Σχέσεις-Σεξ
Για να αναστηθούμε, χρειάζεται να συγχωρέσουμε!
Όταν ο άλλος με πληγώνει, με θυμώνει, μ’ απορρίπτει, μ’ εγκαταλείπει, μ’ αδικεί, αδιαφορεί για μένα… τότε θέλω να τον τιμωρήσω … να τον πληγώσω και εγώ… να τον εκδικηθώ.
Η ίδια κασέτα, μ’ έμμονες ιδέες, παίζει ξανά και ξανά στο κεφάλι μου! Θυμώνω και πονάω αναλογιζόμενη αυτά που μου είπε και αυτά που μου έκανε, ο «κακός» άλλος. Η ίδια επαναλαμβανόμενη αδικία,το πλήρωμα, η πίκρα, το παράπονο… και ο φόβος μην ξαναπληγωθώ!
Ως πότε θα ταλαιπωρείσαι με τα ίδια ψυχοφθόρα σενάρια του παρελθόντος που μάχονται μέσα σου και σου «ρουφούν» την γαλήνη της ψυχής σου και την καλή σου ενέργεια;
Ως πότε θ’ ασχολείσαι και θα δίνεις τόση πολλή ενέργεια στον άλλον; Ως πότε θα δηλητηριάζεις τον εαυτό σου για κάτι που έχει γίνει και έχει τελειώσει; Ίσως όλο αυτό σ’ οδήγησε και στην ασθένεια.
Γιατί όμως δεν θέλουμε να συγχωρήσουμε; Γιατί αντιστεκόμαστε τόσο πολύ στο ν’ απελευθερωθούμε από πληγωτικά σενάρια και θύτες; Αντίθετα «κολλάμε» τόσο πολύ στις πληγές μας και έχουμε τόσο προσκόλληση στο θυμό μας, επειδή πονέσαμε πολύ.
Ο άλλος δεν ήταν εκεί για μένα, όταν και όπως τον είχα ανάγκη δεν ήταν συνεπής στις υποσχέσεις του, δεν μου έδωσε ανάλογα μ’ ό, τι του είχα δώσει εγώ!… Με πρόδωσε, με κορόιδεψε, με παράτησε, έκανε απαράδεκτα πράγματα πίσω από την πλάτη μου!! Και άλλα τέτοια ατελείωτα σενάρια δράματος ζούμε ξανά και ξανά.
Πίσω από την αδυναμία μας να συγχωρέσουμε κρύβεται μια ανικανοποίητη προσδοκία μας, ένα ματαιωμένο όνειρο που φτιάξαμε για τον άλλον. Μια σημαντική ανάγκη που δεν μας ικανοποίησαν ή μια σημαντική πληγή που μας ενεργοποίησαν ξανά και αιμορραγεί.
Μα κυρίως φοβόμαστε ότι αν συγχωρέσουμε, ο άλλος θα μας θεωρήσει αδύναμη και θα το ξανακάνει, θα μας ξαναπληγώσει… Αν, τελικά, συγχωρέσουμε φοβόμαστε ότι δεν θα έχουμε πια «εμείς το δίκιο» και ο «άλλος τ’ άδικο» και δεν θα είμαστε ανώτερα απ’ τον άλλον!
Στο υποσυνείδητό μας θεωρούμε ότι εμείς ήμασταν οι σωστοί και οι καλοί και ο άλλος ο λάθος και ο άδικος!
Αν, το εξετάσουμε όμως σε βάθος πίσω από την πληγωτική συμπεριφορά του “κακού”αλλου,συχνά κρύβεται αρκετά δική μας ευθύνη που του επιτρέψαμε, η προκαλεσαμε, αυτήν την συμπεριφορά, εις βάρος μας. Τις περισσότερες φορές συνδημιουργούμε, το δράμα μας μαζί με τον θύτη.
Δυσκολευόμαστε να συγχωρέσουμε γιατί μέσα μας έχουμε έναν αυστηρό κριτή – δικαστή, με την εξωπραγματική πεποίθηση ότι όλοι γύρω μας ,πρέπει να μας φέρονται σωστά και τέλεια… Συχνά ήταν έτσι κι οι γονείς μας, πολύ κριτικοί και αυστηροί μ’ εμάς και έτσι γίναμε κι εμείς με τη σειρά μας απέναντι στους άλλους, αλλά συχνά και στον ίδιο μας τον εαυτό, δυσκολευόμαστε να συγχωρήσουμε!
Μήπως έχει έρθει η ώρα να «καθαρίσεις» από τα παλιά τραύματα – συγκρούσεις – χωρισμούς – απογοητεύσεις και ν’ απελευθερωθείς απ’ τις αλυσίδες, που σε κρατούν δέσμιους με τοξικούς ανθρώπους και καταστάσεις του παρελθόντος;
Δεν είναι τυχαίο που ο Χριστός συγχώρεσε αυτούς που τον σταύρωσαν για ν’ αναστηθεί μετά. Είδα ένα video όπου μια μητέρα στην Αμερική συγχώρεσε τον φονιά του γιου της (έναν συνομήλικο φίλο του) και όταν βγήκε από την φυλακή, άρχισαν να συντονίζουν σεμινάρια συγχώρεσης.
Ένα απόσπασμα από το γυναικείο βιβλίο, “Ανθίζοντας σαν τριαντάφυλλο”.
Η Διονυσία Γιαννοπούλου είναι: Ψυχοθεραπεύτρια -Κοινωνική Λειτουργός, Αν. επιστημονική υπεύθυνη Προνόης του Δήμου Κηφισιάς, Οικογενειακή σύμβουλος -Σύμβουλος ζευγαριών και παιδιών, Ιδρύτρια της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας “Άνθιση”, Απόφοιτος της “Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας” (Μ. Γιωσαφάτ), στην θεραπεία “εσωτερικού παιδιού”, συμβουλευτική για ζευγάρια στην θεραπεία τραύματος και στο ψυχογενετικό σύστημα, εκπαίδευση στο “Humaniversity” (Ολλανδία), ειδικευμένη σε ταντρικές -σαμάνικες τεχνικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Συντονίστρια σεμιναρίων γονέων και ζευγαριών, συμβουλευτική και θεραπείες ατομικές ανά ζεύγος και ομάδα (θέματα σχέσεων, οικογένειας, παιδιών, εφήβων, άγχους, φοβιών, κατάθλιψης, κρίσεις πανικού, πένθους, διαζυγίου, εξάρτηση από τσιγάρο, αλκοόλ, ναρκωτικά, παχυσαρκία). Συντονίζει τα βιωματικά εργαστήρια: “Άνοιγμα στην Αγάπη και στην Συντροφικότητα”, “Όρια Δύναμη -Διαχείριση Συγκρούσεων”, “Αντιμετωπίστε την κατάθλιψη”, “Αποκτήστε αυτοπεποίθηση”, “Επικοινωνία στην Οικογένεια”, “Ανθίζοντας σαν τριαντάφυλλο”, “Φρόντισέ με”.
Περισσότερες πληροφορίες
Site: www.dionisiagiannopoulou.gr
Facebook: Dionisia Giannopoulou
Instagram: Dionisia Giannopoulou
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6937005353
Μια ματιά ακόμα: Ποιος θα φροντίσει εσένα!