Μαμά-Παιδί

Tα SOS του θηλασμού. Τι πρέπει να ξέρεις προτού ξεκινήσεις

Ο θηλασμός δεν ενισχύει απλά τον δεσμό μεταξύ της μητέρας και του νεογέννητου μωρού, αλλά παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό του σύστημα, δίνοντάς του όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. 
 
Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να ξεκινήσεις:
 
Πρόσεχε τη διατροφή σου
Αν και με τον θηλασμό καις περίπου 500 θερμίδες την ημέρα, δεν πρέπει να επαναπαυτείς σε αυτό και να αρχίσεις να τρως χωρίς μέτρο. Είναι σημαντικό να ακολουθήσεις ένα υγιεινό διαιτολόγιο πλούσιο σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Μην παραλείψεις επίσης να πίνεις αρκετό νερό, αφού το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να αφυδατωθείς. Τέλος, συνέχισε να παίρνει τις βιταμίνες που λάμβανες ενώ ήσουν έγκυος, αφού χρειάζεσαι τόσο το φολικό οξύ όσο και το σίδηρο. Είναι καλό να γνωρίζεις ότι μερικές τροφές μπορεί να επηρεάσουν το μωρό. Αν λοιπόν, αντιληφθείς στομαχικά προβλήματα, μείωσε τις υπαίτιες τροφές και παρατήρησε αν υποχωρήσουν τα συμπτώματα. 
 
Οι υπαίτιες τροφές συνήθως είναι:
Αγελαδινό γάλα
Πικάντικες τροφές
Όξινες τροφές (ντομάτες, πορτοκάλια)
Σοκολάτα (σε μεγάλη ποσότητα)
Κρεμμύδια, λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, σκόρδο
Καφεΐνη
 
Οι νέες μητέρες μπορούν να φάνε τα πάντα με μέτρο. Ακόμα κι αν το νεογέννητο παρουσιάσει κάποιες ενοχλήσεις σε συγκεκριμένες τροφές, αυτές θα φύγουν σε λίγες εβδομάδες ή μήνες. «Δεν υπάρχουν τροφές που πρέπει πραγματικά να αποκλείσει μια μητέρα» τονίζει η Paula Meier, Ph.D, διευθύντρια της κλινικής έρευνας και της γαλουχίας στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Rush University Medical Center στο Σικάγο και πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας για την Έρευνα στο ανθρώπινο γάλα και τη γαλουχία. Σύμφωνα με την Δρ. Meier, το ανθρώπινο στήθος παίρνει πραγματικά ό, τι χρειάζεται από το σώμα προκειμένου να παράγει γάλα, απορροφά  το ασβέστιο από τα οστά και το λίπος από τα αποθεματικά της μητέρας. Για την καλή υγεία του μωρού, η Δρ.  Meier συνιστά στις μητέρες  να διατηρήσουν μια ισορροπημένη διατροφή και να συνεχίσουν να λαμβάνουν τις προγεννητικές βιταμίνες.
 
Αλκοόλ με μέτρο
 
Μπορείς να πιεις περιστασιακά και με μέτρο. Φρόντισε όμως το ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα να καταναλώνεται μετά τον θηλασμό και μία ώρα πριν ξαναθηλάσεις, ώστε να το μεταβολίσει ο οργανισμός σου και να το κάψει. Σύμφωνα με τη μελέτη των Julie A. Mennella, PhD και Carolyn J. Gerrish, PhD, το αλκοόλ έχει επιπτώσεις στη συμπεριφορά και τον ύπνο του μωρού, ακόμα και όταν λαμβάνεται σε μικρές ποσότητες. Αν έχεις καταναλώσει τόσο αλκοόλ ώστε να το νιώθεις, απόφυγε να θηλάσεις, αφού το πιθανότερο είναι να το νιώσει και το ίδιο το μωρό. 
 
 
Ενίσχυσε τη ροή του γάλακτος
 
Κατά τη διάρκεια της ημέρας τα νεογέννητα χρειάζονται συχνό τάϊσμα, τόσο για να κορέσουν την πείνα τους όσο και για να αισθανθούν άνετα. Μπορείς, λοιπόν, να αυξήσεις την παραγωγή του γάλακτος, εντάσσοντας στη διατροφή σου μερικά είδη τσαγιού και βοτάνων και μαύρη μπύρα, η οποία σύμφωνα με τις παλιές μαμάδες βοηθάει στο να «κατέβει» το γάλα. Το νερό είναι εξίσου σημαντικό, αφού πρέπει να μένεις ενυδατωμένη. Δεν πρέπει όμως να το παρακάνεις, αφού η υπερβολική ποσότητα μπορεί να αραιώσει τα επίπεδα προλακτίνης και να μειώσει τα επίπεδα γάλακτος. Πίνε μόνο όταν είσαι βέβαιη ότι θα ξεδιψάσεις. Ο συχνός θηλασμός, ειδικά μετά τη γέννα, βοηθάει ουσιαστικά στην αύξηση της ροής του γάλακτος. Μιας και το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο από το συσκευασμένο, τα μωρά που θηλάζουν χρειάζονται πιο τακτικό τάϊσμα από τα υπόλοιπα. 
 
«Οι μητέρες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προσφορά γάλακτος» επισημαίνει η Δρ. Meier, αφού τα αποσυμφορητικά ή αντιισταμινικά προκαλούν συχνά προσωρινή επιβράδυνση της παραγωγής γάλακτος. «Λέω πάντα στις μητέρες ότι αν χρειάζεστε κάτι για το κρυολόγημα, μην το στερηθείτε, αλλά πάρτε τη μικρότερη δυνατή δόση για το συντομότερο διάστημα που χρειάζεται για να μειωθούν τα συμπτώματα» τονίζει.
 
Μην το βάζεις κάτω
 
Θηλασμός δεν σημαίνει απαραίτητα τραυματισμένες και πληγωμένες θηλές. Ίσως σου πάρει λίγο χρόνο μέχρι να εξοικειωθείς κι εσύ και το μωρό σου, αλλά μόλις τα καταφέρεις, ο θηλασμός θα σου φαίνεται πια παιχνιδάκι.