Μαμά-Παιδί

Ζητούν συγγνώμη οι γονείς;

Και όμως εμείς οι «μεγάλοι» ούτε τα ξέρουμε όλα, ούτε τα κάνουμε όλα σωστά. Μακάρι να υπήρχε ένα μαγικό εγχειρίδιο που θα έβρισκε λύσεις για τα πάντα, ειδικά για τους νέους γονείς που μπαίνουν σε αχαρτογράφητα νερά.

Έτσι ανάμεσα σε όλα τ´άλλα οι γονείς πρέπει να ζητούν συγγνώμη από τα παιδιά τους όποτε έχουν κάνει κάποιο λάθος, συμπεριφέρονται ανάρμοστα ή πληγώνουν τα συναισθήματα τους.

Αρχικά χτίζει υγιείς σχέσεις μια συγγνώμη. Και για να μην έχετε δεύτερες σκέψεις για το πότε μια συγγνώμη είναι αναγκαία σαν έχω κάποια παραδείγματα που και ως εκπαιδευτικός τα έχω βιώσει.

1. Όταν έχουμε ενεργήσει «άδικα»: Οι γονείς δεν είμαστε αλάνθαστοι και μερικές φορές μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις που είναι άδικες για τα παιδιά μας.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι γονείς θα πρέπει να αναγνωρίσουν το λάθος τους και να ζητήσουν συγγνώμη από το παιδί τους για τις πράξεις τους. Μπορεί π.χ. να το κατηγορήσαμε για κάτι που δεν έκανε.

2. Όταν έχουμε χάσει την ψυχραιμία μας: Οι γονείς μπορούμε να χάσουμε την ψυχραιμία μας και να πούμε πράγματα που δεν εννοούμε, κάτι που μπορεί να πληγώσει τα συναισθήματα του παιδιού μας.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι γονείς με τη συγγνώμη τους δείχνουν ότι μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τον θυμό τους στο μέλλον και γίνονται και σωστά πρότυπα.

3. Όταν έχουμε παραβιάσει μια υπόσχεση: Οι γονείς πρέπει να τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Εάν δεν μπορούμε να τηρήσουμε μια υπόσχεση για κάποιο λόγο, θα πρέπει να εξηγήσουμε γιατί συνέβη αυτό και να επισφραγίσουμε τη συζήτηση με μια συγγνώμη.

4. Όταν έχουμε κάνει λάθος: Οι γονείς πρέπει να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να ζητάμε συγγνώμη από τα παιδιά μας.

Αυτό θα διδάξει στα παιδιά μας τη σημασία να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους και να παραδέχονται πότε κάνουν λάθος.

5. Όταν έχουμε παραμελήσει το παιδί μας: Όλοι τρέχουμε σαν τρελοί και καμιά φορά μπορεί να μην είμαστε τυπικοί σε κάποιες υποχρεώσεις, υποσχέσεις. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην ενίσχυση της σχέσης γονέα-παιδιού.

Γενικά, το να ζητάμε συγγνώμη από το παιδί μας (και όχι μόνο) μπορεί να δείξει το σεβασμό μας για αυτό, να δείξει τη δέσμευσή μας στη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης και να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για να το ακολουθήσει.

Οπότε χαμηλώστε και πέστε στο επίπεδο του υψους των παιδιών σας, πάρτε τα μια αγκαλιά και πείτε μια ωραία,ειλικρινή,αγαπησιάρικη συγγνώμη.

Μια ματιά ακόμα: Πώς να ενθαρρύνουμε το παιδί μας να συμμετέχει στο μάθημα!