Σχέσεις-Σεξ

Bασανίζεσαι ακόμη να μπεις σε πρόγραμμα; Να πώς θα επιστρέψεις ομαλά στην πραγματικότητα του… φθινοπώρου

 

Μην ταραχθείτε, ενδεχομένως αντιμετωπίζετε κι εσείς τα συμπτώματα του Συνδρόμου Άγχους που καταλαμβάνει αρκετούς από εμάς μετά τις διακοπές -οι ειδικοί αναφερόμαστε σε αυτό ως Post Vacation Stress Syndrome. Το σύνδρομο αυτό μπορεί να εκφραστεί και μέσω σωματικών συμπτωμάτων όπως πονοκέφαλοι, απώλεια όρεξης ή υπερφαγία αλλά και ανεξήγητη κόπωση.

Εάν διαπιστώσετε πως βιώνετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα αρπάξτε την ευκαιρία για έναν ουσιαστικό διάλογο με τον εαυτό σας προκειμένου να αντιληφθείτε γιατί αισθάνεσθε έτσι! Μήπως δεν φροντίζετε για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής σας ζωής; Μήπως δραματοποιείτε τις καταστάσεις στην δουλειά; Μήπως η τελειομανία σας δεν σας επιτρέπει να κάνετε λάθη και η επάνοδος στις δοκιμασίες της καθημερινότητας μοιάζει εφιάλτης; Η ακόμη, μήπως το καλοκαίρι αυτό είχατε μεγάλες προσδοκίες που δεν εκπληρώθηκαν (όπως για παράδειγμα να γνωρίσετε έναν μεγάλο έρωτα ή να κλείσετε μια πολύ καλή δουλειά;).  

Αφού αφεθείτε σε αυτό τον εσωτερικό διάλογο, ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω συμβουλές για μια ψυχικά ισορροπημένη επαναφορά στην καθημερινότητα μετά τις διακοπές:

  • Ο τρόπος που σκεφτόμαστε είναι σημαντικός! Στα άτομα που βιώνουν την μελαγχολία αυτή συναντούμε συνήθως έναν τρόπο σκέψης «άσπρο- μαύρο» – είτε βρίσκομαι στον απόλυτο παράδεισο των διακοπών ή στην απόλυτη κόλαση της καθημερινότητας. Είναι στο χέρι μας να ενσωματώσουμε κάποια απολαυστικά κομμάτια των καλοκαιρινών διακοπών στην διάρκεια του χειμώνα- σύντομες εξορμήσεις, συναντήσεις με τους αγαπημένους φίλους, μια μέρα άδεια από την δουλειά για την αυτο- φροντίδα μας, ότι κι αν σημαίνει αυτό για τον καθένα από εμάς. 

Να θυμάστε πως είναι επιλογή σας να ρυθμίσετε έτσι το χρόνο σας ώστε να αφήνετε περιθώρια στον εαυτό σας για σύντομα διαλείμματα- και μην φέρνετε πάντα το οικονομικό σαν δικαιολογία: μια μονοήμερη κοντινή απόδραση είναι αρκετά οικονομική και αρκεί για να σας αναζωογονήσει!

  • Στο πρακτικό μέρος, φροντίστε να μην επιστρέψετε τελευταία στιγμή από τις διακοπές- δώστε στον εαυτό σας μια- δύο μέρες περιθώριο να ενταχθείτε ομαλά στην καθημερινότητα του σπιτιού- της βάσης σας- κι έπειτα της εργασίας σας. Μην έχετε μεγάλες απαιτήσεις και προσδοκίες- κάθε αλλαγή παίρνει λίγο χρόνο, επιστρέψτε στην καθημερινότητα με τις αναμνήσεις των διακοπών και αφήστε τες σιγά σιγά στην άκρη- όχι απότομα και καταναγκαστικά.
  • Φροντίστε να καταλάβετε τι είναι αυτό στο οποίο φοβάστε τόσο πολύ να επιστρέψετε: μια εργασία που δε σας ικανοποιεί, μια εργασιακή σχέση που σας θυμώνει, μια προσωπική σχέση που σας ματαιώνει/ που δε σας καλύπτει; Μόλις το ανακαλύψετε έχετε κάνει το πρώτο βήμα για να το επιλύσετε πλησιάζοντας στην ανακούφιση και στην ψυχική σας ισορροπία!

Τέλος, να θυμάστε πάντα πως αυτό που επηρεάζει καθοριστικά τη διάθεσή μας δεν είναι τόσο η ίδια η κατάσταση, όσο ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε γι’ αυτήν, τα «χρώματα» που της δίνουμε και οι διαστάσεις που παίρνει στο μυαλό μας.

Διάβασε ακόμα: Σεξ: Οι επιστήμονες σου δίνουν και άλλους ακόμη λόγους για να το κάνεις -εκτός από την απόλαυση…