nomads

Μέτρα για τον κορονοϊό: Τι αλλάζει και πού γίνεται υποχρεωτική η μάσκα

Crash test για την εξέλιξη  της πανδημίας στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής αποτελούν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την Τρίτη η κυβέρνηση, με ισχύ από σήμερα Τετάρτη το πρωί. Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και το γεγονός ότι έχει ήδη καλυφθεί σχεδόν το 60% των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής, λόγω των σοβαρών περιστατικών Covid-19, οδήγησε την κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα, ώστε να ανακοπεί το κύμα εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στην πρωτεύουσα.

Σήμερα μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στην Ελλάδα, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο από την εξέλιξη της επιδημίας.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Πέτσας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Είναι μπροστά μας, είναι δυναμικό και εξελίσσεται». Ερωτηθείς για ένα νέο lockdown στην Ελλάδα, ο κύριος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί, λέγοντας ότι «δεν αποκλείουμε τίποτα, έχουμε πει ότι δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής».
Τα μέτρα θα έχουν ισχύ έως το τέλος του μήνα, οπότε θα εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται η λήψη νέων αποφάσεων, εάν και εφόσον δεν αποδώσει η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

Συγκεκριμένα, τα δεδομένα από σήμερα, Τετάρτη και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου διαμορφώνονται με χαμηλότερη πληρότητα σε σινεμά, θέατρα και συναυλίες, κλειστά κέντρα διασκέδασης, λιγότερους καθήμενους ανά τραπέζι στην εστίαση, καθώς και υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν τηρούνται οι αποστάσεις του 1,5 μέτρου.

Στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ την Τρίτη -310 νέα κρούσματα, 197 εξ αυτών στην Αττική, καθώς και 67 διασωληνωμένοι-, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, έσπευσε να τονίσει τη διαρκώς αυξητική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων στην Περιφέρεια Αττικής, στην οποία πλέον εντοπίζονται περισσότερα από τα μισά εγχώρια κρούσματα. Παρ’ ότι η αναλογία κρουσμάτων ανά πολίτη παραμένει σε μέτρια επίπεδα, το επίπεδο κινδύνου από άποψη επιδημιολογικού φορτίου είναι υψηλό, τόσο λόγω της πληρότητας των ΜΕΘ στο Λεκανοπέδιο (60%) όσο και λόγω της στενής επαφής μεταξύ των κατοίκων.

Για την εξάπλωση της πανδημίας, επομένως, «τα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα», όπως ανέφερε ο καθηγητής, οπότε μια σειρά αυστηρότερων μέτρων τίθεται σε εφαρμογή από 16 έως 30 Σεπτεμβρίου.

«Με βάση τα κριτήρια επιδημιολογικού ρίσκου» εξήγησε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, «η Αττική βρίσκεται σήμερα μεταξύ μετρίου και υψηλού επιπέδου κινδύνου, δηλαδή με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα εμφανίζει τρία κρούσματα ανά 100.000 άτομα (επίπεδο μετρίου κινδύνου), όμως με αναγωγή επί το 10, που είναι πιο κοντά στον πραγματικό αριθμό των μολύνσεων, φτάνει το επίπεδο υψηλού κινδύνου και επιπλέον αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ (μεγαλύτερο του 60% οι αυξητικές τάσεις). Τα μέτρα συνεπώς έχουν τόσο προληπτικό όσο και κατασταλτικό χαρακτήρα».

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού στην Αττική, είναι τα εξής:

1. Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.

2. Σε ό,τι αφορά τα Kαταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική (κέντρα διασκέδασης), αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.

3. Αναφορικά με τη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων, τίθεται όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο, όπως και κατά διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.

4. Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημοσίους και ιδιωτικούς), όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (π.χ. πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες-διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) και όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας του 1,5 μέτρου. Ισχυρή σύσταση για όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.

5. Καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές στο 50%, με τρία μέτρα απόσταση πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας).

6. Ορίζεται όριο έξι ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10 το πρωί, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων.

Πηγή: Protothema.gr