nomads

Lockdown: Ολοταχώς προς παράταση στην Αττική – Ασφυκτική η πίεση στις ΜΕΘ

Σταθερά δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην χώρα όσον αφορά στην πανδημία η οποία δηλώνει παρούσα δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο για επιστήμονες και πολιτεία. Η Αττική βρίσκεται στο «κόκκινο», ενώ τα περιθώρια για την λήξη του lockdown στενεύουν και όλα… δείχνουν παράταση.

Το Λεκανοπέδιο λοιπόν βρίσκεται στο «μάτι» της πανδημίας, αφού σταθερά καταγράφει σχεδόν τα μισά εκ του συνόλου των κρουσμάτων στη χώρα. Το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Αττική εντοπίστηκαν 680 κρούσματα από τα συνολικά 1.424.

Δείτε αναλυτικά την κατανομή στην Αττική:

Κεντρικός Τομέας Αθηνών 168
Δυτικός Τομέας Αθηνών 123
Πειραιάς 108
Βόρειος Τομέας Αθηνών 82
Νότιος Τομέας Αθηνών 66
Ανατολική Αττική 71
Δυτική Αττική 44
Νησιά του Αργοσαρωνικού 18

Την ίδια ώρα, εξίσου δύσκολη είναι και η κατάσταση όσον αφορά στις αντοχές του συστήματος Υγείας στην περιοχή της πρωτεύουσας. Το μεγάλο στοίχημα είναι να αντέξει το σύστημα υγείας στην Αττική, καθώς η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας ξεπερνά το 80% και καθημερινά οι διοικήσεις των νοσοκομείων αναζητούν λύσεις, με δημιουργία νέων κλινών.

Το πρωί του Σαββάτου, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για την διαχείριση της κατάστασης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς οι επόμενες 15 μέρες θεωρούνται κάτι παραπάνω από κρίσιμες. Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία 38 επιπλέον ΜΕΘ Covid στην Αττική. Ήδη η 2η Υγειονομική Περιφέρεια πρόσθεσε 21 ΜΕΘ Covid την εβδομάδα που μας πέρασε, ενώ η πρώτη Υγειονομική Περιφέρεια μέχρι τη Δευτέρα θα αναπτύξει επιπλέον 12 κλίνες ΜΕΘ Covid.

Lockdown: Με το βλέμμα στην παράταση

Τούτων δοθέντων, πιο κοντά από ποτέ φαίνεται να είναι το ενδεχόμενο επέκτασης των περιοριστικών μέτρων και πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, αφού μπορεί να υπάρχει σταθεροποίηση στα κρούσματα και ειδικά στην Αττική, αλλά αυτή είναι σε υψηλά επίπεδα την ώρα που όπως προαναφέρθηκε το ΕΣΥ πιέζεται ασφυκτικά στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Έτσι, κυβέρνηση και επιστήμονες έχουν πάντα στο τραπέζι το χαρτί της παράτασης. Μπορεί και στις δύο πλευρές να υπάρχει έντονη η επιθυμία η αγορά και η κοινωνία, όσο προχωρά ο εμβολιασμός, να κάνει βήματα προς την κανονικότητα, ωστόσο φαίνεται πως η Αττική χρειάζεται χρόνο.

Προς αυτή την κατεύθυνση τοποθετήθηκε και ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 το Σάββατο είπε χαρακτηριστικά πως «τα δικά μου μοντέλα δείχνουν πως καλό θα ήταν να μην ανοίξουμε την 1 Μαρτίου». «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Αττική, η οποία είναι λίγο πιο μεγάλη από αυτή που περιμένουμε. Δε θα μας οδηγήσει σε ικανοποιητικά καλό βαθμό αποσυμπίεσης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου ούτε μέχρι τις 7-8 Μαρτίου… Άρα θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον μια εβδομάδα παραπάνω lockdown στην Αττική», επεσήμανε ο καθηγητής Σαρηγιάννης, ο οποίος προσδιόρισε το κάποιο άνοιγμα «κάπου στις 10 του Μάρτη. Ελπίζω να μη χρειαστεί να φτάσουμε στις 15 Μαρτίου».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr