Ομορφιά
ΑΚΜΗ ΤΕΛΟΣ! Απαλλαγείτε για πάντα από τα σπυράκια με τη μέθοδο της Δρ Ξανθινάκη
Η εξειδικευμένη στην ακμή δερματολόγος Δρ. Αρσινόη Ξανθινάκη αποκαλύπτει όλα τα μυστικά!
Γιατί βγάζω συνεχώς σπυράκια;
Ένα βασικό αίτιο της ακμής είναι οι διακυμάνσεις των ανδρογόνων (για παράδειγμα αν είσαι έφηβη, αν πάσχεις από πολυκυστικές ωοθήκες ή αν άρχισες ή σταμάτησες πρόσφατα τα αντισυλληπτικά). Προβλήματα με το θυρεοειδή σου μπορεί επίσης να είναι ένα “κρυφό” αίτιο της ακμής.
Τα σπυράκια μπορεί ακόμα να εμφανίζονται αν αγχώνεσαι εύκολα, αν ζεις σε περιοχή με ρύπανση της ατμόσφαιρας ή αν εκτίθεσαι υπερβολικά στον ήλιο.
Ακμή μπορεί να προκαλέσουν επίσης τα λάθος καλλυντικά (πλούσια και λιπαρά προϊόντα ενυδάτωσης, περιποίησης ή μακιγιάζ). Άλλες φορές φταίει ο λάθος τρόπος που καθαρίζεις το πρόσωπο σου (πολύ ήπιος ή υπερβολικά επιθετικός).
Συχνή αιτία είναι επίσης η λανθασμένη μέθοδος αποτρίχωσης (κερί, χαλάουα, τσιμπιδάκι, κλωστή, αλλά και laser με λάθος παραμέτρους).
Τους τελευταίους μήνες έχει προστεθεί ένας επιπλέον παράγοντας πρόκλησης ακμής, η χρήση της μάσκας για την προστασία από τον COVID-19. Ο μηχανισμός με τον οποίο η μάσκα οδηγεί σε ανάπτυξη ακμής (τη λεγόμενη maskne) είναι ένας συνδυασμός της τριβής από το υλικό της μάσκας που ερεθίζει το πρόσωπο με την ανάπτυξη θερμού και υγρού περιβάλλοντος κάτω από τη μάσκα που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων.
Πρέπει να προσέχω τι τρώγω;
Οπωσδήποτε ναι! Σήμερα ξέρουμε ότι η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη ακμής. Τα σπυράκια βγαίνουν πολύ εύκολα όταν η διατροφή είναι “δυτικού τύπου”, δηλαδή με άφθονους υδατάνθρακες, ζωικά προϊόντα (και κυρίως γαλακτοκομικά) και γρήγορο-πρόχειρο φαγητό. Η διατροφή αυτού του τύπου οδηγεί στην υπερβολική παραγωγή σμήγματος και τη δημιουργία φλεγμονής στο δέρμα, με αποτέλεσμα να γεμίζει σπυράκια.
Με παρόμοιο τρόπο δρουν και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφέ, αλλά και το κάπνισμα.
Τι μπορώ να κάνω για να εξαφανίσω τα σπυράκια;
Το πιο σημαντικό βήμα είναι ο καθαρισμός του προσώπου και η θεραπεία της ακμής στο ιατρείο.
Ο κλασικός καθαρισμός με τον ατμό το περασμένων δεκαετιών θεωρείται πια παρωχημένος, αλλά και συχνά επικίνδυνος για διασπορά της μόλυνσης και δημιουργία ουλών. Επίσης ξεπερασμένα θεωρούνται και τα παλαιού τύπου peelings της ακμής που προκαλούσαν έντονο ερεθισμό και ξεφλούδισμα, χωρίς να βελτιώνουν τα σπυράκια. Σήμερα υπάρχουν τα νέα “έξυπνα peelings” που δεν είναι απλά οξύ, αλλά μία ολοκληρωμένη θεραπεία της ακμής με καθαριστικά, αντιμικροβιακά και αντιφλεγμονώδη συστατικά που μεταφέρονται με έναν ειδικό φορέα (carrier) βαθιά στο επίπεδο των αποφραγμένων πόρων και τους ξεμπλοκάρουν “εκ των έσω”, χωρίς να ερεθίζεται ή να ξεφλουδίζει η επιφάνεια του δέρματος. Σε μεγαλύτερες ηλικίες γίνεται και διέγερση της παραγωγής συνδετικού ιστού για σύσφιξη του προσώπου και εξάλειψη των ρυτίδων.
Πολύ σημαντικά είναι επίσης τα προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης στο σπίτι ,που πρέπει να είναι κατάλληλα για την ηλικία, το δέρμα και το είδος της ακμής του ασθενούς. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να χρησιμοποιεί το ίδιο καθαριστικό σαπούνι ακμής ένα παιδί 11 ετών με προεφηβική ακμή, ένας έφηβος 15 ετών και μία γυναίκα στα 40 της. Στην ακμή των ενηλίκων γυναικών επίσης, πρέπει να επιλέγονται αντιακνεϊκά προϊόντα, που παράλληλα να προσφέρουν περιποίηση και αντιγηραντική φροντίδα ή ακόμα καλύτερα, να φτιάχνονται στο ιατρείο custom-made προϊόντα για την ολοκληρωμένη εξατομικευμένη περιποίηση του δέρματος με ακμή.
Χρειάζεται να πάρω χάπια;
Η χορήγηση των “βαριών” χαπιών της ακμής (ρετινοειδών) είναι καλύτερα να αποφεύγεται στη σύγχρονη θεραπεία της ακμής.
Τα χάπια αυτά οδηγούν σε ερεθισμό, ξεφλούδισμα και ξηρότητα του δέρματος που δυσκολεύουν την καθημερινότητα και επιβαρύνουν πολύ τον οργανισμό, ενώ η εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της λήψης τους απαγορεύεται. Επιπλέον σχεδόν πάντα παραμένουν σημάδια στο πρόσωπο αλλά και τα σπυράκια ξαναβγαίνουν μετά το τέλος της θεραπείας με τα ρετινοειδή.
Σήμερα στην ακμή, όπως σε όλα σχεδόν τα νοσήματα, κερδίζει έδαφος η “ολιστική” προσέγγιση με ειδικά φυτικά συμπληρώματα σε μορφή ροφημάτων, σταγόνων ή χαπιών. Αυτά βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και τη ρύθμιση των ορμονών και της μεταβολικής ισορροπίας του, με φυσικό τρόπο και χωρίς παρενέργειες. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να ακολουθεί ο ασθενής μία ειδική για αυτόν διατροφή που δίνεται μετά από κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο. Ο συνδυασμός της ειδικής διατροφής, των φυτικών συμπληρωμάτων και της θεραπείας στο ιατρείο απομακρύνει τη φλεγμονή και επαναφέρει την ισορροπία του οργανισμού. Έτσι αποκτάς ένα πεντακάθαρο, όμορφο δέρμα χωρίς σπυράκια που διατηρείται για πάντα.
Η Δρ. Ξανθινάκη δίνει μερικά χρήσιμα tips:
1. Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπο σας. Το συνεχές άγγιγμα του προσώπου αυξάνει την παραγωγή σμήγματος, ερεθίζει και μολύνει το δέρμα.
2. Μη ζουλάτε και μη σπάτε τα σπυράκια. Έτσι θα αποφύγετε την εξάπλωση της ακμής, αλλά και τη δημιουργία σημαδιών.
3. Πλένετε το πρόσωπο σας δυο φορές την ημέρα, αλλά και κάθε φορά που ιδρώνετε, πχ μετά τη γυμναστική, καθώς και μετά την αφαίρεση της μάσκας, με ένα ήπιο, αλλά αποτελεσματικό καθαριστικό σαπούνι.
4. Μη χρησιμοποιείτε βαριές και πλούσιες κρέμες ή βαριά και λιπαρά προϊόντα μακιγιάζ. Επιλέξτε πάντα προϊόντα με την ένδειξη “μη φαγεσωρογόνο” (non-comedogenic).
5. Μη χρησιμοποιείτε στα μαλλιά προϊόντα που περιέχουν έλαια. Μην εφαρμόζετε το κοντίσιονερ ή τη μάσκα μαλλιών κοντά στις ρίζες των μαλλιών ή τη φράντζα.
6. Χρησιμοποιείτε καθημερινά αντιηλιακό ειδικό για δέρματα με τάση ακμής με τουλάχιστον SPF30. Με τον τρόπο αυτό, αφενώς ελαττώνεται η δημιουργία ακμής και αφετέρου μειώνεται η πιθανότητα να σκουρήνουν τα κόκκινα σημάδια από παλιά σπυράκια (μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση).
7. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με σαλάτες, λαχανικά, ψάρια, όσπρια και λαδερά. Αποφύγετε τους υδατάνθρακες, το πρόχειρο-γρήγορο φαγητό, τα ζωικά και επεξεργασμένα τρόφιμα.
8. Αποφύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ και περιορίστε τον καφέ σε έναν την ημέρα.
9. Αποφύγετε τη maskne: (α) Χρησιμοποιείτε μία μάσκα από φυσικό υλικό που θα εφαρμόζει σωστά, (β) αντικαταστήστε τη μάσκα μίας χρήσης κάθε 3 ώρες και την υφασμάτινη όταν υγρανθεί. (γ) πλένετε το πρόσωπο σας μετά την αφαίρεση της μάσκας με ένα ήπιο καθαριστικό σαπούνι και (δ) αποφύγετε να φοράτε μακιγιαζ κάτω απο τη μάσκα.
10. Διαχειριστείτε το άγχος: υιοθετήστε γιόγκα, pilates, κηπουρική ή και τρέξιμο, ό,τι σας χαλαρώνει.
11. Αν η ακμή επιμένει, μη συνεχίζετε να παλεύετε μόνοι σας. Επισκεφτείτε ένα δερματολόγο για να σας βάλει σε ένα σωστό πρόγραμμα καθαρισμού και περιποίησης του δέρματος αλλά και να βοηθήσει να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν τυχόν ορμονικές ή μεταβολικές διαταραχές που συχνά εμπλέκονται στην παθογένεια της ακμής.
Διαβάστε ακόμα: Τα 5 καλύτερα serum με υαλουρονικό οξύ σύμφωνα με τους facialists των αγαπημένων μας celebrities!
Πριν υιοθετήσετε τα make up trends της σεζόν φροντίστε το δέρμα σας με το απόλυτο beauty gadget!