Σχέσεις-Σεξ
Το στρες απωθεί τους άντρες;
Το άγχος της καθημερινότητας αφήνει τα σημάδια του στο πρόσωπο της γυναίκας αλλά και στη σεξουαλικότητά της, σύμφωνα με νέα έρευνα .
Επιστημονικά πλέον αποδεικνύεται ότι οι άνδρες θεωρούν τις γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα στρες λιγότερο ελκυστικές από εκείνες που μπορούν να ελέγχουν το στρες. Τα ευρήματα έρχονται να συμπληρώσουν έρευνες του παρελθόντος που είχαν αποκαλύψει ότι και οι γυναίκες «κυνηγούν» άνδρες που τείνουν να αγχώνονται λιγότερο.
«Το στρες μπορεί να καταπιέσει τη γονιμότητα», σύμφωνα με τον καθηγητή βιολογίας του πανεπιστημίου Turku στη Φινλανδία, Μάρκους Ραντάλα. Επιπλέον, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες προτιμούν τους πιο χαλαρούς τύπους για να κάνουν μία σχέση ή ακόμη και για να φλερτάρουν.
Ωστόσο, το νέο σε αυτή την έρευνα είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα διαφορά που χαρακτηρίζει τον τρόπο που σκέφτονται τα δύο φύλα: Οι άνδρες δεν φαίνονται να ελκύονται περισσότερο από γυναίκες με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, ένας άλλος παράγοντας που επίσης μπορεί να είναι εμφανής στα χαρακτηριστικά του προσώπου. Οι γυναίκες, απ’ την άλλη, προτιμούν άνδρες πιο υγιείς, με εμφανές ότι διαθέτουν ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
Η αντίληψη της ομορφιάς μπορεί να γίνει τόσο αντικειμενική όσο και υποκειμενική υπόθεση. Ωστόσο, οι ψυχολόγοι και οι βιολόγοι αποκαλύπτουν ότι οι απόψεις των ανθρώπων τείνουν να συγκλίνουν σε κάποιες απόψεις. Για παράδειγμα, «οι άνδρες που προτιμούν νεότερες γυναίκες σε σχέση με τις μεγαλύτερες, και το γεγονός ότι ούτε οι άνδρες ούτε οι γυναίκες γοητεύονται από ανθρώπους που δείχνουν άρρωστοι ή εξασθενημένοι αποτελεί κάτι κοινά παραδεκτό», αναφέρει ο Ραντάλα. Η εξελικτική τάση μας για αναπαραγωγή ωθεί τους ανθρώπους στην αναζήτηση ατόμων που δείχνουν πιο υγιή και γόνιμα. Μελέτες γύρω από τη γυναικεία γοητεία αποκαλύπτουν ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της γοητείας και της υγείας.
Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Λετονία αποκάλυψε ότι οι άνδρες γοητεύονται περισσότερο από γυναίκες με χαμηλότερο επίπεδο της ορμόνης κορτιζόλης, της ορμόνης δηλαδή τους άγχους. Το σωματικό βάρος συνδέθηκε επίσης με τη γοητεία, γεγονός που σημαίνει ότι τόσο οι πολύ αδύνατες όσο και οι πολύ παχουλές γυναίκες θεωρήθηκαν λιγότερο ελκυστικές.
Όσο για το στρες, τόσο η παχυσαρκία όσο και το ελλιπές βάρος μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας. Ίσως οι άνδρες διαφέρουν από τις γυναίκες στα κριτήρια επιλογής λόγω των διαφορετικών αναπαραγωγικών τάσεων ανάμεσα στα δύο φύλα. Για τους άνδρες η αναπαραγωγή δεν είναι μία πολύπλοκη διαδικασία, καθώς, από εξελικτικής απόψεως, αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να αποκτήσουν όσους περισσότερους απογόνους γίνεται. Για τις γυναίκες, αντιθέτως, η διαδικασία είναι πιο περίπλοκη καθώς επιδιώκουν να δημιουργήσουν τις καλύτερες συνθήκες για να μεγαλώσει το παιδί τους. Ίσως αυτή η διαφορά εξηγεί και το γιατί οι γυναίκες δίνουν περισσότερη σημασία σε εκείνα τα χαρακτηριστικά του προσώπου που αποδεικνύουν ότι υπάρχει ένα υγιές και καλό ανοσοποιητικό σύστημα στον μελλοντικό τους σύντροφο.
Δες εδώ περισσότερα άθρα για το στρες.