Μαμά-Παιδί

Το πρώτο παιδί δεν φαίνεται να ζηλεύει το νέο μωρό: Μήπως καταλαβαίνουμε λάθος;

Βέβαια, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική από τις άλλες. Η συμπεριφορά του μεγαλύτερου παιδιού εξαρτάται από τα “γονίδια μας”, την ηλικία του και την δική μας στάση.

 

Κατ’αρχήν όταν η διαφορά ηλικίας είναι πολύ μικρή (κάτω από 3 χρόνια), το “μεγάλο” παιδί είναι ακόμη “ανώριμο” που δεν μπορεί να διαχειρισθεί τα συναισθήματα…απώλειας της μητρικής αποκλειστικότητας!

Το μεγάλο παιδί, “αφηνιάζει” όταν οι γονείς του και κυρίως η μαμά ασχολείται με το μωρό! Όταν το θηλάζει, το ταϊζει ή παίζει μαζί του. Τότε θα κάνει τα πάντα (μέχρι και ζημιές) για να αποσπάσει την προσοχή. Σταματά να τρώει, να πίνει γάλα απο το ποτήρι, ζητώντας μπιμπερό, απαιτώντας ξανά πάνα και καρότσι.

 

Υπάρχουν όμως και οι ύπουλες περιπτώσεις που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Εννοώ, εκείνα τα παιδιά που έχουν εσωστρεφή χαρακτήρα, και δεν εκδηλώνουν τα συναισθήματα τους. Αυτά τα παιδιά -δυστυχώς- δεν βρίσκουν τρόπο να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα τους. Είναι ηφαίστεια έτοιμα για έκρηξη. Κάθε μορφής, ξαφνικής βίας προς στο μωρό, αδικαιολόγητης “φυγής” από το σπίτι – στους παππούδες, ανεξήγητων κοιλιακών πόνων και εμετών, έως και πυρετού σε ακραίες περιπτώσεις.

 

Μην υποτιμάτε τίποτα! ΑΛΛΑ και μην τρομοκρατείστε!

 

Τι πρέπει κάνουμε; Τα μικρά παιδιά δεν καταλαβαίνουν φιλοσοφίες και “όρκους αγάπης” που τους δίνετε από την αγωνία σας. Επομένως όταν πρέπει να θηλάσετε το βρέφος σας, προσπαθείστε να είστε κάπου άλλου… για να μην βλέπει ο “μεγάλος-αδελφός” την… απιστία σας.

Συχνά το παιδί, προφασίζεται αρρώστια (πόνο στην κοιλιά) για να μην πάει στον παιδικό σταθμό, επειδή το ενοχλεί η σκέψη πως θα μείνετε μόνη σας στο σπίτι με το μωρό…Πως θα αντιδράσουμε; Αφού ετοιμάσουμε το μεγάλο παιδι για τον παιδικό ή το σχολείο, κάνουμε πως ντύνουμε και το μωρό… για το δικό του σχολείο και τότε να είσθε σίγουροι, πως ο πόνος θα περάσει και το παιδί σας θα πάει άνετα στο σχολείο.

 

Δες ακόμα: Μπορώ να προετοιμάσω κάπως τον οργανισμό μου για να κάνουμε παιδί;