Σχέσεις-Σεξ

Θεραπεία Ζεύγους: Πώς μπορεί να επωφεληθεί ένα ζευγάρι από την επίσκεψή του στο ψυχολόγο;

Είναι συχνό φαινόμενο ο άνδρας ή η γυναίκα σύντροφος να νιώθουν πως η σχέση τους έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο, πως οι συναισθηματικές τους ανάγκες δεν καλύπτονται πια ή ίσως δεν καλύφθηκαν ποτέ. Η σεξουαλική απομάκρυνση, η ‘αδελφοποίηση’ των συντρόφων είναι φαινόμενα των σύγχρονων σχέσεων, φαινόμενα που προκαλούν συναισθήματα φόβου, άγχους και πανικού στους συντρόφους. Ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στα θέματα που ένα ζευγάρι φέρει στο γραφείο του συμβούλου σχέσεων βλέπουμε συχνά την έλλειψη επικοινωνίας, που ενδέχεται να απεικονίζεται τόσο στη συναισθηματική όσο και στη σεξουαλική απομόνωση των συντρόφων.  Ακόμη, μια απιστία σεξουαλικής ή συναισθηματικής φύσεως γίνεται συχνά η αφορμή για να ζητήσει ένα ζευγάρι τη βοήθεια ειδικού. Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών, οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις αλλά και η ανάμειξη του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος στη σχέση του ζευγαριού μπορεί να αποτελέσουν ‘σκοτεινά σημεία’ σε μια σχέση στα οποία οι σύντροφοι καλούνται να ρίξουν φως με τη βοήθεια του ειδικού ψυχολόγου. Ακόμη δεν είναι σπάνιο ένα ζευγάρι να επισκέπτεται το γραφείο μας θέλοντας να ‘διευκολύνει’ την πορεία του προς το χωρισμό. 

Πολλοί θα αναρωτηθούν πώς ένα ζευγάρι το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία χωρισμού μπορεί να επωφεληθεί από τη θεραπεία ζεύγους. Λαμβάνοντας όμως υπ’όψη το πως ο χωρισμός από μια σχέση στην οποία οι σύντροφοι έχουν επενδύσει συναισθηματικά, συχνά βιώνεται ως πένθος αντιλαμβανόμαστε πως στο θεραπευτικό δωμάτιο οι σύντροφοι θα μπορέσουνα να εκφράσουν τα συναισθήματα της απώλειας, να κάνουν μια ανασκόπηση στη σχέση τους και να πορευτούν μαζί προς το τέλος αυτής. Στις περιπτώσεις που το ζευγάρι έχει αποκτήσει παιδιά στην πορεία της σχέσης του, η θεραπεία ζεύγους μπορεί να επεκταθεί σε οικογενειακή θεραπεία λαμβάνοντας σοβαρά υπ΄όψη τις συνέπειες του χωρισμού για τη ψυχική ωρίμανση των παιδιών, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο πως θα προστατευτεί η συναισθηματική τους ισορροπία μέσα στη σωρεία αλλαγών που θα επέλθει και στη δική τους ζωή. 

Ο κάθε ένας από τους συντρόφους που αποφασίζουν συμμαχικά να δουλέψουν τη σχέση τους στο χώρο ενός ειδικού, θα έχει την ευκαιρία να κοιτάξει πίσω στο χρόνο και να αναγνωρίσει τα μοτίβα που ενδεχομένως κουβαλά από τις σχέσεις που παρατήρησε ως παιδί στην δική του οικογένεια καταγωγής. Είναι συχνό φαινόμενο ένας σύντροφος να διαπιστώνει μέσα από τη θεραπεία ζεύγους πως επαναλαμβάνει ακούσια το γονεικό πρότυπο σχέσης με ένα τρόπο δυσλειτουργικό για τη δική του σχέση. Ή ακόμη οι σύντροφοι ενδέχεται να μένουν εγκλωβισμένοι στον τρόπο που οι γονείς τους διαπαδαγώγησαν τους ίδιους, χωρίς να δίνουν το περιθώριο στη σχέση τους να βρει ένα κοινό τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων που ανακύπτουν στην οικογένεια. Το θεραπευτικό δωμάτιο μπορεί να αποτελέσει για τους συντρόφους ένα ‘ασφαλές μέρος’ για να εκφράσουν συναισθήματα, επιθυμίες και ανάγκες που ίσως δεν εξέφρασαν ποτέ ή ακόμη να αναγνωρίσουν τα δικά τους λάθη στην πορεία της σχέσης. Ο κατάλληλα εκπαιδευμένος θεραπευτής διασφαλίζει πως και οι δύο σύντροφοι θα έχουν το χρόνο να εκφραστούν χωρίς φυσικά να παίρνει το μέρος κανενός αλλά κυρίως χωρίς να αποφασίζει για τη σχέση αυτή καθώς βρίσκεται εκεί για να διευκολύνει το ζευγάρι στο ταξίδι του προς τη λήψη των δικών του σημαντικών αποφάσεων. 

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η θεραπεία ζεύγους δίνει τη δυνατότητα στους συντρόφους να μιλήσουν και να ακουστούν, να μάθουν καλύτερα τον άνθρωπο που έχουν δίπλα τους αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό διεκδικώντας μαζί μια ποιοτική συναισθηματική επικοινωνία και μια ζωντανή σεξουαλική επαφή. 

Διάβασε ακόμα: Σεξ και γυναικεία ψυχολογία: Πόσο… αμφίδρομη είναι τελικά η σχέση τους;