Σχέσεις-Σεξ

Ευτυχία είναι να… μην απαντάς στο κινητό!

Όπως έδειξε, όσοι πετάγονται για να απαντήσουν ακαριαία σε κάθε ήχο του κινητού τους είναι λιγότερο ευτυχισμένοι απ’ ό,τι όσοι απαντούν όταν ευκαιρήσουν.

Αυτό οφείλεται στο ότι οι μανιώδεις χρήστες του κινητού έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάσχουν από έντονο άγχος και να παραμελούν άλλες υποχρεώσεις τους για να μην καθυστερήσουν να απαντήσουν, ακόμα κι αν κατά βάθος δεν το θέλουν.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από μελέτη του Πανεπιστημίου του Κεντ, στο Οχάιο, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 500 φοιτητές και φοιτήτριες, ηλικίας 18 έως 22 ετών.

Οι νέοι συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια για τη χρήση του κινητού, περιέγραψαν πως ένιωθαν γι’ αυτήν και συμπλήρωσαν τεστ μέτρησης του άγχους και της ικανοποίησής τους από τη ζωή τους.

Επέτρεψαν επίσης στους ερευνητές να εξετάσουν τις βαθμολογίες που είχαν πετύχει στα μαθήματα του πανεπιστημίου.

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, η επίμονη ενασχόληση με το κινητό προκαλούσε σε πολλούς από αυτούς έντονο άγχος – είτε διότι ένιωθαν αναγκασμένοι να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους φίλους τους, είτε διότι δεν μπορούσαν να μείνουν μακριά από τα site κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook.

«Αισθάνομαι ότι έχω ακόμα μία υποχρέωση στη ζωή μου», είπε χαρακτηριστικά ένας από τους φοιτητές, ενώ άλλοι είπαν πως από τότε που πήραν το κινητό είναι υποχρεωμένοι να απαντούν αμέσως σε όποιον τους αναζητά.

Η χρήση του κινητού συσχετίσθηκε επίσης αρνητικά με τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των νέων: όσο περισσότερο ασχολούνταν με το κινητό, τόσο χειρότερα τα πήγαιναν στα μαθήματα.

Όλ’ αυτά μαζί, δε, είχαν ως συνέπεια να μειώνεται η ικανοποίησή τους από τη ζωή τους – «ή με άλλα λόγια η ευτυχία τους», σημειώνουν οι ερευνητές.

Συνοπτικά, «η αυξημένη συχνότητα χρήσης του κινητού τείνει να οδηγεί σε μειωμένες ακαδημαϊκές επιδόσεις, υψηλότερο άγχος και χαμηλότερη ευτυχία σε σύγκριση με την λιγότερο συχνή χρήση», γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Computers in Human Behavior».

Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με προγενέστερες μελέτες που υποδήλωναν ότι η χρήση των κινητών βελτιώνει τις κοινωνικές επαφές και συμβάλλει στην ελάττωση των αισθημάτων απομόνωσης.

«Το κλειδί φαίνεται πως είναι ο τρόπος χρήσης του κινητού», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άντριου Λεπ, αναπληρωτής καθηγητής στο Κολέγιο Αγωγής, Υγείας & Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (EHHS) του πανεπιστημίου.

«Πολλοί από αυτούς τους νέους αδυνατούσαν να μείνουν μόνοι έστω και για μια στιγμή, παρότι θα το ήθελαν πάρα πολύ. Η ψυχική υγεία, όμως, χρειάζεται στιγμές μοναξιάς, περισυλλογής και επεξεργασίας των γεγονότων της ζωής, ειδάλλως υποφέρει.

»Επιπλέον, κάποιοι είχαν την τάση να στέλνουν SMS από το πρωί που ξυπνούσαν έως τη νύχτα που έμπαιναν για ύπνο – και αυτό από μόνο του είναι στρεσογόνο».

Και συνέχισε: «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως, επειδή έχει κινητό τηλέφωνο δεν σημαίνει πως πρέπει να απαντάει ανά πάσαν ώρα και στιγμή, αλλά όταν πραγματικά έχει τη διάθεση και την ευκαιρία. Σε διαφορετική περίπτωση, υπονομεύει την ψυχική υγεία και την ευτυχία του».

 

ΠΗΓΗ: www.tanea.gr