Ομορφιά

Μέτρησες το κολλαγόνο σου; Η εξέταση που κάνει τη διαφορά!

Εάν κάποιος μας ζητήσει να του πούμε την πιο συχνή λέξη που ακούμε σε σχέση με τη καλή κατάσταση και τη νεανικότητα του οργανισμού μας ποια θα ήταν αυτή; Φυσικά το κολλαγόνο. Όποια κρέμα και να πιάσεις στα χέρια σου υπόσχεται την βελτίωση της ποιότητας του κολλαγόνου, κολλαγόνο σε συμπληρώματα διατροφής, κολλαγόνο πόσιμο, παντού βρίσκεις αυτή τη μαγική λέξη.

Είναι όμως τόσο σημαντικό; Ναι, είναι η απάντηση. < Είναι καθοριστικό στοιχείο για την καλή μας εμφάνιση, για την καρδιά, τους τένοντες, τις αρθρώσεις, τα αιμοφόρα αγγεία, τα μαλλιά, τα νύχια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα διάφορα μέρη του σώματος μας υπάρχουν διάφοροι τύποι κολλαγόνου> εξηγεί ο Μιχάλης Παπαχαραλάμπους ειδικός παθολόγος.

 

Τι είναι όμως το κολλαγόνο και γιατί χρειάζεται τόσο την προσοχή και την προστασία μας;

 

Το κολλαγόνο είναι η μεγαλύτερη σε ποσότητα πρωτεΐνη στο σώμα μας. Εάν πάρουμε ως δεδομένο ότι οι πρωτεΐνες αποτελούν το 45% του βάρους του μέσου ανθρώπου το κολλαγόνο αποτελεί το 30% της συνολικής πρωτεΐνης του σωματικού μας βάρους και πάνω από το 70% της πρωτεΐνης που συνθέτει το δέρμα. Από αυτά τα ποσοστά και μόνο καταλαβαίνει κάποιος πόσο σημαντικό είναι το κολλαγόνο στο σώμα μας. Είναι το κύριο συστατικό των βασικών δομών του σώματος. Είναι αυτό που κρατά κολλημένο το σώμα μας και δεν το αφήνει να διαλυθεί. Λειτουργεί σαν ένα είδος… κόλλας που διατηρεί τους ιστούς του σώματος και τα κύτταρά μας κολλημένα όπως το τσιμέντο κρατάει τα τούβλα του σπιτιού.

 

Υπάρχει πιθανότητα να σταματήσει η παραγωγή του κολλαγόνου στο σώμα μας;

 

Μετά τα 30 η παραγωγή του κολλαγόνου μειώνεται κατά 1-1,5% το χρόνο και αυτό έχει εμφανείς συνέπειες ειδικά στο δέμα μας. Η εμφάνιση των ρυτίδων και η χαλάρωση της επιδερμίδας είναι από τα χαρακτηριστικά σημάδια της γήρανσης λόγω της λέπτυνσης του κολλαγόνου του δέρματος. Με το πέρασμα όμως του χρόνου μειώνεται παράλληλα η κινητική ικανότητα του σώματος και έτσι μειώνεται και η ικανότητα παραγωγής πολλών πρωτεϊνών, ενζύμων και ορμονών.

 

Τι μπορεί να συμβεί στον οργανισμό μας από έλλειψη κολλαγόνου:

 

Αν για κάποιο λόγο το σώμα μας σταματήσει να παράγει κολλαγόνο, τότε εμφανίζεται μία τρομερή ασθένεια η οποία πριν δύο αιώνες συνήθιζε να ταλαιπωρεί τους ναυτικούς που έκαναν μακρινά ταξίδια, το σκορβούτο. Η ασθένεια αυτή προκαλείται από τη διάλυση του σώματος λόγω παντελούς έλλειψης βιταμίνης C. Γι αυτό και όταν ανακαλύφθηκε ο ρόλος της βιταμίνης C ονομάστηκε ασκορβικό οξύ. Όταν δεν υπάρχει βιταμίνη C στο σώμα δεν μπορεί να παραχθεί κολλαγόνο. Έτσι αρχίζει να καταρρέει αρχής γενομέννης από τα αιμοφόρα αγγεία.

 

Μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση του κολλαγόνου στον οργανισμό μας;

 

Φυσικά, με μία νέα εξέταση η οποία τώρα πια γίνεται και στη χώρας μας. Στην Ορθοβιοτική www.orthobiotiki.com υπάρχει το μοναδικό μηχάνημα εξειδικευμένων υπερήχων το οποίο μετρά το πάχος του κολλαγόνου του δέρματος με ακρίβεια μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Αυτή η εξέταση παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της γήρανσης αλλά και στην θεραπευτική αντιμετώπιση της.

 

Εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι στα <κόκκινα> υπάρχει τρόπος να αναστρέψουμε το αποτέλεσμα;

 

Ναι, θα χρειαστούν κάποιες αλλαγές στη καθημερινότητά μας.
-1. Αρχικά είναι απαραίτητο να καταναλώνονται επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C μέσω της διατροφής αλλά και συμπληρωμάτων διατροφής όπως πχ. Πολυβιταμίνες, βιταμίνη C
-2. Κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων από πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες υπάρχουν κυρίως στα ζωικά τρόφιμα και ειδικά το κολλαγόνο ευρίσκεται μόνο στις ζωικές τροφές.
-3. Ελάττωση ή ακόμη καλύτερα κόψιμο του τσιγάρου
-4. Ειδικό εξατομικευμένο πρόγραμμα γυμναστικής.