Σχέσεις-Σεξ
Έχω κατάθλιψη αλλά δεν θέλω να πάω σε κάποιον ειδικό γιατί δεν θέλω να το μάθει ο σύντροφός μου! Τι να κάνω;
Είναι αλήθεια πως αν και η θεραπεία για την κατάθλιψη είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχημένη, λιγότερα από τα μισά άτομα που πάσχουν από αυτή αναζητούν θεραπεία. Οι περισσότεροι υποφέρουν σιωπηλά, πιστεύοντας ότι δεν είναι κάτι σοβαρό και ότι θα περάσει από μόνο του ή πιστεύοντας ότι πρόκειται για μια προσωπική τους αδυναμία για την οποία ντρέπονται και προσπαθούν να την κρατήσουν μυστική.
Στο μήνυμά σας, αναγνωρίζω την δυσκολία σας να μοιραστείτε με τους κοντινούς σας ανθρώπους την αλήθεια σας, μια δυσκολία που σας κρατά “φυλακισμένη” και μακριά από μια υγιή, λειτουργική ζωή. Σας ενθαρρύνω να απευθυνθείτε άμεσα σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, Ψυχολόγο ή Ψυχίατρο, γνωρίζοντας πως υπάρχει απόρρητο στο θεραπευτικό μας έργο, ώστε να μπορέσει να γίνει μια έγκυρη διάγνωση αλλά και μια ουσιαστική παρέμβαση. Σε πρώτη φάση, μπορείτε να απευθυνθείτε σε μια δωρεάν, ανώνυμη γραμμή για την κατάθλιψη, όπου θα συνομιλήσετε με ειδικούς και θα λάβετε σχετικές κατευθύνσεις. Ενδεικτικά, σας προτείνω την γραμμή βοήθειας για την κατάθλιψη που δημιουργήθηκε με τη χορηγεία του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και την επιστημονική επιμέλεια του Θάνου Ασκητή, 11718.
Επιπλέον, αναφέρω παρακάτω την συμπτωματολογία της κατάθλιψης , ως ψυχικής νόσου, για να έχετε μια έγκυρη εικόνα αυτού που ενδεχομένως σας συμβαίνει .
Τα διαγνωστικά κριτήρια της κατάθλιψης, βάση του Διαγνωστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών dsm v, είναι τα παρακάτω:
➢ Καθημερινή επίμονη λύπη, άγχος, ψυχικό κενό, αβοηθησία (καταθλιπτική διάθεση)
➢ Σημαντική ελάττωση του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης σε όλες ή σχεδόν όλες τις δραστηριότητες.
➢ Σημαντικά μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους ή, αντίστροφα, αυξημένη όρεξη και αύξηση βάρους.
➢ Κοιμάμαι πάρα πολύ ή πολύ λίγο, ξυπνάω στη μέση της νύχτας και δεν με ξαναπαίρνει ο ύπνος ή ξυπνάω τα χαράματα.
➢ Ψυχοκινητική διέγερση ή επιβράδυνση, σχεδόν καθημερινά.
➢ Κόπωση ή απώλεια ενεργητικότητας, σχεδόν καθημερινά
➢ Μειωμένη ικανότητα σκέψης, συγκέντρωσης ή/και δυσκολία λήψης αποφάσεων.
➢ Αίσθημα υπερβολικής ενοχής, αναξιότητας -> “δεν αξίζω”
➢ Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας.
Για να διαγνώσουμε κατάθλιψη, χρειάζεται να συνυπάρχουν 5 ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, σε διάρκεια τουλάχιστον δύο εβδομάδων και να υπάρχουν απαραίτητα το πρώτο ή/και δεύτερο σύμπτωμα.
Είναι πράγματι ενδιαφέρον, πως για μια ασθένεια του σώματος μιλάμε ανοιχτά και αναζητούμε άμεσα θεραπεία από τους κατάλληλους ιατρούς. Όταν ασθενεί η ψυχή, δεν έχει τις ίδιες ανάγκες; Το σώμα και η ψυχή μας νοσούν, και εμείς φροντίζουμε για αυτά με το ίδιο νοιάξιμο, την ίδια αγάπη και το ίδιο ενδιαφέρον, μιας και τα δύο αποτελούν τον ίδιο μας τον εαυτό.
Φρόσω Φωτεινάκη, MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια