Ομορφιά
Βήμα-βήμα οδηγός για το πώς θα απαλλαγείς από την ακμή μια και καλή.
Είτε υποφέρεις από το περιστασιακό σπυράκι που εμφανίζεται πάντα την πιο ακατάλληλη στιγμή, είτε δεν μπορείς να απαλλαγείς από χρόνια ακμή, η δρ. Ευγενία Καλογεροπούλου αποκαλύπτει βήμα βήμα όλα όσα θες να ξέρεις για την διάγνωση, την πρόληψη αλλά και την θεραπεία της.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!
Τι τύπου σπυράκια εμφανίζεις;
> Αν τα σπυράκια σου είναι τα κλασικά λευκά, πιθανότατα είναι αποτέλεσμα ελλιπούς απολέπισης. Όταν δεν αφαιρούμε αποτελεσματικά τα νεκρά κύτταρα, αυτά συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος και μπλοκάρουν τους πόρους. Το αποτέλεσμα είναι φυσικά να εμφανίζονται τα πρώτα σπυράκια.
> Ή μήπως εμφανίζεις αυτά που μοιάζουν με σκληρές κόκκινες κύστες, τα εσωτερικά όπως συνηθίζουμε να τα αποκαλούμε; Αυτά οφείλονται συνήθως σε ορμονικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η κορτιζόλη, μια ορμόνη που δρα όταν είμαστε σε κατάσταση στρες και προκαλεί φλεγμονή και επιπλέον λιπαρότητα. Εξάλλου, πολλές φορές παρατηρούμε αυτού του είδους την ακμή να σχετίζεται με την έμμηνο ρύση, καθώς τις μέρες πριν την περίοδο τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν κατακόρυφα, ενώ η τεστοστερόνη (που ενισχύει την παραγωγή σμήγματος) παραμένει σταθερή. Όλη αυτή η έξτρα λιπαρότητα μπορεί να μπλοκάρει τους θύλακες των τριχών με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνισή τους εσωτερικά σπυράκια.
Πώς θα τα αντιμετωπίσεις;
> Συνήθως σε αυτό το επίπεδο μπορείς να αντιμετωπίσεις την εμφάνισή τους με απλά προϊόντα που θα βρεις στο φαρμακείο με τη καθοδήγηση του δερματολόγου σου και συνήθως περιέχουν σαλικυλικό οξύ για ελαφριά απολέπιση ή υπεροξείδιο του βενζολίου για την καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν την ακμή.
> Αν αυτή η πρώτη προσέγγιση δεν έχει αποτελέσματα, κλείσε ένα ραντεβού με τον δερματολόγο σου, για να αποφύγεις τα χειρότερα, όπως το να πάρει η ακμή σου ανεξέλεγκτη τροπή, αλλά και να σου αφήσει μόνιμα σημάδια.
> Ο γιατρός, αφού εξετάσει το ιστορικό σου και τον τύπο της ακμή σου και -αν το κρίνει απαραίτητο- μετά από σχετικές εξετάσεις, θα σου προτείνει τα κατάλληλα για την περίπτωσή σου προϊόντα περιποίησης και τοπικής εξωτερικής χρήσης για το σπίτι.
> Για ακόμη πιο άμεσα αποτελέσματα, ο δερματολόγος σου μπορεί να συμπληρώσει τη θεραπεία και με συνεδρίες που μπορείς να κάνεις στο ιατρείο. Από επαγγελματικό βαθύ, αλλά μη επεμβατικό, καθαρισμό Hydrafacial μέχρι φωτοθεραπεία και ελαφριά peelings νέας γενιάς που δεν ερεθίζουν το δέρμα. Οι θεραπείες στο ιατρείο μπορεί να στοχεύουν και στην εξάλειψη σημαδιών από πρότερη ακμή.
> Αν η ακμή σου διαγνωσθεί ως ορμονικού τύπου κανένα προϊόν τοπικής χρήσης από μόνο του δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Γι’ αυτό ο δερματολόγος σου πιθανόν να σου χορηγήσει αντισυλληπτικά χάπια. Μπορεί να μην είναι αυτονόητη η σύνδεση, όμως αν το σκεφτείς τα αντισυλληπτικά περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη βοηθώντας να κρατούνται χαμηλά τα επίπεδα τεστοστερόνης και προλαμβάνοντας την εμφάνιση ακμής.
Οι πρώτες βοήθειες του δερματολόγου δεν είχαν αποτέλεσμα; Ώρα για πιο δραστικά όπλα.
Αν παρόλο που ακολούθησες την προτεινόμενη από τον δερματολόγο σου θεραπεία για το ενδεδειγμένο χρονικό διάστημα και η ακμή επιμένει, υπάρχει μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία, η οποία όμως πρέπει να πραγματοποιείται με μεγάλη προσοχή και υπό την στενή επίβλεψη δερματολόγου. Τα ρετινοειδή (παράγωγα βιταμίνης Α όπως η ισοτρετινοΐνη) μπορεί να εμφανίσουν σημαντικά αποτελέσματα σχεδόν σε όλους τους τύπους ακμής. Πρόκειται για θεραπεία χορηγούμενη από το στόμα και αυτό που ουσιαστικά κάνει είναι ο σημαντικός έλεγχος της παραγωγής σμήγματος στους σμηγματογόνους αδένες, με ταυτόχρονη αντιφλεγμονώδη δράση. Τα αποτελέσματα είναι συνήθως πολύ ικανοποιητικά, καθώς στο 90% των περιπτώσεων έχουμε πλήρη και μόνιμη ίαση.
Η θεραπεία αποφεύγεται τους μήνες με ηλιοφάνεια (ή μειώνεται κατάλληλα η δοσολογία), κατά τη διάρκειά της ο ασθενής υποβάλλεται τακτικά σε εξετάσεις, ενώ απαγορεύεται μια γυναίκα να μείνει έγκυος όσο διαρκεί η χορήγηση του φαρμάκου και για ένα χρονικό διάστημα μετά από αυτή. Πρόκειται για ότι πιο κοντινό στη θεραπεία της επίμονης ακμής έχουν στη διάθεσή τους σήμερα οι δερματολόγοι.
Τα extra tips της δερματολόγου
> Μην πειράζετε ποτέ τα σπυράκια σας. Εκτός του ότι μπορεί να μολυνθούν και να εξαπλώσετε την φλεγμονή, είναι σχεδόν σίγουρό πως θα σας αφήσουν σημάδι.
> Τα μαύρα στίγματα δεν είναι ακμή είναι όμως εξίσου ενοχλητικά. Προκαλούνται από σμήγμα και ρύπους που έχουν εγκλωβιστεί στους πόρους και μπορείς να απαλλαγείς από αυτά με τακτική απολέπιση στο σπίτι, αλλά και στο ιατρείο (Hydrafacial, glo peel ktl) για πιο άμεσα, βαθιά και με διάρκεια αποτελέσματα.
>Δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν τη σύνδεση μεταξύ διατροφής και ακμής. Παρόλο που πολλές τροφές (όπως τα γαλακτοκομικά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα) συχνά ενοχοποιούνται, η αιτίαση αυτή δεν έχει ποτέ αποδειχθεί. Φυσικά, μπορούμε να δεχθούμε, πως στα πλαίσια της παραδοχής ότι η καλή διατροφή αντανακλάται στην καλή υγεία του οργανισμού, το ίδιο συμβαίνει και με το δέρμα μας.
Ευχαριστούμε την δερματολόγο-αφροδισιολόγο Δρ. Ευγενία Καλογεροπούλου για τις πολύτιμες συμβουλές.
Δες ακόμα: 3 beauty προϊόντα που μπορείς να αντικαταστήσεις με οικονομικό τρόπο!