Ομορφιά

Μπορεί η λεύκανση να καταστρέψει τα δόντια;

Εάν σκέφτεστε να κάνετε λεύκανση των δοντιών σας, πιθανότατα έχετε κάποιες ερωτήσεις. Μία από τις πιο συχνές που γίνονται στους οδοντιάτρους είναι αν «η λεύκανση των δοντιών βλάπτει τα δόντια».

Η αισθητικός οδοντίατρος στην Γλυφάδα, Μαρία Λάλουση είναι μαζί μας και θα λύσει όλες σας τις απορίες σχετικά με την λεύκανση δοντιών.

Γενικά, η λεύκανση των δοντιών είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για να κάνετε τα δόντια σας πιο λευκά. Όταν η λεύκανση γίνεται σωστά, δεν καταστρέφει το σμάλτο (αδαμαντίνη) των δοντιών αλλά μπορεί να έχει κάποιες παρενέργειες.

Επίσης, δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα σε κάθε περίπτωση και σε κάθε άνθρωπο. Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα όπως και τα μειονεκτήματα των διαφορετικών ειδών λεύκανσης.

Ποια μέθοδο λεύκανσης δοντιών να επιλέξω

Οι ασθενείς που θέλουν να κάνουν λεύκανση θα πρέπει να επισκεφτούν πρώτα τον οδοντίατρο για κλινικό και ακτινογραφικό έλεγχο γιατί η λεύκανση των δοντιών πρέπει να γίνεται μόνο σε υγιή δόντια. Γι’ αυτό, συνιστάται μετά τον κλινικό και τον ακτινογραφικό έλεγχο, βαθύς καθαρισμός.

Έτσι ο οδοντίατρος θα βεβαιωθεί ότι δεν έχετε υποκείμενα προβλήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της λεύκανσης.

Οι λευκαντικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται για την λεύκανση των δοντιών είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου και το υπεροξείδιο καρβαμιδίου. Οι λευκαντκοί παράγοντες διεισδύουν στην αδαμαντίνη των δοντιών προκαλώντας μια χημική αντίδραση που ονομάζεται οξείδωση και έτσι διαλύουν το σκούρο χρώμα των δοντιών και τις χρωστικές.

Υπάρχουν δύο τύποι χρωστικών: εξωγενείς και ενδογενείς. Οι εγγενείς χρωστικές προκαλούνται από εσωτερικούς παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, η γήρανση, η λήψη φαρμάκων κατά την εγκυμοσύνη και ορισμένα προβλήματα υγείας. Οι εξωγενείς χρωστικές είναι αυτές που προέρχονται από το κάπνισμα, την κατανάλωση καφέ ή κόκκινου κρασιού.

Το αν οι χρωστικές είναι ενδογενείς ή εξωγενείς δεν έχει καμία σχέση με τα προϊόντα λεύκανσης των δοντιών. Οι λευκαντικοί παράγοντες είναι κατάλληλοι και για τους δύο τύπους χρωστικών.

Ωστόσο, τα προϊόντα λεύκανσης έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην αφαίρεση εξωγενών χρωστικών. Δυστυχώς, ορισμένοι εγγενείς χρωστικές δεν μπορούν να αφαιρεθούν.

Ανεπιθύμητες ενέργειες από την λεύκανση των δοντιών

Αν και η λεύκανση των δοντιών δεν βλάπτει τα δόντια, οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες:

Η Ευαισθησία των δοντιών

Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν ευαισθησία των δοντιών μετά από την λεύκανση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ο λευκαντικός παράγοντας διεισδύει στο δόντι και ερεθίζει τον πολφό (νεύρο) των δοντιών. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό συγκέντρωσης του λευκαντικού παράγοντα, τόσο πιο πιθανό είναι να προκαλέσει ευαισθησία.

Ευτυχώς, η ευαισθησία είναι συνήθως ήπια και εξαφανίζεται γρήγορα συνήθως μέσα σε 1-2 ώρες μετά το τέλος της λεύκανσης.
Το φθόριο συνδυάζεται συνήθως με λευκαντικούς παράγοντες για την καταπολέμηση της ευαισθησίας και την εξουδετέρωση της πιθανότητας διάβρωσης της αδαμαντίνης.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας ασθενής για να αποφύγει την ευαισθησία των δοντιών. Αντιφλεγμονώδη φάρμακα που λαμβάνονται πριν από τη λεύκανση ή και μετά μπορεί να βοηθήσουν. Θα πρέπει επίσης οι ασθενείς να αποφεύγουν να τρώνε και να πίνουν αμέσως μετά τη θεραπεία. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγουν όξινα ποτά όπως χυμούς λεμονιού και πορτοκαλιού.
Εάν ένας ασθενής έχει ήδη οδοντική ευαισθησία, η λεύκανση των δοντιών μπορεί να την επιδεινώσει. Ο οδοντίατρος θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει για το είδος της λεύκανσης των δοντιών που είναι καλύτερη για τα δόντια σας, ή και ακόμα αν θα πρέπει να την αποφύγετε εντελώς.

Ερεθισμός μαλακών μορίων (ούλα, χείλη)

Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη λεύκανση των δοντιών μπορούν να ερεθίσουν τα ούλα και τους περιβάλλοντες ιστούς του στόματος. Όταν ο οδοντίατρος κάνει την λεύκανση, εφαρμόζει πρώτα ένα προστατευτικό υλικό στα ούλα για να δημιουργήσει ένα φράγμα και να αποφευχθεί η επαφή των ούλων με τον λευκαντικό παράγοντα.

Όταν οι μαλακοί ιστοί εκτίθενται πολύ καιρό σε προϊόντα λεύκανσης, ο ασθενής μπορεί να υποστεί χημικό έγκαυμα. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί ως λευκές κηλίδες στα ούλα αμέσως μετά τη θεραπεία. Μπορεί να υπάρξει φλεγμονή και αίσθημα καύσου και στις χειρότερες περιπτώσεις πόνος και αιμορραγία

Όπως και η ευαισθησία των δοντιών, έτσι και ο ερεθισμός των ούλων συνήθως εξαφανίζεται μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Για αυτό είναι σημαντικό να γίνεται πρώτα θεραπεία ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας ειδικά σε ασθενείς που έχουν ιστορικό ουλίτιδας ή γενικότερα προβλήματα με τα ούλα.

Επιβαρυντικές υπάρχουσες παθήσεις

Ενώ η ίδια η λεύκανση των δοντιών δεν βλάπτει το σμάλτο (αδαμαντίνη) των δοντιών, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εάν το σμάλτο είναι ήδη αδύναμο. Όταν το σμάλτο έχει διαβρώσεις ή εάν υπάρχουν τερηδόνες, η λεύκανση δεν είναι καλή ιδέα.

Οι λευκαντικοί παράγοντες λειτουργούν διεισδύοντας στα δόντια, οπότε αν υπάρχουν κοιλότητες στα δόντια που σχηματίζονται από τις τερηδόνες, οι χημικές ουσίες θα μπουν και μέσα στις κοιλότητες. Ανάλογα με το πόσο βαθιά είναι η κοιλότητα, αυτό μπορεί να προκαλέσει ακραίο πόνο. Μπορεί επίσης να βλάψει ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και να νεκρώσει το νεύρο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να έχετε έναν πλήρη οδοντιατρικό έλεγχο πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία λεύκανσης. Οι τερηδόνες πρέπει να φτιαχτούν πρώτα με σφραγίσματα για να αποφευχθεί ο πόνος και η περαιτέρω ζημιά.

Ένα άλλο ζητούμενο που πρέπει να σημειωθεί σχετικά με τις αποκαταστάσεις είναι ότι τα λευκά σφραγίσματα, οι στεφάνες και άλλες οδοντικές αποκαταστάσεις από ρητίνη ή πορσελάνη δεν θα επηρεαστούν από τη λεύκανση όπως τα δόντια. Εάν γίνει ένα σφράγισμα για να ταιριάζει με το χρώμα των υπόλοιπων δοντιών πριν από τη λεύκανση, μπορεί να φαίνεται αρκετά διαφορετικό μετά.

Εάν σκοπεύετε να κάνετε οδοντιατρικές εργασίες και ταυτόχρονη λεύκανση στα δόντια σας, ο οδοντίατρος θα πρέπει να σας ενημερώσει ότι πρώτα πρέπει να γίνει η λεύκανση και μετά από 15 μέρες να κάνετε οποιαδήποτε αποκατάσταση με ρητίνη ή πορσελάνη.

Βέλτιστες πρακτικές για λεύκανση δοντιών

Η λεύκανση των δοντιών είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για να αποκτήσετε ένα πιο φωτεινό χαμόγελο. Είναι σημαντικό όμως να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί και ποιοι είναι οι κίνδυνοί του. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη λεύκανση των δοντιών και να βεβαιωθείτε ότι δεν βλάπτει τα δόντια σας:

Ρεαλιστικές προσδοκίες: Θυμηθείτε ότι τα φυσικά δόντια έρχονται σε όλες τις αποχρώσεις και δεν είναι πάντα μια λαμπρή απόχρωση του λευκού. Κατανοήστε ότι τα αποτελέσματα λεύκανσης των δοντιών ποικίλλουν.

Ακολουθήστε τις οδηγίες: Εάν κάνετε λεύκανση στο σπίτι, φροντίστε να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες, ειδικά όταν πρόκειται για οδηγίες σχετικά με την προστασία των δοντιών και των ούλων σας.

Αποφύγετε την υπερβολική χρήση: Πολλά προβλήματα προκύπτουν όταν οι άνθρωποι γίνονται ανυπόμονοι για τα αποτελέσματα και χρησιμοποιούν τα προϊόντα πολύ συχνά ή για πολύ καιρό. Αντί να κάνει τα δόντια πιο λευκά, η υπερβολική χρήση αυτών των προϊόντων μπορεί να τα κάνει να γίνουν γκρίζα ή ημιδιαφανή.

Προσωπικές συνήθειες: Πρέπει να αποφεύγετε πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν χρωστικές στα δόντια. Η αποφυγή του καπνού, του καφέ, του τσαγιού ή του κρασιού μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση χρωστικών ή να βοηθήσει στη λεύκανση των δοντιών να διαρκέσει περισσότερο.

Σκεφτείτε έναν επαγγελματία: Μιλήστε με τον οδοντίατρό σας σχετικά με τα τρόπους λεύκανσης που υπάρχουν για να έχετε την ηρεμία ότι έχουν ακολουθηθεί τα καλύτερα πρωτόκολλα ασφαλείας για εσάς και για τα δόντια σας.

Δρ Μαρία Λάλουση, D.D.S., Msc Οδοντικά Εμφυτεύματα, πιστοποιημένη στην αισθητική οδοντιατρική PG Cert Aesthetic Dentistry.

Αν ενδιαφέρεστε να κάνετε και εσείς λεύκανση η αισθητικός οδοντίατρος Μαρία Λάλουση είναι διαθέσιμη για να σας λύση κάθε απορία, κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

Για να διαβάστε περισσότερα για τη λεύκανση δοντιών πατήστε ΕΔΩ.

Περισσότερες πληροφορίες:

Μαρία Λάλουση | Facebook

Maria Lalousi (@marialalousidentalclinic) • Φωτογραφίες και βίντεο στο Instagram

https://www.youtube.com/channel/UCHHxw5HwLBbihrpTG5tRWww

Μια ματιά ακόμα:

Tα δικά μου tips για βελούδινα χείλη …για φίλημα!