-Παιδί

Το παιδί σας παραπονιέται ότι “οι μεγαλύτεροι του φωνάζουν και το σπρώχνουν” στο διάλειμμα; Τι μπορείτε να κάνετε!

Πρόκειται για το πιο συνηθισμένο σχολικό “σπορ”, αφού τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων ξεπληρώνουν έτσι, κατά κάποιον τρόπο, τα καψόνια που πέρασαν ως πρωτάκια. Αυτό μπορεί να σημαίνει από μια απλή σπρωξιά στην σκάλα (καθόλου “αθώα) μέχρι τη συστηματική επίθεση (το γνωστό “bullying” από τις συμμορίες των σχολείων).

Σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά εκφράζουν μια έντονη επιθετικότητα που αναζητά εύκολα θύματα. Ορισμένες φορές μάλιστα αυτή μπορεί να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, αφού έτσι τα παιδιά δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους και προσπαθούν να αποδείξουν την αξία τους στα άλλα μέλη της ομάδας. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν είναι πια πρόβλημα παιδιών αλλά σχολείου.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Προετοιμάστε το παιδί για όσα πρόκειται να αντιμετωπίσει, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που πηγαίνει σχολείο, γιατί μπορεί να ενοχοποιήσει το ίδιο τον εαυτό του και να πιστέψει ότι τα έχει προκαλέσει με τη συμπεριφορά του. Προσπαθήστε να του δείξετε με απλά βήματα πώς μπορεί να αντιμετωπίσει την κάθε περίπτωση.

Εξηγήστε του ότι είναι καλύτερα να κυκλοφορεί με την παρέα του, να μην πηγαίνει στο σχολείο πράγματα που θα στεναχωρηθεί αν του τα κλέψουν και όταν αισθάνεται ότι απειλείται πραγματικά να ζητά τη βοήθεια άλλων παιδιών ή των δασκάλων. Καλό είναι επίσης να παρακολουθείτε στενά τις αντιδράσεις του και, σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος, να ενημερώνετε τη διεύθυνση.

Η Νέλλη Θεοδοσίου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Αμιένης (Γαλλία) και εργάζεται ως ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία τόσο ενηλίκων, όσο και παιδιών από το 1990. Έχει δημιουργήσει το χώρο ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής, μαθησιακής υποστήριξης και λογοθεραπείας «Διαλέγεσθαι», όπου σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες του κάθε τομέα, αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών κάθε ατόμου που απευθύνεται στο κέντρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Όναρ – μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» και μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής».

Για περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το έργο της κάντε κλικ ΕΔΩ.

Διαβάστε ακόμα: Πώς μπορώ να κάνω το παιδί μου υπεύθυνο; Tips που θα βοηθήσουν όλες τις μανούλες!