Ομορφιά
Μείνε για πάντα τριάντα…
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η βιολογική μας ηλικία ταυτίζεται με την πραγματική σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Συνήθως η πρώτη είναι αρκετά μεγαλύτερη της δεύτερης. Τι σημαίνει αυτό; Πρόωρη γήρανση.
Ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της γήρανσης μέσω του προσδιορισμού της βιολογικής ηλικίας και ειδικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων επετεύχθη χάρη σε μία σημαντική έρευνα στην οποία συμμετείχαν αξιόλογοι Έλληνες επιστήμονες από το < Εργαστήριο Μοριακής και Κυτταρικής Γήρανσης> του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με επικεφαλής τον Δρ.Στάθη Γκόνο ο οποίος μελετά τα γενετικά και περιβαλλοντικά αίτια της γήρανσης και της μακροβιότητας στον άνθρωπο.
Είναι κάτοχος δύο παγκοσμίων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από τα οποία έχουν προκύψει και κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά καινοτόμα αντιγηραντικά προϊόντα.
Τι περιλαμβάνει η αντιγηραντική εξέταση
-Στη πρώτη φάση περιλαμβάνει ένα λεπτομερές ιστορικό όπως: τη σύσταση σώματος και του βασικού μεταβολισμού, τη μέτρηση του βασικού μεταβολισμού, εκτίμηση πάχους κολλαγόνου δέρματος αλλά και μέτρηση γλυκοζυλίωσης.
-Σε δεύτερη φάση γίνεται λήψη αίματος και έλεγχος των 4 δεικτών για να διερευνηθεί η βιολογική ηλικία αλλά και ο ρυθμός που αυτή εξελίσσεται.
-Με το αποτέλεσμα των εξετάσεων και σε συνεργασία με ειδιξεικευμένους γιατρούς σχεδιάζεται η προσωπική θεραπεία με φυσικά σκευάσματα για την αποκατάσταση του οργανισμού. Επίσης δίνονται οδηγίες για αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική διατροφή και άσκηση.
-Ο επανέλεγχος είναι απαραίτητος μετά από 3-6 μήνες. Αυτό το αντιγηραντικό πρωτόκολλο μελετά εξατομικευμένα το προφίλ του εξεταζόμενου ενώ ο τακτικός επανέλεγχος βοηθά να παρακολουθούμε μετρήσιμες αλλαγές στους δείκτες.
Σε ποια ηλικία ενδείκνυται να κάνουμε ανάλογο έλεγχο;
Μετά την αναπαραγωγική ηλικία τότε ακριβώς που ξεκινά η φθορά. Η φύση ενδιαφέρεται να διατηρεί τον οργανισμό σε καλή κατάσταση όσο χρειάζεται για να δημιουργήσει απογόνους. Μετά από αυτή την ηλικία χρειάζεται να βοηθήσουμε τον οργανισμό ώστε να διατηρήσουμε αυτούς τους μηχανισμούς που αναφέραμε σε σωστή λειτουργία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο ακόμη και κάποιος που είναι νέος δεν είναι κακό να γνωρίζει την κατάσταση του οργανισμού του. Εάν υπάρχει κάποια γενετική ανωμαλία ή μεταβολική δυσλειτουργία είναι καλό να εντοπιστεί για καλύτερη πρόληψη.
<Μπορούμε να αντιστρέψουμε πραγματικά την εξέλιξη της διαδικασίας γήρανσης μέσω εξατομικευμένης αντιγηραντικής θεραπείας και αλλαγής τρόπου ζωής > μας επισήμανε ο Μιχάλης Παπαχαραλάμπους Πρόεδρος της επιστημονικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης και Επιστημονικός Διευθυντής του Πολυατρείου Ορθοβιοτικής. <Με βάση τα αποτελέσματα των αναλύσεων και σε συνεργασία πάντα με τον κ. Γκόνο και την ομάδα του δημιουργούμε εξατομικευμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία αναστέλλουν την εξέλιξη της διαδικασίας της γήρανσης.
Φυσικά πρωτόκολλα για έλεγχο της γήρανσης
Έχοντας αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες στα χέρια τους οι ερευνητές προχώρησαν σε συνεργασία με την Φαρμακευτική Σχολή στον Τομέα Βοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία συνέβαλε ώστε να απομονωθούν ενεργά μόρια από φυτά που συνεργάζονται με τους προαναφερόμενους μοριακούς δείκτες και ελέγχουν τη γήρανση. Μελετήθηκαν 32 διαφορετικά φυτά από τα οποία εξήχθησαν 152 διαφορετικά εκχυλίσματα. Πρόκειται για φυτά της Ελληνικής χλωρίδας τα οποία παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν ως καλλυντικά. Από αυτά αρχικά ξεχώρισαν τα 12 εκχυλίσματα, αλλά η επικρατέστερη ουσία η οποία στέφτηκε ως βασίλισσα της νεότητας ήταν η κερσετίνη από τη βελανιδιά.
Που εστίασαν οι έρευνες
Στο πρόγραμμα Μοριακής και Κυτταρικής γήρανσης οι έρευνες εστίασαν στην μελέτη και την ανάλυση διαφόρων βιοδεικτών οι οποίοι ενέχονται στη γήρανση αλλά και πως εξελίσσεται στον οργανισμό.
Εστίασαν σε 4 οι οποίοι θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικοί.
Α. Το μήκος των τελομερών. Τα τελομερή είναι το βιολογικό μας ρολόι ( βραβείο Νόμπελ 2009) Μπορούμε μετρώντας το μήκος τους να μάθουμε τη συγκεκριμένη στιγμή τη βιολογική μας ηλικία. Ενώ λοιπόν πιστεύαμε ότι ο χρόνος κυλάει αδυσώποιτα και με τον ίδιο ρυθμό σε όλα τα κύτταρα και σε όλους τους ανθρώπους διαπιστώθηκε ότι αυτό δεν ισχύει. Υπάρχουν άνθρωποι που το βιολογικό τους ρολόι τρέχει πιο γρήγορα από κάποιους άλλους και υπάρχουν καταστάσεις όπως το χρόνιο στρες ή το έντονο στρες που επιταχύνει το βιολογικό μας ρολόι.
Β. Στη λειτουργία του πρωτεασώματος. Το πρωτεάσωμα είναι ένα πολυένζυμο που μία από τις εργασίες του είναι η απομάκρυνση των κατεστραμένων πρωτεινών ( βραβείο Νόμπελ2004). Η αποδόμηση και η απομάκρυνση αυτών των πρωτεινών αποτελεί το βασικό μηχανισμό εξυγίανσης του κυττάρου με σκοπό τη προστασία του και τη διασφάλιση της μακροζωίας του. Μακροχρόνιες έρευνες που έχουν διεξάγει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών έδειξαν ότι η λειτουργία του πρωτεασώματος μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη συσσώρευση οξειδωτικών επιβλαβών πρωτεινών στα κύτταρα.
Γ. Επίσης μία άλλη πρωτείνη την Απολιποπρωτείνη J ( Apol) η οποία είναι ένδειξη του χρόνιου στρες.
Δ. Το Προσδιορισμό οξειδωμένων πρωτεϊνών. Είναι πια γνωστό ότι οι κατεστραμμένες πρωτείνες είναι ιδιαίτερα τοξικές και η συσσώρευση τους ευνοεί τη γήρανση.
Έχοντας τα δεδομένα από όλους αυτούς τους δείκτες επιτυγχάνεται η αξιολόγηση της βιολογικής ηλικίας του οργανισμού.