Σχέσεις-Σεξ

Shopping therapy: γιατί δεν μπορούμε να αντισταθούμε;

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Duke ανακάλυψαν ότι η λαχτάρα για τα ψώνια μοιάζει μερικές φορές ασίγαστη, επειδή τα συναισθήματα και η χρηματική αξία υφίστανται επεξεργασία στο ίδιο τμήμα του εγκεφάλου.

Αυτό μπορεί να είναι και ο λόγος που οι εκκλήσεις για φιλανθρωπίες συνήθως είναι επιτυχείς.

Η όλη έρευνα έγινε στο πλαίσιο της νευροοικονομικής – της επιστήμης που μελετά πως κοστολογεί ο εγκέφαλος τα αντικείμενα. Όπως έδειξε, οι διεργασίες που καθορίζουν το συναίσθημα και την αξία πραγματοποιούνται στον μεσοκοιλιακό προμετωπιαίο φλοιό (vmPFC) ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στα μάτια μας.

Το γεγονός αυτό μας μπερδεύει και εξασθενεί την ικανότητά μας να λαμβάνουμε αμερόληπτες αποφάσεις όταν «παλεύει» η επιθυμία με το οικονομικό κόστος.

Επιπλέον, μας καθιστά πιο επιρρεπείς στο να αγοράσουμε παρορμητικά κάτι, ακόμα κι αν δεν το χρειαζόμαστε ή δεν έπρεπε να το αγοράσουμε, επειδή δεν μας περισσεύουν χρήματα.

«Το γεγονός ότι συναίσθημα και αξία ρυθμίζονται από το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου υποδηλώνει ότι τα συναισθήματά μας παίζουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις για αγορά», δήλωσε ο δρ Σκοτ Χούτελ, από το Κέντρο Επιστήμης των Αποφάσεων του Duke, το οποίο βρίσκεται στην Βόρειο Καρολίνα.

Και πρόσθεσε πως έως τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι η χρηματική αξία και τα συναισθήματα είναι λειτουργίες ανεξάρτητες μεταξύ τους, αλλά η έρευνά τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neuroscience», έδειξε πως σχετίζονται.

Πηγή : www.tanea.gr