Ομορφιά

Στον ήλιο με ασφάλεια: Συμβουλές από την beauty expert!

Κανείς πια δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η υπερβολική και επαναλαμβανόμενη  έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς προστασία είναι υπεύθυνη για ένα μεγάλο αριθμό αλλοιώσεων στην επιδερμίδα που ξεκινούν από τα ηλιακά εγκαύματα, τη δυσανεξία στον ήλιο, την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας , χρωματικές αλλοιώσεις αλλά και  δυσπλασίες. Ο ήλιος που  μας ξεκουράζει αλλά και μας γεμίζει ενέργεια   δεν είναι τόσο αθώος. Το μόνο όπλο αντίστασή  μας είναι η προγραμματισμένη προστασία με αντηλιακά αλλά και η αλλαγή συμπεριφοράς  στην έκθεσή μας.  

Ανάγκη για καθημερινή προστασία:

Δεν είναι μόνο οι ώρες που ξεχνιόμαστε στις παραλίες που έχουμε ανάγκη για προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Έχει αποδειχθεί ότι το 80% από την ακτινοβολία που δεχόμαστε κατά τη διάρκεια της ζωής μας προέρχεται από σύντομες εκθέσεις οι οποίες όμως δεν είχαν ανάλογη πρόθεση. Δηλαδή είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι το μεγάλο ποσοστό ακτινοβολίας το δεχόμαστε όταν δεν το υπολογίζουμε και αυτό προέρχεται από τις καθημερινές επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητές μας, όταν καθόμαστε πίσω από τα τζάμια, όταν οδηγούμε ή απλά όταν κατεβαίνουμε για ψώνια. Με τον όρο λοιπόν φωτοπροστασία έχουμε συμπεριλάβει τις κινήσεις του πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε από τις φθορές της ακτινοβολίας και   διακρίνεται σε φυσική και τοπική. Η φυσική αφορά τη αποφυγή από τον ήλιο ενώ η τοπική αφορά τη χρήση των αντηλιακών. Φυσική φωτοπροστασία: Να αποφεύγουμε την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία τις ώρες κατά τις οποίες  είναι μεγαλύτερη, δηλαδή μεταξύ 11π.μ. και 4π.μ. Η υπεριώδης   ακτινοβολία αυξάνεται κατά4% κάθε 400 μέτρα ενώ ανακλάται σε ποσοστό 20% από το νερό. Να είστε προσεκτικές ακόμη και με συννεφιά καθώς τα σύννεφα δεν εμποδίζουν τις ακτίνες UV.
Στα ρούχα έχει μεγαλύτερη προστατευτική αξία η πυκνότητα της ύφανσης και όχι το χρώμα όπως οι περισσότεροι πιστεύουμε. Επίσης ένα βρεγμένο ρούχο προσφέρει μικρότερη προστασία από ένα στεγνό, ενώ το καπέλο εάν δεν διαθέτει μεγάλο γείσο δεν προστατεύει το πρόσωπο. Προστασία στα μάτια μας εξασφαλίζουν μόνο τα γυαλιά τα οποία έχουν αντηλιακά φίλτρα αλλά και έχουν μεγάλο φορμά ώστε να καλύπτουν τα μάτια.

Επιλέγοντας αντηλιακό:

Τα αντηλιακά προιόντα είναι ειδικές συνθέσεις που έχουν ενισχυθεί με φωτοπροστατευτικούς παράγοντες που είναι γνωστοί ως φίλτρα. Διακρίνονται σε φυσικές ουσίες ορυκτής προέλευσης που ανακλούν την ακτινοβολία που πέφτει στην επιδερμίδα και χημικά φίλτρα , οργανικές ουσίες που απορροφούν την ακτινοβολία πριν αυτή καταφέρει να δημιουργήσει βλάβες στην επιδερμίδα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο συνδυασμός τόσο των φυσικών όσο και των χημικών φίλτρων  προσφέρει ολοκληρωμένη και ασφαλή προστασία από την UVA και την UVB ακτινοβολία. Τα αντηλιακά φίλτρα που περιέχονται σε ένα προϊόν καθορίζουν τον προστατευτικό του ρόλο στην ηλιακή ακτινοβολία. Η ικανότητα φωτοπροστασίας ενός αντηλιακού υπολογίζεται με τον προσδιορισμό του Δείκτη Ηλιακής Προστασίας ή SPF ( Sun Protection Factor) ή IP ( Indice de Protection).      
-Να εξετάζετε το επίπεδο ηλιοφάνειας.
-Να επιλέγετε την κατάλληλη προστασία που καλύπτει το φωτότυπό σας αλλά και το βαθμό ευαισθησίας σας στον ήλιο.
-Χρειάζεται να μελετάτε τα στάδια μαυρίσματος της επιδερμίδας σας κατά την έκθεσή της στον ήλιο.
-Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε διαφορετικά προϊόντα για τις ζώνες του σώματος που βρίσκονται σε περισσότερη έκθεση όπως το πρόσωπο, το ντεκολτέ οι ώμο τα χέρια αλλά και τα μάτια το στόμα και η μύτη που είναι τα πιο ευάλωτα σημεία του προσώπου.
 -Να χρησιμοποιείτε υφή που σας προσφέρει κάλυψη και προστασία.

Αποκρυπτογραφήστε τους κώδικες:
Οι ενδείξεις πάνω στα προϊόντα στη κατηγορία των αντηλιακών ποικίλουν τόσο για την UVB ακτινοβολία (SPF) όσο και για την UVA (μέθοδος IPD και PPD)
Ο δείκτης SPF ακολουθείτε από όλες σχεδόν τις εταιρίες, οι διαφοροποιήσεις ξεκινούν από τον υπολογισμό του δείκτη UVA ( μία μεγάλη μερίδα επιστημόνων βρίσκει πιο ενδεδειγμένη διαδικασία αυτή της μεθόδου PPD (αντιπροσωπεύει τον υπολογισμό του δείκτη προστασίας 2 ώρες μετα την εφαρμογή αντηλιακού σε συγκεκριμένη ποσότητα 2γρ/cm2 επιφάνειας σώματος).
Ωστόσο μετά από ρυθμίσεις από την Colipa ( Ευρωπαικός Οργανισμός) ο βαθμός προστασίας από την UVA ακτινοβολία ορίζεται με την ένδειξη ULTRA που εγγυάται μία σχέση τουλάχιστον 1 προς 3. Δηλαδή ένα αντηλιακό που έχει δείκτη προστασίας SPF 60 για την UVB και αναγράφει την ένδειξη ultra  θα έχει δείκτη προστασίας για την UVA ακτινοβολία τουλάχιστον 20. Οι ρυθμίσεις αυτές θα ακολουθηθούν από τις περισσότερες εταιρείες το αργότερο μέχρι το 2006 ώστε έτσι να μπορούμε εύκολα να επιλέγουμε το προιόν που καλύπτει τις ανάγκες μας χωρίς να βομβαρδιζόμαστε από ακατανόητους πολλές φορές δείκτες.
 
Σημασία στη συχνότητα και την επανάληψη:

Το αντηλιακό μας πρέπει να εφαρμόζεται τουλάχιστον 20 λεπτά της ώρας πριν την έκθεση στον ήλιο και εάν θέλουμε να διατηρήσουμε κάποια πραγματική αντηλιακή προστασία πρέπει να επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή απλώνοντας ικανοποιητική ποσότητα αντηλιακού ανά δύο ώρες εφόσον η έκθεση μας στην ηλιακή ακτινοβολία συνεχίζεται. Χρειάζεται όμως να έχουμε υπόψη μας ότι ακόμη και τα αδιάβροχα αντηλιακά ή τα ανθεκτικά στο νερό υφίστανται  μείωση της δυνατότητας προστασίας του διαθέτουν μετά από ένα μπάνιο στη θάλασσα ή τη πισίνα. Επομένως είναι ανάγκη να επαναλαμβάνουμε την επάλειψη με αντηλιακό όταν βγαίνουμε από το νερό. Προσοχή: Έχει διαπιστωθεί ότι κατά τη διάρκεια του μπάνιου ή μετά από εφίδρωση για τους φανατικούς των σπορ π.χ. παίζοντας ρακέτες η μείωση του δείκτη προστασίας κυμαίνεται από 20 έως και 30%.

Νέες υφές, πολλές  επιλογές για περισσότερη ευχαρίστηση

Σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει βοηθήσει ώστε να έχουμε μία μεγάλη γκάμα από διαφορετικές υφές στα αντηλιακά που καλύπτουν όχι μόνο τις ιδιαίτερες αισθητικές ανάγκες μας αλλά τις ανάγκες της επιδερμίδας μας και τις συνήθειές μας στη παραλία. Έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα:  
-Αισθησιακά γαλακτώματα: Με βελούδινη υφή απλώνονται ομοιόμορφα στην επιδερμίδα, εμποδίζουν την αφυδάτωση και την απαλαίνουν.
-Δροσερές λοσιόν: Είναι εξαιρετικά ελαφριές, δεν κολλάνε και πολλές από αυτές δίνουν ένα λαμπερό αποτέλεσμα στην επιδερμίδα.
 -Πλούσιες κρέμες: Εξασφαλίζουν πολύ δυνατή κάλυψη και στη πλειοψηφία τους είναι τα προϊόντα με τους υψηλότερους δείκτες προστασίας.
-Απαλά Σπρέι: Έχουν πολύ υδατικές φόρμουλες και είναι πολύ εύκολα στην εφαρμογή τους.
-Φίνα Λάδια: Δεν παρέχουν υψηλή προστασία αλλά προσφέρουν γρήγορο μαύρισμα.  
Ανάλαφρα Ενυδατικά Τζελ: Αφήνουν μία αίσθηση δροσιάς και απαλότητας.

 

Δες ακόμα: Πώς να αποφύγεις το ξεφλούδισμα το καλοκαίρι!